B.Šeštokaitė ilgai kentėjo dėl sunkesnio kvėpavimo pro nosį ir sutrikusios klausos dešiniąja ausimi. Šiemet lapkritį panevėžiečio gydytojo Romo Truncės privačioje klinikoje Staniūnuose jai buvo atlikta iš anksto suplanuota nosies operacija. 


Už ją emigrantė paklojo 4 tūkstančius litų, tačiau liko labai nepatenkinta suteiktų paslaugų kokybe.
Pasak B.Šeštokaitės, privati klinika nė iš tolo neatitiko jos lūkesčių,o gydytojas R.Truncė jai pasirodė tarsi mėsininkas.


Moteris teigia, kad patekusi į šio gydytojo rankas patyrė labai daug skausmo ir baimės. Pacientė nesitikėjo, kad ją operuos netaikydami nejautros.


B.Šeštokaitė skundėsi ir netvarka klinikoje. Moteris tikina, kad jai teko remtis į kažkieno krauju aptaškytą stalą ir netgi gerti iš svetimu krauju sutepto puodelio.


Kadangi praėjo dar nedaug laiko, pacientė negali vertinti, ar operaciją pavyko. Tik po kelių mėnesių paaiškės, ar galės normaliai kvėpuoti pro nosį, ar ji bus gražesnės formos. Tiesa, gydytojo sumodeliuotas nosies kontūras jai dabar nepatinka. 


„Aš jo prašiau išlyginti kuprelę, bet ji niekur nedingo. Gydytojas aiškina, kad turiu ją pirštais paspaudinėti ir ji ilgainiui dings“, – skundėsi emigrantė.


B.Šeštokaitė nenutylėjo, kad prieš šią operaciją gydytojas R.Truncė įspėjo: jeigu norinti tobulesnės nosies, ateityje prireiks plastinės operacijos. Bet dabar moteris sakė visam laikui pamiršianti kelią pas šį ausų, nosies ir gerklės ligų specialistą. Vakar ji išskrido į Angliją, braukdama nuoskaudos ašaras.


R.Truncė teigė, kad pacientės kaltinimai visiškai nepagrįsti. Jis labai nustebęs, kad moteris, kuriai suteikė kvalifikuotą pagalbą, užuot pasakiusi ačiū, jį šmeižia. 


Anot gydytojo, per 14 jo privačios klinikos, kurioje, be kita ko, atliekamos plastinės, estetinės ir funkcinės operacijos, tai antras konfliktas su pacientu.

Suerzino atsisakydama operacijos


B.Šeštokaitė yra patyrusi nosies traumą. Dėl nosies kontūro nukrypimo į kairę ir išnirusios pertvaros jai buvo sunku kvėpuoti. Tačiau dar labiau moteriai kėlė nerimą, kad vis prasčiau girdi dešine ausimi.


Šiemet vasarą grįžusi atostogauti į Panevėžį ji apsilankė pas vieną ausų, nosies ir gerklės ligų specialistą pasikonsultuoti. Pastarasis patikino, kad klausai daro įtaką nosies trauma.
Į Angliją grįžusios panevėžietės sveikatos būklė blogėjo, tad ji paprašė pažįstamos surasti Panevėžyje gydytoją, kuris jai galėtų pagelbėti.


Pastaroji dėl operacijos susitarė su 32 metų darbo patirtį turinčiu R.Trunce. Jis B.Šeštokaitei nosį operavo, kai ji buvo paauglė.


B.Šeštokaitė sakė, kad tuomet jai gydytojas paliko malonaus, savo darbą išmanančio žmogaus įspūdį. Be to, ji buvo girdėjusi, kad R.Truncė geras specialistas, tad juo visiškai pasikliovė.
Lapkričio 12-ąją moteris parskrido iš Anglijos ir jau kitą dieną apsilankė privačioje R.Truncės klinikoje. Gydytojas ją apžiūrėjo ir jau ėmė ruošti operacijai, tačiau B.Šeštokaitė paprieštaravo nepasirengusi gultis ant operacinio stalo. 


„Pasakiau, kad valgiau, tad man negerai narkozė. Bet jis pareiškė, kad šiuo atveju nesvarbu. Bet aš vis tiek atsisakiau tą dieną būti operuojama. Gydytojas akivaizdžiai suirzo, papriekaištavo, kad aš sugriovau jo darbotvarkę“, – „Sekundei“ pasakojo moteris.


Operacijos laikas buvo atidėtas, bet gydytojas pacientės, kaip garantijos, kad ji neapsigalvos, paprašė 200 litų avanso. B.Šeštokaitė jam paliko 1000 litų. 


„Kadangi gydytojas man nedavė jokio dokumento, kad aš palieku pinigus, aš jo pareikalavau. Tada R.Truncė man padavė savo vizitinę kortelę, ant kurios užrašė tikrai gavęs 1000 litų“, – apie ne visai sklandžiai susiklosčiusį pirmąjį vizitą pasakojo emigrantė.

Kentėjo labiau nei gimdydama 


Nauja operacijos data buvo paskirta po dviejų dienų. B.Šeštokaitę į kliniką Staniūnuose palydėjo giminaitė. Pacientė neslepia, kad jaudinosi, tad su palydove prieš praverdamos gydymo įstaigos duris užsitraukė dūmą.


Gydytojas pacientę nufotografavo. Slaugytoja jai į raumenis suleido vaistų ir paliepė gultis ant operacinio stalo. Tada, anot moters, ir prasidėjo košmaras.


„Buvau mieguista, negalėjau pajudinti nei rankų, nei kojų, nei liežuvio apversti, tačiau man nežmoniškai skaudėjo. Esu pagimdžiusi 4 kilogramų kūdikį, tačiau tada taip nekentėjau, kaip dabar. Visą operacijos laiką jaučiau baisų skausmą, rodėsi, kad paklaiksiu nuo jo“, – pasakojo B.Šeštokaitė.


Po operacijos ji gydytojui sumokėjo likusius 3 tūkstančius litų ir buvo išleista namo.
Ten irgi kentė didžiulius skausmus, juos vaistai nuo skausmo apmalšindavo neilgam.
Anot moters, dar vienas kankinimo seansas jos laukė kitą dieną, kai reikėjo išimti tvarsčius.
„Iš skausmo žviegiau ir trypiau. Gydytojas man buvo pristūmęs binto iki pat smegenų“, – vaizdžiai apie savo kančias pasakojo pacientė.


Ji buvo girdėjusi, kad po panašių operacijų į nosį dedama specialių tamponų, ir pacientui neskauda, kai juos ima. Kai gydytojo pasiteiravo, kodėl jai tokie nebuvo įdėti, šis paaiškino, kad jie brangūs – kainuoja 150 litų, o be to, jie galėjo iškreipti nosį.


„Man iš nosies smarkiai bėgo kraujas. Į nosį prikišo vatos ir išleido namo. Liepė atvažiuoti po kelių dienų – reikės nuimti gipsą. Kai jį ėmė, man vėl iš skausmo raibuliavo akyse“, – kalbėjo B.Šeštokaitė.


Moteris sakė patyrusi dar vieną šoką, kai sužinojo, kad nosis jai susiūta netirpiaisiais siūlais. Iš baimės, kad juos teks imti ir jai labai skaudės, pakirto kojas. Gydytojas pacientai greitai pakišo kėdę ir ėmėsi darbo.


„Man pasidarė taip silpna, kad vos laikiausi ant kėdės. Man pristūmė stalą, kad pasiremčiau ir nenuvirčiau. Stalo kraštas buvo išteptas kažkieno krauju. Jaučiau, kad tuoj nualpsiu, paprašiau vandens. Man padavė puodelį su vandeniu. Puodelis buvo ištepliotas krauju. Matyt, prieš mane iš jo gėrė koks nors pacientas. Buvau apstulbusi ir pasibaisėjusi“, – pasakojo moteris.


B.Šeštokaitė atsisakė dar vieno vizito pas R.Truncę, kai šis, išgirdęs jos skundus, kad praėjo kelios dienos, o nosis vis dar užsikimšusi, paprašė jos atvažiuoti.
Moteris aiškina nebenorėjusi patirti naujų kančių.

Nosimi vis tiek nepatenkinta


Praėjus daugiau laiko po operacijos B.Šeštokaitė, žiūrėdama veidrodyje į savo nosį, stebėjosi, kad kuprelė yra kaip buvusi, nors ji tikėjosi, kad išnyks. Gydytojas patikino nosį ištiesinęs, tačiau kad ji įgautą estetišką formą, turi praeiti du trys mėnesiai.


B.Šeštokaitė nuvažiavo pasikonsultuoti į Medicinos diagnostikos centrą. Ten gydytojai jai irgi pasakė tą patį. Tačiau esą labai nusistebėjo, kai pacientė jiems prasitarė, kad jų kolega ją operavo iš anksto nepadaręs jokių tyrimų.


Susiruošusi atgal į Angliją moteris apsižiūrėjo, kad neturi nei išrašo apie jai R.Truncės atliktą operaciją, nei kvito, kad už paslaugą sumokėjo 4000 litų. Ji paskambino gydytojui ir paprašė duoti tai, kas priklauso. Šis esą atsakęs, kad pažiūrėsim, bet kitą dieną reikiami dokumentai buvo pacientės rankose.


B.Šeštokaitė sakė, kad kreipdamasi į privačią kliniką tikėjosi atitinkamo lygio paslaugų, bet liko labai nusivylusi.
„Kai mėginau aiškintis, kodėl per operaciją jutau didžiulį skausmą, slaugytoja replikavo, kad vaistai nesuveikė, nes rūkau“, – stebėjosi ji.

Gydytojas turi atsakymus


R.Truncė sakė, kad B.Šeštokaitei buvo pritaikytas įprastas per tokias operacijas nejautros metodas – ji užmigdyta vaistais. Beje, jai prireikė didesnės dozės, nei kitiems tokio pat svorio pacientams.
Gydytojai žino, kad paprastai sunkiau užmigdyti pacientus, kurie vartoja raminamuosius vaistus, kvaišalus arba piktnaudžiauja alkoholiu. 


Bet R.Truncė pabrėžė neteigiąs, kad dėl kurios nors minėtos priežasties B.Šeštokaitei nepakako įprastos migdomųjų dozės. Gydytojas svarstė, kad pacientės skausmo slenkstis, matyt, yra labai aukštas.


Paklaustas, ar klinika turi galimybę pacientams taikyti visišką nejautrą, jis patikino, kad taip, tačiau šiuo atveju esą tokios būtinybės nebuvo.


Patyręs asų, nosies ir gerklės ligų specialistas tikino, kad operacijos metu moteriai negalėjo skaudėti. Po operacijos ji esą neakcentavo skausmo, tik juo skundėsi pooperaciniu metu.
Gydytojas B.Šeštokaitę įspėjo nevartoti daug vaistų nuo skausmo, nes jie galėjo sukelti kraujoplūdį, tačiau jis suprato, kad šio patarimo moteris nelabai paisė.


R.Truncė paaiškino, kodėl pacientei prieš operaciją nedarė tyrimų. Jos ligos istorijoje, kurią rado poliklinikoje, nebuvo įrašų apie ligas, būkles, kurios galėtų turėti įtakos operacijai. O kraujo krešėjimo tyrimus atlikęs prieš pat operaciją, vietoje.


„Norėčiau pabrėžti, kad aš B.Šeštokaitei nedariau plastinės nosies operacijos, o sutvarkiau nosikaulius, išlyginau nosies kontūrą. Su paciente mes aptarėme, kad ateityje galima plastinė operacija“, – kalbėjo jis.


Gydytojas turėjo paaiškinimą, kodėl moteriai iš karto nedavė išrašo ir kasos čekio. Pasak specialisto, tą jis ketino padaryti baigęs gydymą, tačiau pacientė nebepasirodė.

Nujautė, kad bus problemų


B.Šeštokaitės pasakojimai apie neva klinikoje tvyrančią netvarką, kraujuotus stalus ir puodelius gydytojui sukėlė juoką. 


„Esu tiesiog apstulbintas. Visuomenės sveikatos centras kliniką jau seniai būtų uždaręs, o pacientai išsibėgioję“, – tikino jis.


R.Truncė prisipažino, kad jau pirmą kartą susitikus su B.Šeštokaitę jį persmelkė negera nuojauta, kad gali būti konfliktų. Gydytojas neneigė, kad pasipiktino, kai pacientė paprašė nukelti operacijos datą.


„Per jos tarpininkę iš anksto buvome suplanavę operacijos dieną ir jai pasiruošę. Pacientei atsisakius, patyrėme nuostolių“, – aiškino jis.


Kalbėdamas apie, jo teigimu, visiškai nepagrįstus B.Šeštokaitės skundus, medikas svarstė, kad moterį bus užklupęs „ūmus, ribinis psichologinis diskomfortas traumos pasekoje“. Gydytojo žiniomis, pacientė neseniai buvo patyrusi pakartotinę nosies traumą.


„Mano kolega plastikos chirurgas, Amerikos lietuvis Rimtautas Marcinkevičius teisingai pasakė, kad mūsų darbo sėkmė labai priklauso nuo gebėjimo tinkamai pasirinkti pacientus“, – teigė R.Truncė.


Gydytojas galvoje turėjo, kad reikia stengtis vengti konfliktiško būdo, psichologinių problemų turinčių lankytojų.