Ar niekada nesvarstėte, kodėl kažkas kitas gali laikytis griežto dietos plano ir mesti svorį, o jus, nepaisant pastangų, toliau kankina gelbėjimosi ratai vietoj liemens, nepasitenkinimas ir net pyktis? Dažnai kyla pagunda kaltinti įtemptą dienotvarkę, hormonus ar pyragėliais nuolat vaišinančias drauges, tačiau dažniausiai atsakymas į šį klausimą slypi visai kitur. Paprasčiausia gali būti, kad jūsų pasirinktas mitybos planas tiesiog neatitinka jūsų smegenų veiklos tipo.

Nusistatykite savo smegenų veiklos tipą

Amerikos neurologijos mokslų daktaras Danielis Amenas palygino 66 tūkst. smegenų skenografijų ir nustatė, kad su svoriu kovojantys žmonės gali turėti keturis skirtingus smegenų veiklos tipus, kurie apsprendžia, kokia dieta gali būti veiksminga, o kokia ne. Norėdami nustatyti kuriam tipui priklausote, atlikite nedidelį testą. Jūsų tipas tas, į kuriam būdingus klausimus pateikiate daugiausia teigiamų atsakymų.

Besaikiai valgytojai

ń Ar įklimpstate negatyviose mintyse?
ń Pernelyg jaudinatės?
ń Ar turite polinkį į priklausomybes?
ń Laikote pagiežą?
ń Nusimenate, jeigu reikalai nesiklosto pagal jūsų planą?
ń Susinervinate, jei daiktai atsiduria ne jiems skirtoje vietoje?
ń Turite polinkį oponuoti bei ginčytis?
ń Nemėgstate pokyčių?
ń Viskas privalo būti atlikta tam tikru būdu?

Impulsyvūs valgytojai

ń Ar jums sunku sutelkti dėmesį?
ń Neįsidėmite detalių?
ń Ar jus lengva išblaškyti?
ń Ar esate linkęs atidėlioti?
ń Ar jums būdingas nerimastingumas?
ń Dažnai pametate daiktus?
ń Atsakymus išpyškinate ir mėgstate įsiterpti?
ń Kalbate arba veikiate neapgalvoję?
ń Norėdami sutelkti dėmesį griebiatės nikotino arba kofeino?

Emociniai valgytojai

ń Turite polinkį neigti?
ń Aplanko nepasitenkinimas ar nuobodulys?
ń Dažnai stinga energijos?
ń Nedomina smagūs dalykai?
ń Ar patiriate beviltiškumą?
ń Neretai verkiate?
ń Prastai save vertinate?
ń Vengiate šeimos narių ir draugų?
ń Dažnai jaučiate liūdesį?

Nervingieji valgytojai

ń Esate nervingas?
ń Turite polinkį panikai?
ń Dažnai skauda galvą ir sutraukia raumenis?
ń Vengiate konfliktų?
ń Nemėgstate, kai į jus žiūri?
ń Esate darboholikas?
ń Stinga pasitikėjimo savo gebėjimais?
ń Laukiate kada nutiks kažkas blogo?
ń Ar jus lengva išgąsdinti?

D. Amenas mano, kad būtent šie smegenų veiklos tipai paaiškina, kodėl tos pačios dietos įvairius žmones veikia skirtingai. Jis prieštarauja visuotinai nusistovėjusiai nuomonei ir tvirtina, kad medžiagų apykaita menkai susijusi su nutukimu: „Būtent smegenys verčia jus atsistoti nuo stalo sakydamos, kad jau gana. Tos pačios smegenys leidžia jums užsisakyti antrą ledų porciją“. Todėl mokslininkas įsitikinęs, kad būtina žinoti savo smegenų veiklos tipą tiek norint mesti svorį, tiek trokštant jį išlaikyti pastovų.

Besaikiai valgytojai

Tokie žmonės negali atsikratyti minčių apie maistą, jiems nuolat reikia kažką kramsnoti. Vėlų vakarą jiems būtina užkasti ar bent jau išgerti taurę vyno, kad nusiramintų.

Skenografijos rodo, kad tokių žmonių veikia daugiausiai priešakinė smegenų dalis (ACG), leidžianti mums perkelti dėmesį bei priimti pokyčius. Kai ši smegenų sritis pernelyg apkrauta, žmogus tarsi įklimpsta neigiamose mintyse. Anot D. Ameno, tai lemia žemas neuromediatoriaus seratonino lygis.

Neveiksmingos dietos: daug proteinų turinčios (Atkinso, Dukano) – tai „susikoncentravimo dietos“, kurios besaikius valgytojus gali sutelkti į juos liūdinančius dalykus, dėl ko kils pyktis ir agresija.

Veiksmingos dietos: naudingų angliavandenių (Jenkinso, „WeightWatchers“) - angliavandeniai kelia seratonino lygį. Tokie žmonės, norėdami nuraminti smegenis, gali valgyti bananus, burokėlius, ruduosius ryžius, kaimišką sūrį, skumbrę, lašišą, saulėgrąžų sėklas, šveicarišką sūrį, kalakutieną bei gerti žolelių arbatas.

Dar padėtų: fiziniai pratimai, maisto vengimas vakarais, seratonino lygį keliantys papildai.

Impulsyvūs valgytojai

Galite stengtis kiekvieną dieną pradėti kupini geriausių ketinimų, tačiau jei priklausote šiam smegenų veiklos tipui, jums greičiausiai sudėtinga kontroliuoti savo elgesį. Nors ir negalvojate apie maistą nuolat, tačiau vos jį pamatote, negalite atsispirti ir vargu ar atsisakysite antro gabalėlio torto.

Impulsyvių valgytojų smegenų skenografijose fiksuojamas sumažėjęs kaktinės srities (PFC) aktyvumas – ši sritis kontroliuoja planavimą, organizavimą bei mokymąsi iš klaidų ir veikia tarsi smegenų stabdžiai, kurie neleidžia mums kvailai kalbėti ar blogai elgtis.

Kai ši smegenų zona veikia gerai, nesunku atsispirti nei sūrainiui, nei bandelei. PFC veiklą stabdo alkoholis, būtent todėl svaigalų veikiami žmonės netenka atsakomybės. Prasta šios smegenų srities veikla susijusi su neuromediatoriumi dopaminu.

Neveiksmingos dietos: daug angliavandenių turinčios. Viskas, kas pakeltų seratonino lygį, veiks neigiamai.

Veiksmingos dietos: daug baltymų turinčios, kuriose nedaug angliavandenių (galima valgyti morkas, bet ne morkų pyragą). Patartina valgyti vištieną, naminį sūrį, kalakutieną, rikotos sūrį, kiaušinius, avižinę košę, jogurtą – šiuose produktuose gausu amino rūgščių, padedančių didinti dopamino lygį. Taip pat įrodyta, kad dėmesiui sutelkti padeda žalioji arbata.

Dar padėtų: venkite alkoholio, kofeino, cukraus, streso, stenkitės sportuoti (tinka aerobika, joga), nepakenktų meditacija – visa tai padidina dopamino kiekį.

Emociniai valgytojai

Šis smegenų veiklos tipas itin būdingas moterims, kurios puola valgyti subjurus nuotaikai tikėdamos, kai tai ją nuotaiką. Jeigu esate emocinis valgytojas, dažnai kovojate su vienišumo jausmu, depresija, jums būdingas prastas savęs vertinimas. Taip pat jums gali būti būdingas energijos trūkumas, kaltės ir menkavertiškumo jausmai.

Emocinių valgytojų scenografijoje pastebimas padidėjęs limbinės sistemos aktyvumas. Ši sritis atsakinga už žmogaus emocijas. Taip pat fiksuojamas ir sumažėjęs PFC aktyvumas.

Neveiksmingos dietos: daug proteinų ar daug angliavandenių turinčios.

Veiksmingos dietos: Viduržemio jūros dieta (riebi žuvis, švieži vaisiai ir daržovės). Drąsiai galima mėgautis graikiniais riešutais, avokadais, žaliomis lapinėmis daržovėmis.

Dar padėtų: reiktų pasitikrinti vitamino D lygį – jo stygius gali lemti depresiją, susilpnėjusią atmintį ir nutukimą. D. Amenas tvirtina, kad daugiau nei dviem trečdaliams žmonių trūksta šio vitamino dėl saulės trūkumo. Būtina pakankamai miegoti. Neatsiribokite nuo šeimos ir draugų – socialiniai ryšiai nuramina limbinės sistemos hiperaktyvumą, o tai pagerins nuotaiką. Nors šiam smegenų veiklos tipui sunku surasti motyvaciją sportuoti, ypatingai žiemos metu, tačiau tyrimai rodo, kad mankšta būtų efektyvesnė už bet kokius antidepresantus. Ji pagerintų kraujotaką, tuo pačiu smegenų veiklą. Ypatingai tinka fizinė veikla, neatsiejama nuo bendravimo – tarkime, šokiai.

Nervingieji valgytojai

Tokie žmonės maisto griebiasi pajautę baimę ar nerimą. Juos dažnai kankina panika ir abejonės. Šio smegenų veiklos tipo atstovai visada tikisi blogiausio, o stiklinę mato „pusiau tuščią“.

Nervingųjų valgytojų smegenų skenografijose fiksuojamas padidėjęs pagrindinio nervų centro aktyvumas. Dėl to kyla nerimas, kuris gali nulemti persivalgymą. Dažniausia tokie žmonės renkasi saldumynus, nes jie turi raminantį poveikį. Tačiau tyrimais įrodyta, kad stipriai apdoroti angliavandenių turtingi produktai, tokie kaip putojantys gėrimai ar pyragai, dar labiau aktyvina pagrindinį nervų centrą.

Neveiksmingos dietos: turinčios itin mažai kalorijų, nes alkis kelia streso hormono kortizolio lygį.

Veiksmingos dietos: makrobiotinės dietos, derinančios natūralų (nekonservuotą) maistą ir daržoves. Puikiai tinka bananai, brokoliai, rudieji ryžiai, citrusiniai vaisiai ir riešutai. Patariame gerti melisos arbatą – ji veikia raminančiai.

Dar padėtų: reiktų sumažinti kofeino ir alkoholio vartojimą. Išmėginkite jogą ir Tai Chi, gali padėti gilaus diafragminio kvėpavimo pratimai. Tiktų papildai su B6 grupės vitaminais ir magniu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)