Taigi šiame straipsnyje sužinosite viską – kaip krūtys juda, kodėl baseine geriau segėti liemenėlę, ką daryti, kad krūtys būtų gražios ir sveikos.

Kaip krūtys šokčioja

Moteriai žengiant kiekvieną žingsnį, jos krūtys juda maždaug 9 cm amplitude – ne tik aukštyn, žemyn, bet ir į šonus – kaip aštuonetai. Kai moteris pasileidžia bėgti, jei ji nesegi liemenėlės, krūtys sulig kiekvienu žingsniu juda iki 15 cm.

Tai reiškia, kad nubėgus 1 kilometrą, kurį sudaro 1 320 žingsnių, C dydžio liemenėlę nešiojančios moters krūtys bus sukorusios 0,12 kilometro kelią. Be to, kiekviena krūtis turi savo judėjimo trajektoriją, kuri ilgėja moteriai senėjant ir odai prarandant elastingumą.

Portsmauto universitete buvo atliktas tyrimas su jutikliais ir 3D skenavimo įranga. Tyrėjai stebėjo dvi grupes moterų – 18 – 25 m. ir 45 – 65 m., tiksliau jų krūtis, sparčiai einant.

Paaiškėjo, kad jaunų moterų krūtys judėjo daugiausia aukštyn ir žemyn, o vyresniųjų krūtys judėjo visomis kryptimis.

Krūtų biomechanikos profesorė Joanna Scurr teigė: „Visų moterų dešinė ir kairė krūtys juda skirtingai, priklausomai nuo masės ir nuo elastingumo. Tiesa, vyresnių moterų abi krūtys daugiau juda, veikiausiai todėl, kad jas prilaikančios struktūros nebėra tokios stiprios. Jų krūtys juda U raidės trajektorija.“

Pamirškite kaušelių dydį

Liemenėlių dydžiai seniai gėdingai pagarsėja netikslumu. Australų mokslininkai teigia, kad kaušelių dydžiai tokie nepatikimi, kad liemenėlių matuokliai rodo skirtingus rezultatus tai pačiai moteriai, priklausomai nuo to, ar ji stovi, ar guli, ar yra įkvėpusi, ar iškvėpusi oro, pakėlusi rankas, ar nuleidus jas prie šonų.

Tikslesnis būdas nustatyti dydį yra apimtis. Beje, kai kurie mokslininkai sako, kad liemenėlės turi būti siuvamos milimetriniu tikslumu, norint tiksliai paskaičiuoti, kiek jos turi apimti.

Australų tyrėjai atliko bandymą – pamatavo, kiek vandens išstumia krūtys. Paaiškėjo, kad vidutinio dydžio krūtis išstumia 642 ml vandens – panašiai kaip didelis alaus butelis.

80 proc. riebalų

Moterų krūtų formą iš esmės lemia riebalų ir jungiamojo audinio proporcijos. Net tokio paties dydžio krūtų minėtos proporcijos būna skirtingos.

Profesorė J. Scurr aiškina: „Tai, kiek krūtyse yra riebalų, lemia genetika. Tokio paties dydžio krūtyse gali būti nuo 20 iki 80 proc. riebalų. Jei riebalų daugiau, krūtys atrodo putnesnės, lengvesnės, jos yra minkštesnės. Jei krūtys sudarytos daugiau iš jungiamojo audinio, yra stangresnės, tvirtesnės. Jos taip pat bus sunkesnės, labiau nukarusios, lašo formos.“

Saugokitės sunkio jėgos

Jokios kitos moters kūno dalies taip neveikia sunkio jėga, kaip krūtų. Vidutinio dydžio krūtys kiekviena sveria maždaug po 1,3 kg, o labai mažai kas jas natūraliai prilaiko.

Kuo sunkesnės krūtys, tuo didesnis krūvis odai ir raiščiams. Jie nuolat patiria didelį krūvį.
Te raiščiai, kurie išsiraizgę po krūtis tarsi voratinklis, metams bėgant gali išsitempti iki 15 cm. Smukimas, kitaip – ptozė, vyksta trimis etapais. Iki lytinės brandos – pirmas etapas, tada speneliai būna virš linijos, kur krūties pagrindas susijungia su krūtine.

Antru etapu, įžengus į ketvirtą dešimtį dėl sunkio jėgos spenelis pasmunka nuo 1 iki 2 cm. Trečiu etapu – po menopauzės krūtys kabos 3 cm žemiau tos linijos, speneliai dažniausiai žiūri žemyn.
Profesorė J. Scurr sako, kad išsaugoti jaunatviškas krūtis gali padėti tik prevencinės priemonės, nes jokio vaisto nėra: „Reikia pradėti saugoti krūtis, kai tik jos užauga.“

Dėvėkite sportines liemenėles pagal sporto rūšį

Ta pati sportinė liemenėlė krūtų neapsaugos. Geriausias būdas – priderinti sportinę liemenėlę, priklausomai nuo sporto rūšies.

„Priklausomai nuo sporto rūšies, krūtys juda skirtingai, – aiškina J. Scurr. – Pavyzdžiui, žaidžiant tenisą, daug juda viršutinė kūno dalis, taigi krūtys daug juda į šonus. Todėl reikia liemenėlės, kuri geriau prilaikytų krūtis iš šonų bei krūtinės viduryje, kad krūtys mažiau siūbuotų. O kai moteris bėgioja, pusę krūtų judesių sudaro judėjimas aukštyn žemyn, ketvirtadalį judesių – siūbavimas į šonus, likusią dalį – judėjimas pirmyn ir atgal. Taigi reikia liemenėlės, kuri geriau apspaustų krūtis.“

Net per jogą krūtis veikia stipri sunkio jėga, kuri gali paveikti krūtis – tinkamai neprilaikomos jos išsitempia 39 proc. Tad reikia elastingos liemenėlės, kuri nevaržo viršutinės kūno dalies judesių, bet tinkamai prilaiko krūtis, kai lankstotės.

Liemenėlė baseinui

Dauguma moterų baseine vilki maudymosi kostiumėlius. O krūtys juda ir po vandeniu. Plaukiant krauliu, jos juda apie 1,5 cm į šonus, ant tyrimo, aprašyto leidinyje „Journal of Sports Sciences“.

„Vanduo teikia šiek tiek paramos krūtims, todėl daugeliui moterų su didelėmis krūtimis patogu plaukti, – sako profesorė J. Scurr. – Tačiau išsiaiškinome, kad krūtys vis tik daug juda. Daugiausia todėl, kad moters rankoms judant sukuriama turbulencija, kuri stumia krūtis į šonus.“

Miegokite su liemenėle

Legendinė kino aktorė Marilyn Monroe miegodavo su liemenėle, kad krūtys nenutįstų. Bet nors metams bėgant jos taktiką sukritikavo, regis, tiesiog tame visgi yra – moterims su didesnėmis krūtimis miegant visgi vertėtų segėti liemenėlę.

Didesnės krūtys nukamba į šonus, kai moteris atsigula, todėl laikui bėgant atsiranda strijų, raukšlių.

Dabar gamina minkštesnių liemenėlių, kurias galima segėti ištisą parą.

Mažai kalbama apie krūtų skaudumą, vis tik apie pusė tyrimo dalyvių teigė, kad šokinėjant joms skauda krūtis.

Krūtis dažniausiai skauda maratonų bėgikėms. Vieno tyrimo, kuriame dalyvavo 1285 bėgikės, metu paaiškėjo, kad apie trečdaliui jų skaudėjo krūtis, nors jos segėjo specialias sportines liemenėles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)