Taip pat žmonės yra raginami būti atidūs ir kritiškai vertinti tai, kokią paslaugą jie renkasi.

"Mes kalbame apie tai, kad registravus savo veiklą (paslaugos teikėjas, - ELTA) turės užsiregistruoti elektroninėje erdvėje - vardą, pavardę, kokias paslaugas teikia, išsilavinimą. Ir žinosite, ar tai yra Marytė, kuri baigė vidurinę mokyklą, pas tetutę išmoko masažo ir eina, ar ten yra kvalifikuoti žmonės, kurie žino ir kūno sandarą, anatomiją", - sakė sveikatos apsaugos viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė.

Viceministrė taip pat akcentavo tokių paslaugų vartotojų sąmoningumo būtinybę.

"Dabar labai madinga darosi kirpyklose balinti dantis. Sukluskite, mieli ponai, kurie eina ir nori ne tik susišukuoti, bet ir išsibalinti dantis. (...) Pabandykite išsivežti kibirus dėlių į Indiją, į Kiniją ir užregistruoti savo veiklą išvis tą pačią dieną: pirmiausia, sakys, kad tu neturi išsilavinimo dėles dėti, kad tu nežinai, kaip jas dėti, net neturi metodikos. O pas mus tokia kvaila diskusija vyksta su tais dėlininkais: "Aš esu inžinierė, vienuolika metų dirbu šitoj sistemoje", - kalbėjo J. Zinkevičiūtė.

Kaip ELTA jau rašė, įstatymais planuojama reglamentuoti sveikatinimo veiklos sritis turi būti integruota į bendrą Lietuvos sveikatos sistemą ir atitikti pagrindinius sveikatinimo veiklos principus. Paslaugos turės būti teikiamos tinkamomis valstybės nustatytomis sąlygomis pagal nustatytas paslaugų teikimo metodikas - paslaugų teikimo tvarkos aprašus.

Šias paslaugas teikiantys specialistai turės atitikti kvalifikacijos reikalavimus, bus parengti netradicinės medicinos (PAM) specialistų kvalifikacijos kėlimo tvarkos aprašai bei sukurta šios veiklos stebėsenos ir priežiūros sistema, pagrįsta savireguliacijos, griežto ir veiklos deklaravimo licencijavimo principu.

Kitose ES šalyse - Belgijoje, Bulgarijoje, Danijoje, Maltoje, Portugalijoje, Rumunijoje, Slovėnijoje, Vengrijoje ir Vokietijoje - PAM veikla reguliuojama specialiais PAM skirtais sveikatos apsaugos įstatymais arba kitais teisės aktais, kuriuose PAM medicina reguliuojama atskirais punktais.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)