Kokosas – Ajurvedoje vertinamas ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl vėsinančių savybių. Vedų tradicijoje kokosas laikomas dievišku augalu. Kad ir kokia šventa ceremonija būtų atliekama (pvz., malda prie ugnies – Jagja), kokosas ten būtinai dalyvauja. Ten, kur auga kokoso palmės, žmonės nuo seniausių laikų žino ir gerbia šį augalą dėl jo maistinių ir gydomųjų savybių.

Kuo gi jis toks ypatingas?

Šiuolaikiniai biocheminiai tyrimai atskleidė, kad kokosui augant, keičiasi jo riebiųjų rūgščių sudėtis. Tuo tarpu Ajurvedos žyniai jau prieš daugybę amžių žinojo, kad skirtingose savo augimo stadijose kokosas pasižymi skirtingomis savybėmis. Išskiriami trys kokoso sunokimo etapai: minkštas (ar jaunas), pusiau prinokęs, visiškai prinokęs. Minkštas (jaunas) kokosas savy turi 90-95% vandens.

Tokio vaisiaus skystis laikomas pačiu gryniausiu ir pasižymi stipriausiomis gydančiomis, vėsinančiomis, drėkinančiomis savybėmis.

Pusiau prinokęs vaisius be vandens jau turi ir minkštos masės. Jo vanduo jau labiau pieningas, o pats vaisius laikomas labiausiai maistingu. Visai prinokęs vaisius jau turi tvirtą masę ir labai nedaug vandens. Toks vaisius jau sunkiau virškinamas, todėl žmonėms, pasižymintiems silpnu virškinimu, nerekomenduojama valgyti subrendusio kokoso, nebent jis yra paruoštas naudojant specialius prieskonius, subalansuojančius galimą neigiamą kokoso poveikį. Teisingai paruoštas kokosas gali būti labai naudingas.

Kuo kokosas vertingas

Šis nuostabus vaisius valo organizmą jį vėsindamas ir gerina virškinimą sureguliuodamas rūgščių pusiausvyrą, mažina stresą, ramina emocijas, saugo nuo širdies ligų ir mažina kenksmingojo cholesterolio kiekį, normalizuoja kraujo spaudimą. Kokose esančios maistingosios medžiagos gerina ir skatina medžiagų apykaitą, todėl padeda sureguliuoti viršsvorį. Kokosų aliejus maitina odą, mažina raukšleles ir stabdo senėjimo procesą, puikiai atgaivina ir stiprina plaukus, įtrintas į galvos odą mažina pleiskanojimą. Kokoso aliejus apibūdinamas kaip “sveikiausias žemėje”.

Kaip kokosas paruošiamas

Kokoso viduje esantį skystį galima gerti, bet nereikia jo naudoti gaminant. Geriausias yra šviežias kokoso vaisius, bet jei tokių nerandate, galite puikiai naudoti džiovintus ar tarkuotus. Rinkitės nesaldintus, kuriuose nebus cheminių priedų.

Jei norėsite pasigaminti kokoso pieną, suvartokite jį tą pačią dieną. Pienas gaminamas taip: sutarkuojame šviežią kokoso vaisiaus masę ir ją susmulkiname blenderiu su trupučiu šilto vandens. Išspauskite skystį – gavote pirmąjį spaudimą. Į masę vėl pilkite vandens ir vėl išspauskite – gavote antrąjį spaudimą. Nukoškite. Tvankios vasaros dienos yra tinkamiausios gaminti naudojant kokosus. JIe nepamainomi ruošiant padažus, sriubas, troškinius.

Daugiau vertingos informacijos rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)