Gerokai išaugęs slaugos namuose paslaugų skaičius, gauti pacientų skundai teritorines ligonių kasas paskatino išsiaiškinti, ar visada gyventojai gauna šias paslaugas, ar pagrįstai jos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Todėl pernai ligonių kasos atliko 157 patikrinimus 135 gydymo įstaigose, kurios gyventojams teikia ambulatorinės slaugos paslaugas namuose. Neatitikčių ir pažeidimų nenustatyta tik trijose.

Patikrinus beveik 57 tūkst. paslaugų, nustatyta, kad daugiau nei pusė jų – arti 32 tūkst. – turi įvairių neatitikimų. Pavyzdžiui, paslaugas slaugytoja teikė atostogų metu; slaugytoja teikė paslaugas, nors ji nebuvo įtraukta į slaugos paslaugų namuose komandos sudėtį; slaugytoja, dirbanti 1,5 etato krūviu, per dieną suteikė aštuoniomis dešimtimis paslaugų daugiau nei gali suteikti pagal nustatytą tvarką; vienu metu pas pacientą lankėsi kelių skirtingų gydymo įstaigų specialistai.

Užfiksuota ir tokių atvejų, kai įstaigos pateikė apmokėti sąskaitas už slaugos paslaugas namuose, nors tuo metu pacientai buvo gydomi ligoninėje. Įstaigų paaiškinimai, kodėl stacionare gydomiems žmonėms buvo prirašytos ambulatorinės slaugos paslaugos namuose, įvairūs, bet nepagrįsti: gydymo įstaigos tikino, kad pacientui neva buvo teiktos nuotolinės paslaugos, konsultuoti paciento artimieji, slaugytoja paciento nerado, suklydo įrašydama datą ir pan.

„Profesionalios pagalbos poreikis, slaugant ligonius namuose, labai išaugęs, todėl netoleruotina, kad šios paslaugos visai nesuteikiamos arba teikiamos netinkamai. Skatintume ir pacientus bei jų artimuosius, E. sveikatoje radus įrašų apie paslaugas, kurios nebuvo suteiktos, apie tai pranešti artimiausiai teritorinei ligonių kasai“, – sako Tatjana Golubajeva, Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktoriaus pavaduotoja.

Neteisėtai panaudotas PSDF lėšas – daugiau nei 368,5 tūkst. eurų – įstaigos grąžino.

Įvertinusios didžiulį paslaugų prirašinėjimo mastą, ligonių kasos tęsia patikrinimus gydymo įstaigose, pacientams teikiančiose slaugos paslaugas namuose. Siekdamos užkirsti kelią ydingai praktikai, ligonių kasos vykdo šios srities paslaugų stebėseną jau ne vienerius metus.

Valstybinė ligonių kasa atkreipia pacientų ir jų artimųjų dėmesį, kad per E.sveikatos portalą galima pasitikrinti, kokias sveikatos priežiūros paslaugas yra gavęs pacientas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją