Mokslininkai ištyrė, kad per dieną du–tris ar daugiau kartų valgiusiems neskaldytų grūdų miltų gaminių žmonėms tyrimo laikotarpiu 20 proc. sumažėjo priešlaikinės mirties rizika, lyginant su tais, kurie tų gaminių valgė mažiau ar apskritai nevalgė, praneša health.usnews.com.

Kuo daugiau suvalgoma neskaldytų grūdų miltų gaminių, tuo mažesnis mirčių skaičius, ypač mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų“, – teigė tyrimo autorius Qi Sunas.

Nevalyti grūdai turi branduolį, lukštą, gemalą ir endospermą. Nevalytų grūdų produktai yra rudieji ryžiai, nevalytų kukurūzų, kviečių miltai ir pan.

Na o kai grūdus nuvalo, pašalina lukštą, gemalą, o kartu pašalinama ląsteliena, geležis, daug B grupės vitaminų.

Q. Sunas su kolegomis peržvelgė 12 tyrimų, atliktų nuo 1971 iki 2010 m., taip pat 800 000 žmonių sveikatos duomenis. Per šį laikotarpį mirė 98 000 žmonių.

Tyrimas tiesioginio ryšio neatskleidė. Tiesa, buvo matyti, kad priešlaikinės mirties rizika nuo širdies ligų ir smūgių sumažėjo 25 proc., jei žmonės valgė po tris porcijas nevalytų grūdų miltų gaminių, lyginant su tais, kurie tokių gaminių valgė mažiau ar apskritai nevalgė. Vėžio rizika pirmajai grupei asmenų sumažėjo 15 proc.

Tyrėjų manymu, galimi daug paaiškinimų, kodėl nevalytų grūdų miltų gaminiai didina organizmo atsparumą ligoms. Juose yra daug ląstelienos, tad jie reguliuoja kraujospūdį, mažina cholesterolio lygį, taigi užkerta keli širdies ligoms ir diabetui. Ląsteliena ilgam suteikia sotumo jausmą, tad mažiau suvalgoma maisto, nedidėja svoris.

Na o norint gauti 48 g neskaldytų grūdų, reikia suvalgyti, pvz., tris riekes duonos.

Viena dietologė sutiko su šiais atradimais.

„Šio tyrimo rezultatai sutampa su rekomendacijomis tris kartus per dieną valgyti nevalytų grūdų miltų gaminių, – teigė dietologė Connie Diekman. – Priešingai nei daugelis populiarių dietų, šis tyrimas pabrėžia nevalytų grūdų miltų gaminių naudą, ir prieštarauja paplitusiai nuomonei, kad grūdai – nutukimo priežastis.“

Kaip žinoti, kurie produktai yra nevalytų grūdų miltų. Nevalyti kruopos yra šios: rudieji ryžiai, bolivinė balanda, laukiniai ryžiai, kukurūzai. Na o prieš perkant kepinius patartina atidžiai išnagrinėti jų pakuotę.

Tyrimas išspausdintas birželio 13 d. leidinyje „Circulation“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)