Jei dar nenešiojate akinių, egzistuoja didelė tikimybė, kad iki šio amžiaus vidurio jums jų prireiks.

Naujame tyrime prognozuojama, kad 2050 metais apie 4,8 mlrd. žmonių – beveik pusė pasaulio gyventojų – bus paveikti trumparegystės arba miopijos. (Tai paplitusi akių liga, dėl kurios toliau esantys objektai atrodo neryškūs, tarsi susilieję, o arti esantys objektai matomi gerai.) Tai triskart daugiau, nei buvo prognozuojama 2000 m. Be to, manoma, kad vienam iš dešimties žmonių grės pavojus apakti.

Pagrindinė miopijos, kuri dažniausiai yra vadinama trumparegyste, priežastis – žmonės vis daugiau laiko praleidžia patalpoje, neatitraukdami žvilgsnio nuo kompiuterio ar išmaniojo telefono ekrano, teigiama tyrime, kurio išvados vasario 11 d. buvo paskelbtos žurnale „Opthalmology“.

Tyrimo bendraautoris Kovinas Naidoo interviu „The Huffington Post Australia“ pasakė, kad šią prognozę derėtų vertinti rimtai.

„Tai tikra pasaulinė sveikatos krizė, kuri kaip jokia kita gali turėti didžiulių pasekmių visiems pasaulio gyventojams, nepriklausomai nuo to, kur jie gyvena – Afrikoje ar Australijoje“, – įspėjo K. Naidoo.

Tyrime, kuriam vadovavo Brienas Holdenas iš Brieno Holdeno regėjimo instituto Sidnėjuje, buvo išanalizuoti kiti 145 tyrimai, kuriuose dalyvavo 2,1 mln. žmonių.

Tyrime reziumuojama, kad iki 2050 m. pasaulyje miopija bus diagnozuota 4,8 mlrd. žmonių (49,8 proc. pasaulio gyventojų), nors 2000 metais buvo prognozuojama, kad trumparegių bus tik 1,4 mlrd. (23 proc. gyventojų).

Tyrimo autoriai rašo, kad plačiai manoma, jog prognozuojamą trumparegystės augimą išprovokuos aplinkos veiksniai (mityba), kardinalūs gyvenimo būdo pokyčiai (žmonės vis mažiau laiko praleis lauke ir vis daugiau dirbs uždarose patalpose). Taip pat nemažą vaidmenį suvaidins paveldimumas.

„Tarp aplinkos veiksnių galima paminėti ir vadinamąją itin intensyvią švietimo sistemą, kai mokiniams, ypač labai mažiems, tenka labai dideli krūviai, pvz., tokiose šalyse, kaip Singapūras, Korėja, Taivanas ir Kinija. Taip pat didelį poveikį turės pasikeitęs gyvenimo būdas, ypač išaugęs elektroninių prietaisų naudojimas.“

K. Naidoo sako, kad išvengti trumparegystės padeda labai paprastas būdas: eikite į lauką.

„Vieni sako, kad reikia žiūrėti į tolį, kiti sako, kad trumparegystę skatina tam tikrų cheminių junginių išsiskyrimas tinklainėje, – sako K. Naidoo. – Visą laiką visame pasaulyje atliekami tyrimai ir pasirodo vis naujos išvados, bet visi sutinka, kad geriausia trumparegystės prevencija – ne mažiau nei dvi valandos lauke“.

Be to, pridūrė K. Naidoo, ne mažiau svarbu reguliariai tikrinti vaikų akis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)