Tačiau rizika nėra labai didelė, ir kol kas neaišku, koks vaisto poveikis šiuo atžvilgiu.

Ši išvada yra dar vienas įrodymas, kad vėžys gali būti siejamas su nuskausminamaisiais vaistais, be to, tyrimas parodo, kad acetaminofenas išsiskiria iš kitų vaistų.

Ankstesni tyrimai parodė, kad vartojant aspiriną, gali sumažėti tikimybė mirti nuo žarnyno vėžio, tačiau didėja kraujuojančių opų tikimybė. Tačiau kol kas nebuvo tirta kraujo vėžio tikimybė.

„Iki šio tyrimo buvo surinkta labai mažai įrodymų, kad aspirinas sumažina kraujo vėžių tikimybę“, – pasakė naujojo tyrimo bendraautorė Emily White iš Fredo Hutchinsono onkologinių ligų tyrimų centro, įsikūrusio Sietle.

Ir anksčiau buvo spėjama, kad acetaminofenas gali padidinti vėžio riziką, tačiau šie spėjimai labiau buvo pagrįsti atskirais kraujo vėžio atvejais.

Atskirų pacientų atvejai nėra laikomi pakankamai svariais įrodymais, o štai naujajame tyrime pateikiami duomenys, surinkti ilgą laiką stebint sveikus gyventojus.

E. White įspėjo, kad tiesioginių įrodymų, jog acetaminofenas sukelia vėžį, nėra, o gautas išvadas reikia nuodugniai patikrinti, prieš taikant jas gydymo įstaigose.

Ankstesniuose tyrimuose acetaminofenas buvo siejamas su astma ir egzema, tačiau mokslininkai iki šiol nesutaria, ar šis vaistas tikrai susijęs su minėtomis ligomis, ar tai tik atsitiktinumas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją