Straipsnio, publikuojamo žurnale „American Heart Association“ autoriai miokardo infarkto riziką sieja su trimis pagrindiniais nemigos simptomais. Pacientai, daugiau nei mėnesį vis prabundantis naktimis, 30 proc. labiau rizikuoja patirti širdies smūgį. Žmonės, rytais nesijaučiantys pailsėję, infarktą patirti rizikuoja 27 proc. dažniau nei tie, kurie miego sutrikimais nesiskundžia.

Mokslininkai analizavo 52 tūkst. 610 suaugusių norvegų sveikatos būklę. Visi savanoriai atsakė į klausimus apie savo miego kokybę. Tyrimas buvo atliekamas 1995-1997 metais. Atidžiai išstudijavę minėtųjų norvegų ligos istorijas ir mirtingumą, specialistai nustatė, jog per 11 metų po apklausos nuo infarkto mirė 2 tūkst. 368 žmonės.

Ekspertai atkreipė dėmesį į tokius svarbius veiksnius kaip žmogaus amžius, lytis, šeimyninė padėtis, išsilavinimas, kraujospūdis, cholesterolio kiekis kraujyje, diabetas, svoris, fizinis aktyvumas ir darbo grafikas.

Tyrimo autoriai teigia, jog mažiausiai trečdalis visų apklaustųjų skundėsi mažiausiai vienu nemigos simptomu.

„Nemiga – labai paplitusi problema, tačiau ji lengvai pasiduoda gydymui. Todėl labai svarbu, kad žmonės žinotų, jog prastas miegas gali privesti prie infarkto. Dėl šios priežasties pasireiškus pirmiesiems nemigos simptomams geriausia būtų kreiptis į gydytoją“, - teigia vienas iš tyrimo autorių Larsas Erikas Laugsendas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją