Menininkas iš Pitsburgo Nickolay`us Lammas ištyrė vidutines vyrų kūno apimtis Amerikoje, Japonijoje, Prancūzijoje bei Olandijoje ir nustatė, kad amerikiečių vyrai iš tikrųjų yra apkūniausi, o olandai – aukščiausi, rašo dailymail.co.uk.

N. Lammas apskaičiavo kiekvienos šalies vyrų vidutinį kūno masės indeksą (KMI) ir pagal šiuos duomenis kompiuteriu atvaizdavo visų keturių valstybių vyrų figūras, kad jas būtų galima palyginti.

Jo teigimu, vidutinio amerikiečio vyro KMI buvo didžiausias – 29.

Toks skaičius reiškia, kad jie yra prie aukščiausios KMI skalės, žyminčios antsvorį, ribos. Nuo KMI, reiškiančio nutukimą, juos skiria vos vienas balas.

N. Lammas nustatė, kad vienintelė šalis, kurioje vidutinis vyrų KMI neviršijo sveiko svorio ribų, buvo Japonija.

Vidutinis amerikiečių vyrų ūgis buvo 176,4 cm, o vidutinė liemens apimtis – 84,1 cm.

Japonų vyrai buvo žemiausi ir liekniausi. Vidutinis jų ūgis buvo 171,4 cm, o liemens apimtis – 81 cm.

Tai pelnė japonams žemiausią KMI keturių valstybių grupėje – 23,7.

Kalbant apie Europą, vidutinis prancūzų vyrų ūgis buvo 174,4 cm, o liemens apimtis – 92,3 cm. Vidutinis jų KMI siekė 25,55 ir buvo ties riba tarp sveiko kūno svorio ir antsvorio.

Komentuodamas palyginus aukštą prancūzų KMI, N. Lammas sakė: „Prancūzijai būdinga kultūra, gerbianti maistą iš ūkių. Prancūzai moko savo vaikus vertinti gerai suderintą mitybą ir valgymą tam tikru metu“.

„Tačiau amerikiečių kultūra valgyti bet kuriuo metu atsilieka nuo Prancūzijos ir gali būti padidėjusių nutukimo mastų priežastis“.

Olandijoje vidutinė vyrų juosmens apimtis siekė 91 cm. Olandai buvo patys aukščiausi grupėje – vidutinis jų ūgis siekė 183,3 cm.

Jų KMI buvo 25,2 – vos 0,3 balo žemesnis už prancūzų. Tai reiškia, kad ir jie buvo prie nutukimo ribos.

„Olandijos sveikatos priežiūros sistema yra viena geriausių pasaulyje, ypač toje stadijoje, nuo kurios itin priklauso žmogaus ūgis – prenataliniame ir ankstyvos vaikystės etape“, - aiškino N. Lammas.

„Labiausiai pasiturintys amerikiečiai yra aukšti, bet mažiau privilegijuotos grupės visose rasėse numuša vidutinius rodiklius žemyn“, - aiškino jis.

„Japonų vyrai ir moterys gyvena ilgiau už kitus, nes jų mityba ir gyvenimo būdas yra sveikesni“.

N. Lammas rinko duomenis apie KMI, žmonių ūgį bei liemens apimtį iš daugybės šaltinių, įskaitant Jungtinių Valstijų ligų kontrolės ir prevencijos centrus, Jikei universiteto Medicinos mokyklą, Nacionalinį visuomenės sveikatos ir aplinkos institutą bei Europos neurologinių tinklų draugiją.

N. Lammas taip pat dirbo su kūno proporcijų ekspertu Matthew P. Reedu iš Mičigano transportavimo tyrimų instituto, kad patikrintų savo išvadas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)