Plimuto universiteto mokslininkai tvirtina, kad kiekvieną kartą nusiprausus specialiomis veidą šveisti skirtomis priemonėmis į aplinką patenka 94 500 mikrodalelių.

Maži plastikiniai rutuliukai, kurių taip pat aptinkama ir dantų pastoje, nenusėda nutekamuosiuose vamzdžiuose ir patenka į upes bei jūras, kur juos suvartoja vandenyje gyvenantys padarai, rašo „The Independent“.

„Sudėtinga žodžiais nusakyti, kokios mažos yra šios dalelės ir kaip daug jų nuteka su vandeniu prausiantis“, - tikino biologas Richardas Thompsonas.

Mikrodalelės – viena sparčiausiai didėjančių vandens telkinių taršos formų. Kai šios dalelės patenka į gyvūno organizmą, jos nukeliauja visa mitybos grandine. „Greenpeace“ parengtą peticiją dėl šveitiklių mikrodalelių naudojimo produkcijoje pasirašė per 300 tūkst. asmenų.

„Šios plastiko dalelės tiesiai iš mūsų vamzdyno patenka į jūrą“, - patikino Louise Edge iš „Greenpeace“. „Jos gali padaryti daug žalos jūrų gyvūnams ir augalams, nes yra suvartojami ir išskiria toksiškas chemines medžiagas. Maža to, galiausiai gali atsidurti jūsų lėkštėje, o padariniai vis dar nėra žinomi“, - teigė ji.

„Greenpeace“ ragina naujai skirtą Jungtinės Karalystės (JK) aplinkos ministrę Andreą Leadsom pasisakyti prieš mikrodalelių naudojimą.

„JK vyriausybė jau patvirtino pritarianti, kad draudimas naudoti mikrodaleles – teisinga priemonė tam, kad būtų įmanoma judėti pirmyn“, - patikino L. Edge. „Andreos Leadsom laukia rimti iššūkiai, tačiau draudimas naudoti mikrodaleles galėtų tapti paprastu ir efektyviu būdu imtis šio reikalo nedelsiant“, - patikino ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)