Sekmadieniniai sužvėrėję Hipokrato tarnai?

Saulius savo istorija pasidalino Feisbuke. Susisiekus pirmadienį pyktis dar nebuvo atslūgęs.

„Papasakosiu apie socialinę atsakomybę Lietuvoje - pravers, jei kada nors pabusite su danties skausmu sekmadienio rytą, Europos Sąjungos šalies sostinėje.

Mieste nėra nė vieno stomatologijos centro, dirbančio sekmadieniais. Viena klinika teikia tik pirmąją pagalbą, bet, pavyzdžiui, nervo uždegimo atveju padėti negali (bent jau taip maniau). Visagalis Google ir 118 pasiūlė dvi alternatyvas. Viena jų ragelio nekėlė, o kita - „krasnūchos“ širdyje įsikūrusi štai tokia, primenanti sovietinį videonuomos punktą. SauDenta, nuo žodzio dantis ir turbūt Saulius. Kai tavo žandas sutinęs ir visas dantis supūliavęs, nori tik, kad greičiau viskas baigtųsi, tad per daug nesigilini“, - rašė jis.

„Ragelį pakels pats ponas SauDenta ir pakvies atvažiuoti. Apie jokius mokesčius telefonu neužsimins. Atvažiavęs pasirašysite 5 lapus skirtingų popierių, kuriuose bus jus prigauti skirtas punktas, kad susipažinote su įkainiais. Paklausiau, kam čia tiek tų popierių, sako, čia standartiškai. Skaičiau viską, tačiau į tą tekstą viskas taip gudriai įpinta. Pats ponas SauDenta jums įkainių žemėlapio nerodys“, - perspėja vilnietis.

„Pirmiausiai, jis paims jūsų vairavimo pažymėjimą ir jį laikys pas save. Geras čia triukas. Sutinusiu žandu sėsite į kėdę ir išklausysite 20 minučių konsultaciją apie kažką, kas neturi nieko bendro su jūsų skausmu. Uždės prijuostę ir tyliai pasakys gerai išmoktą mantrą: „prieš pradėdamas, turiu informuoti, kad visa procedūra jums kainuos 230 eurų“. 230 eurų už tai, kad jis prapjautų pūlinį ir išvestų dreną – 10 minučių darbas! Juk realiai kitur tai kainuotų daugiausiai 20 eurų. Jūs pakilsite nuo kėdės, sakydamas ačiū, nereikia, good luck. Matosi, kad aš toks ne pirmas, mat jis nenustebo - biznio schema jo gerai veikia.

Ir tada ponas SauDenta jums praneš, kad jūs pakliuvote į spąstus ir norėdamas išeiti pro duris, turit susimokėti 130 eurų išėjimo mokestį. Iš stalčiaus ištrauks „kainininką“, kuriame parašyta, kad sekmadienį įėjimas pro duris kainuoja 60 eurų, o minėta filosofinė konsultacija - 30. Ir dar 40 eurų už kažką. Įsivaizduoju, kad kokia moteris būtų ir sumokėjus. Kai papasakojau kolegėms darbe, jos juokėsi, kad tokiam būtų ir savo rankinę tokią akimirką atidavusios. Ponas SauDenta pasakys, kad jis teisiškai apsidraudęs, o moralė kas yra, jis nežinąs. Paklaus jūsų, „o kiek jums negaila sumokėt?“. Dar pasakė, kviečiu policiją, koja užremia duris ir su tušinuku pabraukia tą sutarties vietą, kur parašyta, kad susipažinau su įkainiais.

Sakau – juk tu man nerodei tų kainų, o jis atšauna, kad čia jau mano problema. Galvoju, kol ieškosiu teisybės su policija, man išvis bus blogai. Sakau, o jūs suprantate, kad tai, ką darote, prasilenkia su etika? Jis man pasiūlė nemoralizuoti ir pridūrė, kad šiandien – sekmadienį – aš vis vien niekur nesidėsiu. Gal ir blogai padariau, kad pasidaviau, bet padėjau 50 eurų ir tik tada jis man atidavė teises“, - piktinosi pašnekovas.

„Vėliau kitoje klinikoje rūpestinga daktarė jums padarys extra mile, sutvarkydama priežastį per 10 minučių. Nemokamai, nes, pasirodo, procedūra, kurios man reikėjo, priskiriama prie skubios pagalbos. Ir tik mūsų pačių sprendimas, ar pasidalinsime su draugais tokiais verslo modeliais, kokius Nepriklausomoje Lietuvoje taiko sužvėrėję Hipokrato tarnai“, - kalbėjo Saulius.

Odontologas: paslaugų kainos rinkoje pačios įvairiausios

Įmonės „Saudenta“ gydytojo odontologo Sauliaus Vilimo istorija kiek kitokia. Vyriškio teigimu, pacientas piktintis dėl kainų neturi teisės, jei šios viešai prieinamos tiek internete, tiek kabinete.

„Žmonės mane susiranda internete, kur yra viešos kainos. Ten aiškiai parašyta, kad savaitgalį atvykimo ir paslaugų kaina bus dviguba. Dar daugiau, tos kainos patvirtintos ir kabinete. Prieš pradedant darbą yra pasakoma, kas, kaip. Jei žmogus nenori daryti kažkokios paslaugos, jis privalo sumokėti atvykimo ir konsultacijos mokestį, už rentgeno nuotrauką.

Atvykimo mokestis – 60 eurų, konsultacija 30 kartu 2, savaitgaliais nuotrauka – 10 eurų. Viso – 130 eurų. Tokia kaina yra dar be paslaugos. Jis iš pykčio man numetė 50 eurų ir dar liko skolingas 80. Po šitokio varianto aš šį pacientą perduosiu anstoliams ir lai kiti žmonės tvarkosi su juo oficialiai. Paskui jį aš nebėgiosiu, bet savo teises ginsiu ir žmogus tikrai turės nemalonumų per valdiškas insitucijas, jei jis nori tokio atviro karo“, - perspėjo S. Vilimas.

Gydytojas pabrėžė esąs privatus asmuo.

„Paslaugų kainos rinkoje pačios įvairiausios. Kai turguje perki grybus, uogas, pas vieną sumokėsi vieną sumą, pas kitą prekeivį – kitą. Juolab, nuo paciento niekas nebuvo nuslėpta. Jis negali spręsti kainų dydžio, jis tik sprendžia, ar jam tokia kaina tinka, ar ne. Tačiau už sugaištą mano laiką bei konsultacijas jis privalo susimokėti. Tų kainų neslepiu. Prieš procedūrą žmogui pasakoma, kad tai kainuos, nes jis atvyko ne darbo metu, savaitgalį“, - sakė įmonės vadovas.

S. Vilimas pasakojo, kad pacientai atvykę turi pasirašyti keturiuose dokumentuose.

„Viename pacientas pažymi apie savo sveikatos bendrą būklę, tada yra bendrinis sveikatos lapas, sudaromas gydymo planas-taktika, kuriame raštu užrašyta tai, kas pasakoma raštu, ir, galiausiai, ketvirtas lapas, vienas pagrindinių – paciento sutikimas daryti procedūrą, kuriame taip pat pažymėta, kad jis susipažinęs su gydymo eiga ir kainų politika. Jei žmogus deda parašą, jis įsipareigoja. Juk net jei parašą jis padėtų ant tuščio lapo, įsipareigotų dėl visko, kas vėliau bus ant to lapo parašyta. Jei jis nieko neklausdamas pasirašo... O mano pacientai atvyksta dažniausiai pasidomėję kainomis, kurios yra viešai pateikiamos ir sutampa su kainomis, pakabintomis kabinete“, - sakė odontogas.

Jo teigimu, pacientas elgėsi labai nekultūringai, gąsdino jį policija.

„Pasakysiu atvirai, policija būtų atvykusi ir liepusi jam susimokėti. Visi, dėdami parašą, įsipareigojame. Niekas daryti procedūros jo nevertė. Pilietis tiesiog pabandė labai naglai, draskydamas akis ginti savo teises. Dabar ir aš priverstas ginti savo teises“, - telefonu pirmadienio vakarą sakė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (586)