„Keliantis iš lovos ties širdimi kartais skaudėdavo. Iš pradžių nestipriai, tai nekreipiau dėmesio, bet vieną rytą taip suėmė, kad net įkvėpti negalėjau. Tikrai maniau – viskas, man infarktas“, - mena 30-metė vilnietė.

Po kelių skirtingų tyrimų moteris išgirdo diagnozę – tarpšonkaulinio nervo uždegimas.

„Prireikė keturių mėnesių mankštų, masažų, vizitų pas gydytojus, kol skausmas galiausiai liovėsi. Jį patirti nelinkėčiau niekam“, - pripažįsta pašnekovė.

Tarpšonkaulinio nervo uždegimas – tai nervuose atsirandantis skausmas, kurį dažniausiai sukelia skausmo receptorių dirginimas. Santaros klinikų gydytoja neurologė Ieva Sereikė pabrėžia, kad staigaus skausmo priežastys gali būti įvairiausios.

„Dažniausiai tai būna stuburo patologija. Su amžiumi dėvisi stuburo diskai, slanksteliai. Nepatogiai gulint gali įvykti biomechaniniai stuburo pasikeitimai, kurie sudirgino nervą ir sukėlė skausmą. Kadangi nervas keliauja po kiekvienu šonkauliu, todėl ir skausmo vieta neprognozuojama – kairėje ar dešinėje, krūtinės ląstos srityje, kai atrodo, kad skauda širdį“, - aiškino gydytoja.

Stuburo pakitimai gali būti negrįžtami, todėl nervo uždegimo gydymas gali ir užtrukti.

„Iš pradžių skiriame uždegimą, skausmą malšinančių vaistų, tačiau ilgalaikį rezultatą duoda kineziterapija, reabilitacija, mankštos, judesio korekcija ir atstatymas į biologinę padėtį. Tai gali užtrukti ir pusę metų, ir ilgiau“, - kalbėjo neurologė.

Nervas gali būti suspaustas ir dėl, pavyzdžiui, plyšusio pilvo audinio, pilvo išsipūtimo, randinio audinio formavimosi aplink nervą, perteklinio pilvo raumenų darbo ar stuburo iškrypimo ir kt.
Krūtinės ląstos ar šalia esančių sričių chirurginės intervencijos taip pat gali būti viena iš nervo pakenkimo priežasčių.

Pacientą gali išgąsdinti skausmas, kurį sukelia šis uždegimas. Skausmas yra aštrus ir spazminio pobūdžio, apimantis krūtinės ląstą, todėl dažnas mano, kad jį sukelia širdies smūgis.

„Skausmas dažnai yra duriantis, bet gali būti ir deginantis. Nuo širdies skausmo jį skiria tai, kad jis stiprėja su judesiu – giliai įkvėpus ar iškvėpus, pasilenkus. Tuo metu širdies skausmui judesys įtakos įprastai neturi, be to, jis ir nesitęsia tiek ilgai kiek uždegimo skausmas. Pastarasis gali lėtai kankinti ir savaitę ar net mėnesį“, - skirtumus vardijo I. Sereikė.

Gydytoja aiškino, kad sėdimas darbas ištrynė pacientų grupes – tarpšonkaulinio nervo uždegimu gali susirgti kiekvienas. Tiesa, jauni pacientai labiau linkę daryti neapgalvotus judesius, jie aktyviau gyvena – tai gali sukelti ligos paūmėjimą.

Tarpšonkaulinė neuralgija per 3-6 mėnesius gali praeiti savaime, bet dažniausiai prireikia gydymo.

„Negydant uždegimas linkęs kartotis“, - perspėjo pašnekovė.

Gydymas vaistas skausmą numalšina gana greitai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)