Tuo metu, kai vis didėja dėmesys augančioms receptinių vaistų kainoms, AIDS ir vėžiu sergančius pacientus gydantys medikai pasmerkė tokį kainos šuolį, rašo usatoday.com.

Niujorko farmacijos įmonė „Turing Pharmaceuticals“ praėjusį mėnesį vaistų „Daraprim“ kainą nuo 13,50 dolerio už piliulę pakėlė iki 750 dolerių. Tai ji padarė po to, kai iš „Impax Laboratories“ įsigijo išskirtines teises prekiauti šiuo vaistu, kuris gaminamas nuo 1953 metų. Trečiadienio rytą BBC pranešė, kad farmacinės įmonės direktorius Martin Shkreli po didelės kritikos lavinos ketina sumažinti vaisto kainą, tačiau apie detales neužsiminė.

Vaistas „Daraprim“ kovoja su toksoplazmoze – antrąja pagal dažnumą infekcija nuo maisto, kuria lengvai apsikrečia AIDS ar vėžiu sergantys žmonės su nusilpusia imunine sistema, teigia JAV Ligų kontrolės centrai (LKC).

„Tai milžiniškas šuolis“, - sakė ŽIV medicinos asociacijos atstovė Judith Aberg. Netgi sveikatos draudimą turintiems žmonėms gali būti sunku įsigyti šį vaistą, pažymėjo ji. Taip yra dėl to, kad draudimo bendrovės brangiai kainuojančius vaistus dažnai priskiria „specialiai“ kategorijai ir iš pacientų reikalauja mokėti šimtus ar net tūkstančius dolerių per metus. Pacientams, kuriems pagal įprastą draudimo planą reikia padengti 20 proc. vaistų kainos, už vieną minėto preparato piliulę tektų pakloti 150 dolerių.

Jungtinėse Valstijose toksoplazmų nešiotojais gali būti apie 60 mln. žmonių, rodo LKC duomenys. Šiais parazitais apsikrečiama valgant nepakankamai termiškai apdorotą mėsą, naudojant užterštas pjaustymo lenteles ar peilius, geriant nešvarų vandenį ar kontaktuojant su kačių išmatomis.

Motinos nėštumo metu šią infekciją gali perduoti kūdikiui, o organų transplantacijos recipientai šia liga gali apsikrėsti nuo donoro. Toksoplazmozės simptomai primena gripą, bet minimi parazitai atakuoja smegenis ir gali sukelti aklumą ar pažeisti smegenis.

Pastaruoju metu apie augančias receptinių vaistų kainas pasisakė ne vienas gydytojas ir pacientų gynėjas.

2013 metais vidutinė vaistų kaina pakilo 13 proc., rodo Minesotos universiteto Prime instituto ataskaita. Nauji vaistai nuo vėžio vieneriems metams paprastai kainuoja per 100 tūkst. dolerių. Tuo tarpu už naujų vaistų nuo hepatito „Sovaldi“ 12 savaičių kursą reikia pakloti 84 tūkst. dolerių.
„Kiekvieną savaitę sužinau apie naują vaistą, kuris pabrango dėl rinkodaros pokyčių ar pasikeitusio platintojo“, - sakė J. Aberg.

ŽIV medicinos asociacija ir Amerikos infekcinių ligų draugija bendrovei „Turing Pharmaceuticals“ išreiškė savo būgštavimus dėl naujosios kainos. J. Aberg teigė nerimaujanti, kad išaugusi kaina neleis ligoninėms įsigyti vaisto „Daraprim“, o tai apsunkintų pacientų gydymą. Alternatyvų pirimetaminui nėra, o kiti gydymo metodai nėra tokie efektyvūs.

Išaugusi kaina kol kas neturi poveikio pacientų gydymui, sakė Čikagos universiteto Toksoplazmozės centro direktorė Rima McLeod.

„Turing“ darbuotojai kiekvieną kartą mums padeda“, - sakė R. McLeod, pažymėdama, kad kol kas ji sugeba gauti šių vaistų tą pačią dieną, kai jų prireikia.

R. McLeod vadovauja toksoplazmozės tyrimams Čikagoje. Ji teigia, kad visame pasaulyje šiais smegenis atakuojančiais parazitais yra apsikrėtę iki 3 mlrd. žmonių.

„Tai rimta liga ir ilgą laiką šioje šalyje jai nebuvo skiriama pakankamai dėmesio“, - sakė ji.
Jos teigimu, labai svarbu, kad gydymas nuo toksoplazmozės būtų nedelsiant prieinamas, kai tik jo prireikia.

„Yra skirtumas, žmonės matys, ar ne, kūdikiai augs sveiki savo šeimose, ar ne“, - teigė ji.
„Turing Pharmaceuticals“ atstovas spaudai Craigas Rothenbergas sakė, kad jų bendrovė dirba su ligoninėmis ir platintojais, kad šių vaistų gautų kiekvienas pacientas. Tam yra skirti nemokami variantai neapsidraudusiems ligoniams ir pagalbos programos su daliniu vaistų apmokėjimu.

C. Rothenbergas gynė „Daraprim“ kainą, teigdamas, kad bendrovė iš šio vaisto pardavimų gautus pinigus naudos tolesniems toksoplazmozės tyrinėjimams ir investuos juos į rinkodaros ir švietimo įrankius, kad žmonėms paskleistų daugiau informacijos apie šią ligą.

„Gydant toksoplazmozę iki šiol nebuvo jokių inovacijų. Pacientų bendruomenėje į šią ligą ilgą laiką buvo žiūrima aplaidžiai“, - teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)