BBC filmuotame reportaže teigiama, kad daugybė moterų Japonijoje išleidžia krūvas pinigų, norėdamos turėti išraiškingesnes akis. Blakstienų priauginimą šioje šalyje išbandė ne viena. Tai – sudėtinga procedūra: kiekviena blakstiena atskirai klijuojama prie akies voko, vos pora milimetrų nuo natūralių blakstienų augimo linijos. „Moteriai, kuriai procedūra atliekama nereglamentuotoje vietoje, kur naudojamos pigios priemonės, rezultatas gali būti ne tik prasta išvaizda“, – teigiama reportaže.

Tokijo gyventoja Šiori Sugi (Shiori Sugi) pasakojo gavusi dovanų pigaus grožio salono kuponą blakstienoms priauginti. Mergina skundėsi, kad, pasinaudojus nebrangiai kainavusia paslauga, jos blakstienos dvokė, o akių vokai kelias savaites perštėjo ir buvo paraudę.

BBC reportaže teigiama, kad viena iš keturių moterų jaučia tam tikrą diskomfortą dėl priauginamųjų blakstienų. Akių gydytojai kalba apie šimtus tokių pacienčių, kurias jie kasmet konsultuoja. Gydytojas Masajoši Kajita (Masayoshi Kajita), dirbantis „Kajita akių klinikoje“ Tokijuje, sakė:

„Pacientai skundžiasi svetimkūniais akyse, patinimu ir paburkimu. Itin pavojinga, kai pažeidžiama akis, pavyzdžiui, pincetu įbrėžiama akies gleivinė ar vokų oda. Tai gali sukelti uždegimą, netgi galima prarasti regėjimą.“ Moterys, siekdamos būti gražesnės, ieško pigesnių būdų ir ne visada reikalauja licencijos iš kosmetologės, taip rizikuodamos savo sveikata“, – teigiama reportaže iš Japonijos.

Neribotos galimybės

Blakstienų priauginimo procedūros pasiūla Kaune – milžiniška. Kosmetologės siūlo blakstienų ilgį ir storį parinkti pagal kiekvienos klientės norus bei pageidavimus. Galima puoštis šilkinėmis arba audinės kailio blakstienomis. Moterims siūloma ne tik trimatį (3D) efektą kuriančių blakstienų, bet ir didesnių − net devynmačio (9D) efekto. Sakoma, kad galima priauginti ir dviejų centimetrų ilgio blakstutes. Moterys gali rinktis sau tinkamą blakstienų stilių: natūralų minimalistinį ar patį ryškiausią – retro, nušluojantį visas konkurentes.

Blakstienų priauginimo kursus baigusios specialistės teigia, kad paprastai prie vienos akies yra tvirtinama nuo 80 iki 120 vnt. pridėtinių blakstienų. Tačiau naujausios technikos pagalba galima priauginti ir iki 900 vnt. Tiek nenatūralių plaukelių mažina regėjimo lauką, kuris yra neatsiejamas sveikų akių rodiklis.

Teigiama, kad priaugintosios blakstienos yra atsparios vandeniui, su jomis galima maudytis, lankyti baseiną ir soliariumą. Klijai, naudojami blakstienoms priauginti, nėra atsparūs riebalams, todėl gražiąsias blakstienas reikia saugoti nuo kosmetikos gaminių, kuriuose gali būti aliejų. Negalima naudoti pienelio pavidalo akių prausiklių, akių tepti riebiais kremais.

Pašnekovės skundėsi alergija

Kaunietė Lina, vos prasidėjus priauginamųjų blakstienų madai, pasakojo jomis gražinusis beveik metus. Papildymą taip pat darydavosi nuolat, kas 3–4 savaites. „Iš pradžių viskas buvo gerai, bet po pusmečio, matyt, išsivystė alergija: oda aplink akis paraudo, ją niežėjo. Nors paslaugos tiekėjos nekeičiau, lankiausi pas tą pačią kosmetologę. Beje, nepigią, tada vienkartinis blakstienų priauginimas kainavo maždaug 120 Lt. Porą mėnesių vaikščiojau be papildymo, o kai man vėl buvo priaugintos dirbtinės blakstienos, alergija pasikartojo – akių vokai paraudo. Todėl atsisakiau priauginamųjų blakstienų“, – pasakojo pašnekovė.

Šarūnė, taip pat susižavėjusi akių puošmena, pasakojo, kad priauginamosiomis blakstienomis džiaugėsi neilgai, tačiau joms iškritus, neteko ir savųjų. „Vienoje vietoje tarp natūralių blakstienų liko tarpas. Nors pridėtines blakstienas nusiėmiau jau senokai, blakstienos nebeatauga“, – tikino pašnekovė.

Procedūros rizika

Nėra informacijos, kad į Kauno klinikų Akių ligų kliniką kreiptųsi pacientės, nukentėjusios nuo priauginamųjų blakstienų. Vis dėlto rizikos dėl šios grožio procedūros atmesti negalima.
Reklamos lankstinukuose teigiama, kad priauginamosios blakstienos nealergizuoja, tinka nešiojančioms kontaktinius lęšius. Pačios blakstienos gal ir nealergizuoja, bet jos kelia pavojų, jeigu patenka į akį: gali pažeisti akies junginę. Pavyzdžiui, cheminės medžiagos ar svetimkūniai, patekę į akį, gali sukelti konjunktyvitą.

Įtariama, kad didžiausias galimas alergenas – klijai, naudojami blakstienoms priauginti. Dar viena rizika – ilgai puošiantis priauginamosiomis blakstienomis, į odą įauga pridėtiniai plaukeliai arba iškrenta natūralios blakstienos.

Komentaras

„Kartais moterys, norėdamos tankesnių ir storesnių blakstienų, į pagalbą pasitelkia rizikingus metodus: perka glaukomai gydyti skirtus, akispūdį mažinančius akių lašus. Vienas šalutinių šių vaistų poveikis − blakstienų sustorėjimas, pailgėjimas, kiekio padidėjimas. Toks rizikingas metodas gali sukelti tiek laikiną akių sudirginimą, tiek ilgalaikį regos sutrikimą, ypač jei vaistas naudojamas ilgai. Šiems vaistams įsigyti reikalingas receptas, tai rodo jų stiprų poveikį akies funkcijai. Nepamirškime, kad jie naudojami tik sergant akių ligomis, o sveiko žmogaus regai yra žalingi.“