Salmonella rūšies bakterijų sukelta infekcija dažniausiai prasideda bakterijoms patekus su maistu. Tačiau tiesioginis kontaktas su gyvūnais arba sergančiu žmogumi taip pat gali būti užsikrėtimo priežastis. Dažniausias salmoneliozės infekcijos šaltinis iki šiol yra vištų kiaušiniai ir vištiena. Kiaušiniuose salmonelės gali būti randamos ne tik ant kiaušinio lukšto, bet ir jo viduje, rašoma pranešime spaudai.

Dėl šios priežasties yra labai svarbus kiaušinio terminis apdorojimas, kad bakterijos būtų sunaikintos viduje.

Praėjusiais metais Panevėžio apskrityje buvo užregistruoti 152 salmoneliozės atvejai, kai 2014 metais - mažiau, t. y. 143. Didžiausias sergamumas šia liga buvo registruotas Panevėžio mieste (11, 97 atv./10 tūkst. gyv.), kuris daugiau nei 3 kartus viršijo Lietuvos sergamumo rodiklį (3,72 atv./10 tūkst. gyv.). Mažiausiai sergančiųjų salmonelioze buvo registruota Rokiškio ir Kupiškio rajonuose (atitinkamai 1,23 ir 1,63 atv./10 tūkst. gyv.).

Pirmieji ligos simptomai paprastai pasireiškia po 12-72 valandų po užsikrėtimo. Užsikrėtus Salmonella Enteritidis tipo bakterijomis, paprastai liga pasireiškia gastroenterito požymiais: pykinimu, vėmimu, viduriavimu bei karščiavimu, trunkančiu iki trijų dienų. Karščiavimas dažniausiai trunka 1-3 dienas, o viduriavimas praeina per 3-7 dienas. Dėl karščiavimo, vėmimo ir viduriavimo ligonis netenka daug skysčių, gali išsivystyti dehidratacija.

Centro specialistai primena, kad salmoneliozės profilaktikai reikia atkreipti dėmesį į kiaušinių tinkamą tvarkymą. Maistui vartoti tik šviežius, nesuskilusius ir kruopščiai nuplautus kiaušinius, kuriuos patariama gerai išvirti ar iškepti. Visada nusiplauti rankas po kiaušinių tvarkymo. Tinkamai šiluminio apdoroto kiaušinio trynys neturi būti skystas ar minkštas. Salmoneliozės prevencijai svarbu tinkamai tvarkyti žalią vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Žalią mėsą laikyti šaldytuve taip, kad ji nesiliestų su kitu maistu. Sušaldytą mėsą atitirpinti šaldytuve, o prieš gaminimą - visada nuplauti.

Taip pat kruopščiai nuplauti po tekančiu karštu vandeniu su indų plovikliu virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos dorojimo. Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos, faršo. Sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti potencialiu infekcijos šaltiniu, jei toks žmogus neturi gerų higienos įgūdžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)