Šie produktai dėl jų sudėtyje esančių medžiagų gali ženkliai sumažinti impotencijos riziką.

Ekspertų teigimu, tris kartus per savaitę suvalgyta sauja uogų gali padėti kovojant su erekcijos sutrikimais ne ką prasčiau nei garsioji žydra piliulė, rašo „The Daily Mail”.

Naujajame tyrime teigiama, kad vaisiai užkandžiams dėl jų sudėtyje esančių flavonoidų ir antocianinų didina seksualinį pajėgumą ne ką prasčiau nei penkias valandas per savaitę trunkantys pasivaikščiojimai. Panašų poveikį turinčių flavononų ir flavonų aptinkama vyšniose, gervuogėse, ridikėliuose, juoduosiuose serbentuose ir mėlynėse, o taip pat ir citrusiniuose vaisiuose.

Naujasis tyrimas parodė, kad šiuose augalinės kilmės produktuose aptinkami flavonoidai padeda sumažinti impotenciją 14 proc. Nors jau ir anksčiau žinota apie teigiamą flavonoidų poveikį sveikatai, Rytų Anglijos ir Harvardo universitetų mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė tikrąją daug flavonoidų turinčios mitybos naudą sveikatai.

Apjungus flavonoidų gausią mitybą su pasivaikščiojimais nauda kovai su erekcijos sutrikimais dar didesnė ir siekia net 21 proc. Erekcijos sutrikimų gydymas naudingas, nes dažnai šio pobūdžio sutrikimai liudija apie gresiančias kraujotakos sistemos ir širdies ligas. Mokslininkai neabejoja, kad erekcijos sutrikimai – tai ankstyvas įspėjimas dėl širdies ligų.

„The American Journal of Clinical Nutrition” leidinyje publikuotame tyrime teigiama, kad daugiausia naudos iš flavonoidų gauna jaunesni nei 70 metų asmenys. „Jau ir anksčiau žinojome, kad tam tikrų daug flavonoidų turinčių produktų vartojimas gali sumažinti diabeto ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką“, - patikino profesorė Aedin Cassidy iš Rytų Anglijos universiteto.

Gera žinia ta, kad erekcijos sutrikimų rizika mažėja šiek tiek padidinus jau vartojamų vaisių kiekį.

„Tai pirmasis tyrimas, kuriame buvo gilinamasi į ryšį tarp flavonoidų ir erekcijos sutrikimų, su kuriais susiduria iki pusės visų vidutinio ir garbaus amžiaus vyrų. Flavonoidų yra daugelyje augalinės kilmės produktų ir gėrimų: vaisiuose, daržovėse, arbatose, žolelėse ir vyne“, - A. Cassidy.

Ištyrus šešias dažniausiai vartojamas flavonoidų rūšis išsiaiškinta, kad trys iš jų – antocianinai, flavononai ir flavonai – ypatingai naudingi sveikatai. Taigi šis tyrimas atskleidė, kad šių medžiagų turinčių produktų reguliariai vartojantiems vyrams tikimybė patirti erekcijos sutrikimų mažesnė 10 proc.

„Svarbiausia šiame tyrime yra tai, kad erekcijos sutrikimus mažinančių medžiagų nauda juntama vos šiek tiek padidinus paprastai žmonių suvartojamų vaisių kiekį“, - džiugiomis naujienomis dalijosi profesorė. „Nors su rizikos mažėjimu siejami vaisiai bendrąja prasme, vis dėlto daugiausia naudos turi citrusiniai vaisiai ir uogos (mėlynės, braškės, juodieji serbentai, gervuogės, vynuogės, vyšnios)“, - patikino profesorė.

„Vos kelios porcijos gali turėti naudos. Be vidutinio amžiaus vyrų seksualinės sveikatos gerinimo yra ir su sveika širdimi susijusios naudos. Erekcijos sutrikimai dažnai būna ankstyvas kraujagyslių būklės barometras, suteikiantis galimybę užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms, širdies smūgiui, infarktui, o gal net ir mirčiai”, - patikino A. Cassidy. Atliekant tyrimą nuo 1986 m. stebėta daugiau nei 50 tūkst. vidutinio amžiaus vyrų širdies būklė. Kas ketverius metus rinkti duomenys apie šių vyrų mitybą.

Mokslininkų komanda vertino tyrimo dalyvių svorį, fizinio aktyvumo, suvartojamo kofeino kiekį ir tai, ar jie rūkė. Tyrimo dalyviais tapę vyrai neturėjo jokių kitų sveikatos sutrikimų. Daugiau nei trečdalis tyrimo dalyvių skundėsi erekcijos sutrikimais, tačiau tie vyrai, kurių racione daug antocianinų, flavonų ir flavononų, rizikuoja susidurti su šia problema mažiau.

„Daugiausia antocianinų, flavonų ir flavononų turi braškės, mėlynės, raudonas vynas, obuoliai, kriaušės ir citrusiniai vaisiai. Taip pat nustatėme, kad didžiausią teigiamą poveikį jaučia jauni vyrai“, - sakė profesorė A. Cassidy. „Šios medžiagos ne tik gerina vidutinio amžiaus vyrų seksualinį gyvenimą, bet ir naudingos širdžiai“, - patikino epidemiologijos ir mitybos specialistas Ericas Rimmas.

Erekcijos sutrikimai dažnai tampa prastos širdies ir kraujagyslių sistemos būklės barometru ir suteikia galimybę išvengti šios sistemos ligų, infarkto ar netgi mirties”, - patikino specialistas.

„Erekcijos sutrikimų turintys vyrai dažnai jaučia stiprią motyvaciją rinktis sveikesnį gyvenimo būdą, mankštintis daugiau ir valgyti tinkamą maistą, o tai gali ilgalaikėje perspektyvoje padėti jiems išvengti širdies ir kraujagyslių sistemos ligų”, - patikino E. Rimmas.

Mokslininkai skaičiuoja, kad 2025 m. erekcijos sutrikimų turės 322 mln. vyrų visame pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)