„Mes nuolat kovojame su gravitacija. Pakanka dešimt minučių pastovėti ar pasėdėti, kai nugaros ir pilvo raumenys, atsakingi už mūsų laikyseną, pradeda justi nuovargį ir mes imame linkti į priekį“, - sakė Britų osteopatijos mokyklos anatomijos dėstytojas Robertas McCoy`us.

Dauguma iš mūsų jau patyrėme, kad ilgai sėdint prie kompiuterio ar už automobilio vairo, įskausta nugara ir pečiai. Tačiau netaisyklinga laikysena gali sukelti ir virtinę kitų negalavimų, rašo dailymail.co.uk.

Aukštas kraujospūdis

Paprastai aukšto kraujospūdžio rizikos faktoriais laikomas amžius, antsvoris, rūkymas ir lėtinės ligos. Tačiau dabar mokslininkai mano, kad kraujospūdį gali padidinti ir bloga laikysena.

Taip yra dėl to, kad kaklo ir sprando raumenys yra susiję su smegenų dalimi, kuri reguliuoja kraujo spaudimą.

2007 metais paskelbtame tyrime Lydso universiteto neurologai nustatė, jog kaklo raumenų ląstelės siunčia signalus į minimą smegenų dalį, pajutusios, jog kaklas juda.

Anot mokslininkų, tai padeda užtikrinti reikiamą kraujotaką, kai mes keičiame kūno padėtį. Tačiau jei nuolatinis sudribimas ir kūprinimasis pažeidžia šias kaklo raumenų ląsteles, tuomet kyla problemų su kraujo spaudimu, teigė šiam tyrimui vadovavęs profesorius Jimas Deucharsas.

Šlapimo pratekėjimas

Maždaug pusė moterų kažkuriuo metu patiria problemų su šlapimo pūsle. Daugeliui jų šios problemos prasideda nuo šlapimo nelaikymo kosėjant arba juokiantis. Dėl šios būklės iš dalies galima kaltinti ir netaisyklingą laikyseną.

Stovint taisyklingai, nugara turėtų įgauti švelnią S formą, su negiliais linkiais ties kaklu ir žemutinėje nugaros dalyje. Kvinslando universiteto fizioterapeutės Ruth Sapsford tyrinėjimai parodė, jog moterims, juoko ar kosulio metu nelaikančioms šlapimo ir kenčiančioms nuo prolapso (kai dubens organai pasislenka iš savo vietų), būdingas mažesnis išlinkimas apatinėje nugaros dalyje.

Sėdint tiesiai, kai nugara apačioje natūraliai išlinksta, geriau dirba dubens dugno raumenys, prilaikantys šlapimo pūslę (tai svarbu sulaikant šlapimą).

„Jeigu sėdite sudribusi, C poza, daugiau svorio tenka jūsų šlapimo pūslei ir dubens dugno raumenims, kurie laikui bėgant susilpnės ir paskatins šlapimo nelaikymą“, - sakė Sammy Margo iš Fizioterapijos draugijos.

„Be to, gera laikysena gali pagerinti seksualinį gyvenimą, nes stiprūs dubens dugno raumenys siejami su dažnesniu ir stipresniu orgazmu“, - pridūrė jis.

Liūdesys ir gėda

San Francisko valstybinio universiteto atlikta 110 studentų apklausa nustatė, kad tie žmonės, kurie vaikščiodavo susikūprinę, dažniau būdavo prislėgtos nuotaikos ir stokodavo energijos.

Šio tyrimo autorius, sveikatos švietimo profesorius Erikas Peperis sakė, jog tiesiai sėdint ar vaikščiojant, ne tik padaromas geresnis įspūdis aplinkiniams, bet ir siunčiamas signalas smegenims, kuris mus pačius priverčia apie save susidaryti geresnę nuomonę.

„Mes linkstame manyti, kad smegenų ir kūno ryšys yra vienpusis. Tačiau iš tiesų jis vyksta abiem kryptimis. Kai nusprendžiate keisti savo laikyseną, būna sunkiau pasiduoti depresijai“, - sakė jis.

Skrandžio rėmuo

Kūprinimasis keičia ne tik nugaros, bet ir visų organų padėtį. Kai kurių ekspertų nuomone, viena iš netaisyklingos laikysenos pasekmių yra rėmuo, kai skrandžio rūgštys patenka į stemplę, sukeldamos deginimą krūtinėje.

„Mūsų dubuo yra tikro dubens formos. Kai stovime tiesiai, jis būna plokščias, - aiškino R. McCoy`us. – Tačiau kai pradedate linkti į priekį, dubuo taip pat pasislenka į priekį ir pradeda stumti tolyn kitus vidaus organus, pavyzdžiui, skrandį“.

Bėgant laikui, sutraukiamasis raumuo, esantis stemplės apačioje ir paprastai sulaikantis rūgštį, iškrypsta iš stemplės linijos ir tinkamai nebefunkcionuoja.

Kvėpavimo sunkumai

„Plaučiai geriausiai dirba tuomet, kai jie būna vertikalioje pozicijoje. Sudribus neįmanoma giliai įkvėpti ir ventiliuoti plaučių, nes jie būna suspausti, o diafragma remiasi į krūtinę. Taigi susikūprinus neišeina lengvai ir giliai kvėpuoti“, - sakė profesorius Stephenas Spiro iš Didžiosios Britanijos plaučių fondo.

Tai gali sukelti kvėpavimo problemų astma ar kitomis plaučių ligomis sergantiems žmonėms.

Fizioterapeutas Sammy Margo priduria, kad susikūprinus dėl tos pačios priežasties smegenis pasiekia mažesnis kiekis deguonies, todėl C laikysenos žmonės dažniau jaučia nuovargį.

Galvos skausmai

„Kai sėdint prie darbo stalo nugaros bei pilvo raumenys pavargsta ir mes pradedame kūprintis, dauguma žmonių išlenkia priekin kaklą ir smakrą, kad jų akys išliktų tame pačiame lygyje ir jie matytų ekraną“, - teigė R. McCoy`us.

„Dėl tokios padėties raumenyse prie kaukolės pamato kilusi įtampa gali užspausti trišakį nervą, esnatį šioje zonoje, sukeldama galvos skausmą“, - aiškino jis.

„Toks skausmas kyla užpakalinėje galvos pusėje ir baigėsi virš kaktos“, - teigė jis. Numalšinti tokį skausmą padeda paracetamolis ar ibuprofenas, taip pat sprando masažas.

Pilvo pūtimas

Kas septintas britas kenčia nuo dirglaus žarnyno sindromo ir pavalgęs jaučia pilvo pūtimą. Gastroenterologas Michaelas Mendallas teigia, kad netaisyklinga laikysena šį sindromą gali dar labiau pasunkinti, nes kūprinimasis suspaudžia pilvą. Taigi daug prisivalgę, sėdėkite tiesiai, kad išvengtumėt diskomforto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)