„Aš esu trijų vaikų mama, nutarusi atšvęsti vaiko gimtadienį vaikų žaidimų kambaryje, tačiau visa šventė virto mums košmaru, kuris dar tęsis nelabai aišku kiek“, - skundą pradėjo moteris.

Nelemta istorija nutiko rugsėjo 23-iąją batutų parke „Skypark“, Vilniuje.

„Nepraėjus 30 min. nuo atvykimo, dukra susitraumavo koją. Centro darbuotojų pagalba buvo tokia, kad atnešė šaltą gazuoto gėrimo skardinę pašaldyti sutrenktą vietą. Sužinojusi centro darbuotoja, kad vežame vaiką į ligoninę, mūsų dukrą užrašė į sąrašą. Nežinau, ar tai tos dienos traumos buvo, bet mes buvome plius minus dešimti“, - aiškino mama.

VŠĮ Vilniaus Universiteto ligoninėje Santariškių klinikų filiale mergaitei diagnozuotas dešinės kojos šlaunikaulio lūžis, atlikta bendra nejautra ir koja mobilizuota dubeniniu gipso tvarsčiu.

„Pradėjus domėtis apie bendrus reikalavimus saugumo, higienos vaikų žaidimų kambariams buvau šokiruota. Jų tiesiog nėra! Ir mes tėvai, taip lengvai leidžiame savo vaikus. Labai noriu informuoti kiek įmanoma daugiau tėvelių ir mamyčių, svarstančių, kaip linksmiau atšvesti vaiko gimtadienį“, - teigė Renata.

Traumų išvengti neįmanoma

DELFI susisiekus su įmone, jos direktorius Vahur Verrev pabrėžė apgailestaujantis, kad vienam iš jų lankytojų nutiko toks incidentas, bei paaiškino apie saugumo taisykles.

„Visi mūsų „Skypark“ komandos darbuotojai nuoširdžiai linki kuo greičiau pasveikti. Visgi saugumas yra mūsų didžiausias prioritetas ir mes darome viską, kas tik įmanoma, kad būtų išvengta traumų. Mūsų parkas pastatytas laikantis 2013 m. patvirtinto, batutų parkams taikomo ASTM tarptautinio saugos standarto reikalavimų, visose parko zonose, kur būtina, yra nurodytos labai aiškios saugaus šokinėjimo taisyklės, taip pat įspėjimai ir nuorodos, o prie įėjimo į parką nuolat rodomas informacinis filmas apie saugumą ir taisykles.

Mūsų darbuotojai kiekvienam lankytojui prieš įžengiant į batutų parko teritoriją primena taisykles, arenoje prie batutų visą laiką stovi apsaugininkai ir treneriai, kurių darbas – kontroliuoti procesą, nukreipti žmones ir jiems padėti, kai reikia. Vaikams iki 5 metų neleidžiama šokinėti be suaugusiojo, labiausiai dėl to, kad tokio amžiaus vaikų pusiausvyra dar nepakankamai išsivysčiusi šokinėjimui ant batuto. Tai aiškiai pažymėta ženklais visame parke, ir už šių taisyklių laikymąsi yra atsakingi tėvai“, - pabrėžė V. Verrev.

Pašnekovas sutiko, kad kaip ir bet kurioje kitoje aktyvios veiklos vietoje, incidentai gali nutikti, ir visiškai jų išvengti neįmanoma.

„Šokinėjimas ant batuto yra fizinė veikla, reikalaujanti daug judėjimo. Tai rimta širdies treniruotė. Mūsų darbuotojai išmokyti suteikti pirmąją pagalbą ir dirbtinį kvėpavimą bei širdies masažą, tačiau kai patiriamos sportinės traumos ar kyla ortopedinių problemų, mūsų galimybės suteikti tinkamą pirmąją pagalbą be profesionalių medikų pagalbos yra ribotos, nes siekiame išvengti komplikacijų. Kilus abejonių, ar nereikia medikų pagalbos, mes nedelsdami iškviečiame greitąją medicinos pagalbą. Mūsų darbuotojai daro ką gali ir kas leistina, mes laikomės patvirtintos medicininės pagalbos sistemos RICE taisyklės (R – „rest“ (ramybė), I – „ice“ (ledas), C – „compression“ (spaudimas), E – „elevation“ (pakėlimas)“, - paaiškino jis.

Įmonės vadovo teigimu, nesilaikant taisyklių išauga tam tikrų traumų rizika – dauguma jų yra nedidelės ir po jų tereikia šiek tiek poilsio (ramybės), kaip, pavyzdžiui, nusibrozdinimai ar sumušimai. Taip pat egzistuoja sausgyslių patempimo rizika, dažniausiai ji gresia žmonėms, kurie jau buvo patyrę panašią traumą, lankytojams, neturintiems patirties arba nepadariusiems apšilimo pratimų.

„Mes visada fiksuojame kiekvieną didesnę traumą arba atvejus, kai prireikia medikų pagalbos. Elektroniniame laiške paminėtas skaičius yra tai, kiek traumų buvo užfiksuota nuo 2016 m. pradžios. Mūsų statistika parodo, kad greitosios pagalbos prireikia vidutiniškai vienam iš 4 tūkstančių lankytojų. Mes negalime išvengti judėjimo ar uždrausti vaikams būti aktyviems: jie bėgioja, važinėjasi dviračiais, laipioja, šokinėja, leidžiasi snieglentėmis, žaidžia futbolą, tenisą ir pan., o ten, kur vyksta aktyvi veikla, visada egzistuoja nelaimingų atsitikimų pavojus.

Klaidinga būtų sakyti, kad šokinėjimas ant profesionaliai įrengtų batutų, kai užtikrinama priežiūra ir laikomasi visų taisyklių, yra pavojingesnė veikla už kitas. Lankytojams patariama padaryti apšilimo pratimus, jie privalo laikytis taisyklių ir personalo nurodymų, be to, jiems patariama neišbandyti tokių dalykų, kuriuose jie dar nėra įgudę“, - reziumavo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)