Bandė išvežti mėsą

Kaip DELFI aiškino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Skubios veiklos skyriaus l. e. p. skyriaus vedėjo pavaduotojas Artūras Šimkus, šiuo metu rinkoje esanti, t. y. oficialiose prekybos vietose, tiek parduotuvėse, tiek turguose parduodama mėsa yra tikrai saugi, kadangi ji tikrinama.

„Jeigu kiauliena perkama iš patvirtintų įmonių, žmonės gali būti ramūs. Aišku, jei pirksime mėsą iš turgavietės, ta mėsa neturės patvirtinimo numerio, nėra aiškus jos atsekamumas, rizikuojame išplatinti virusą. Tiesa, jis pavojingas tik kiaulinių šeimos gyvūnams, visiems kitiems namų augintiniams negali pakenkti. Taigi ši informacija aktualiausia ūkių gyventojams, kurie laiko kiaules. Kaime įprasta, kad visos maisto atliekos, kas liko nuo stalo, keliauja kiaulėms, tačiau šiuo metu nereikėtų mėtyti už tvarto, kaip įprasta, atliekų. Mėsa turi būti iki galo suvalgyta arba sunaikinta. Juolab kad yra atvejų, kai prie sodybų naktimis ateina ir pasikapsto šernai.

Miesto žmonėms ši informacija kaip ir būtų neaktuali, tačiau žmonės turi žinoti, kad Ignalinos rajone, kur dabar nustatytas afrikinis kiaulių maras, kiaulių, kurias žmonės pasiskerdė savo reikmėms, mėsa negali būti išvežta iš ūkio. Ją galima vartoti tik sau, tiesa, prieš paskerdžiant turi atvykti veterinarijos gydytojas ir paimti mėginius. Tipiškas pavyzdys: žmonės pasiskerdė kiaulę ir įdėjo mėsos iš miesto atvykusiems vaikams, nes senyvo amžiaus žmonėms jos per daug. Gal pora tokių atvejų užfiksuota, kai tokia mėsa buvo sulaikyta. Žinoma, pažeidimai buvo nepiktybiniai, mėsa nebuvo užkrėsta, bet dėl saugumo sumetimų ji turėjo grįžti atgal į ūkį. Tiesiog iš tos zonos kiaulienos neleidžiama išvežti. Yra įrengti postai, kuriuose tikrinama kiekviena mašina“, - tikino pašnekovas.

Virusas pavojingas tik kiaulėms

Pasak jo, žmogui ši kiauliena bet kuriuo atveju nesukeltų jokių pasekmių, kadangi virusas nesidaugina žmogaus organizme, taigi yra visiškai nepavojingas ir turėtų pasišalinti be jokių padarinių. Tokios mėsos nevalgymas galėtų būti labiau su psichologiniais motyvais, o draudimas ją platinti įvestas dėl kiaulių, o ne žmonių saugumo.

„Galbūt gali paskaudėti galvą, papykinti, bet iš esmės tai tik prielaidos, mokslinių įrodymų, kad virusas kokiu nors būdu gali pasireikšti, nėra. Kita vertus, abejočiau, ar yra bent minimali galimybė, kad tokia mėsa galėtų patekti ant vartotojų stalo. Pernelyg gera kontrolė. Be to, įvairiems gaminiams tiekiama mėsa paprastai būna iš didžiųjų kompleksų, o juose įdiegta tikrai gerai veikianti biosaugos sistema. Taigi kiaulieną Lietuvoje valgyti galima drąsiai, ji saugi“, - nuramino specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)