Kažkas kažkada pasakė, kad balti ryžiai yra blogai, o rudi ryžiai – gerai, ir visi tuo šventai patikėjo. Nors ir nežinome, kas paskleidė šį gandą, paprašėme dietologo Ryano Andrewso išsklaidyti šią painiavą ir sudėti visus taškus ant „i“.

Tiesa: „Dauguma mitybos ekspertų demonizuoja visą „baltą“ maistą: baltus ryžius, bulves, makaronus, baltą duoną ir pan., nes šią taisyklę lengva prisiminti ir perprasti, bet iš tiesų šie produktai kelia problemų tik tuo atveju, jei juos perkaitiname – o taip dažnai nutinka, jei juos valgome su sūriais, riebiais, saldžiais padažais, tad labiausia kenkia juose esanti druska, cukrus ir riebalai.“

Teiginys: Ruduose ryžiuose daugiau ląstelienos (viename puodelyje rudų ryžių yra apie 3 g ląstelienos, o baltuose – tik 0,5 g), tad jų suvalgę ilgiau jaučiamės sotūs.

Tiesa: „Jei ryžius valgote vienus, be nieko, tada gal ir tiesa, nes rudus ryžius organizmas ilgiau virškina. Bet apskritai sotumo jausmą sukelia suvalgytų produktų visuma, tad jei valgote, pavyzdžiui, lęšių ir daržovių troškinį, o kaip garnyrą įsidedate baltų, o ne rudų ryžių, vargu ar pajusite didelį skirtumą.“

Teiginys: Rudi ryžiai mažiau apdoroti nei balti, todėl jie ir yra sveikesni.

Tiesa: „Paprastai kuo mažiau apdorotas produktas, tuo jis sveikesnis, nes jame išlieka daugiau maistinių medžiagų, tačiau neapdorotoje rudų ryžių dalyje yra ir maistinių medžiagų (palankiai veikiančių mūsų organizmą), ir tokių medžiagų, kurios neleidžia įsisavinti kitų maistinių medžiagų, būtent todėl jie ir yra apdorojami – tai juos apsaugo ir nuo kenkėjų.“

Teiginys: Baltuose ryžiuose daug tuščių kalorijų.

Tiesa: „Daugelį amžių ryžiai sudarė labai svarbią daugumos sveikų kultūrų mitybos dalį, o kadangi viename vienete šio produkto yra labai mažai kalorijų, jų beveik neįmanoma persivalgyti. Kad įsivaizduotumėte:

100 gramų virtų ryžių = 130 kalorijų
100 gramų virtos maltos jautienos = 260 kalorijų
100 gramų „Skittles“ = 410 kalorijų”

Išvada: ir rudi, ir balti ryžiai yra naudingi mūsų organizmui. Geriausia – įvairovė: vieną kartą gamindami pietus rinkitės rudus, kita kartą – baltus ryžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)