Kaltės išsekintos moters pasakojimas mirus odos vėžiu sirgusiai aštuoniolikmetei dukrai sukrečia. Ligos priežastis – saulėtos vaikystės vasaros.

50-metė Jennifer Nicholson, nuo odos vėžio mirus paauglei dukrai Frejai, primygtinai ragina tėvus saugoti vaikus nuo saulės karštuoju metų sezonu.

Motina nepaliauja savęs kaltinti, kodėl kruopščiai neištepdavo šviesiaodės dukrytės kremu nuo saulės per Didžiojoje Britanijoje leidžiamas vasaros atostogas.

Pasak gydytojo, jei būtų naudojusi apsauginį kremą, Freja turbūt būtų gyva. Jos istorija plačiai aprašoma D. Britanijos žiniasklaidos.

Lidse (Jorkšyre) gyvenanti J. Nicholson tiesiog maldauja tėvų deramai rūpintis vaikais.

„Nebūna nė dienos, kad nesigailėčiau, kad netrokščiau atsukti laiko ir grįžti į tas dienas, kai būčiau galėjusi ištepti kremu nuo saulės jos jautrią odą. Tai vos penkių minučių darbas. Tada, deja, nė neįtariau apie kokį nors pavojų“, – sako moteris.

Ji neigia mitą, kad saulė Didžiojoje Britanijoje nepavojinga, ir perspėja nesielgti kaip ji. „Gyvenime sau neatleisite“, – įspėja moteris.

Į jos žodžius būtina įsiklausyti, ypač kai labdaros organizacija „Cancer Research UK“ skelbia, kad odos vėžys yra trečia pagal dažnumą liga, kuria sergama būnant 15–39 metų.

„The Mirror“ žurnalistui J. Nicholson pasakojo, kad ir Freja, ir jos sesuo Lily (dabar šešiolikmetė) būdavo nuo galvos iki kojų ištepamos apsauginiu kremu, kai atostogas šeima leisdavo tokiuose egzotiškuose kraštuose, kaip Turkija ar Tailandas.

Bet vasarą Didžiojoje Britanijoje J. Nicholson tokia uoli, deja, nebuvo, nes naiviai manė, kad saulė gimtojoje šalyje nekenksminga.

Vieną dieną J. Nicholson pastebėjo apgamą ant Frejos nugaros. Lygiai po ketverių metų dukra mirė.

Pasak motinos, augant mergaitei, augo ir apgamas. 2012 m. jis tapo šerpetotas ir pajuodo. Tačiau atlikus biopsiją ir paaiškėjus, kad pagrindo nerimauti nėra, nuogąstavimai nuslūgo.

Po dvejų metų Freją pradėjo kamuoti nepakeliami galvos skausmai, be to, po ranka ji užčiuopė 5 cm skersmens guzą.

J. Nicholson tvirtina tada nė nepagalvojusi apie apgamą ant nugaros: „Paklausiau gydytojo, ar simptomai susiję, ir man buvo paaiškinta, kad jokiu būdu nereikėjo prarasti budrumo.“
„Net kelis metus vėžys plito, o mes to nė neįtarėme“, – apgailestauja moteris.

Lidso šv. Jokūbo ligoninėje įkurtame paauglių gydymo centre buvo aptiktas 2,5 cm skersmens smegenų auglys.

Auglys buvo pašalintas, bet vėžys ir vėl pasireiškė.

Tuo metu Freja surengė pobūvį ir surinko virš 24 tūkst. eurų, kuriuos draugai ir artimieji suaukojo puslapyje „JustGiving“. Ši suma buvo perduota paauglių gydymo centrui.

Pasak J. Nicholson, lapkričio mėnesį namie paauglė mirė. Paskutinėmis jos gyvenimo akimirkomis su ja buvo draugai ir artimieji.

Motina ragina tėvus visomis išgalėmis rūpinantis vaikais, kad netektų išgyventi jokių tragedijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)