Naudingų medžiagų širdžiai esama ir pupelėse, lęšiuose, brokoliuose bei špinatuose.

Mažo kepsnio valgymas kasdien gali turėti tokį pat gerą poveikį sveikatai, kaip ir metimas rūkyti, sako mokslininkai. Žmonių, kurie valgo daug baltymų turtingo maisto, kraujo spaudimas yra žemesnis, arterijos – sveikesnės. Tai mažina širdies priepuolio ir insulto riziką. Panašiai veikia ir metimas rūkyti, druskos vartojimo sumažinimas.

Mokslininkų komanda iš Rytų Anglijos universiteto tikina, kad tokie daug baltymų turintys produktai, kaip mėsa, žuvis, pienas, pupelės, lęšiai, brokoliai, špinatai, turi naudingų medžiagų junginių.

Ištyrė 2 tūkst. bričių

Britų mokslininkai ištyrė dviejų tūkstančių moterų mitybą, sutelkdami dėmesį į septynias skirtingas amino rūgštis. Tyrėjai pastebėjo, kad skirtingų maisto rūšių nauda sveikatai – skirtinga.

Amino rūgštys iš daržovių ir ankštinių augalų lemia mažesnį kraujo spaudimą. Tuo metu amino rūgštys iš mėsos, žuvies ir pieno produktų lemia mažesnį arterijų standumą.

„Norėjome išsiaiškinti, iš kokių šaltinių gaunami baltymai yra naudingesni sveikatai, todėl tyrėme amino rūgštis iš augalinės ir iš gyvulinės kilmės produktų.

Įdomiausias atradimas buvo tas, kad amino rūgščių vartojimas turi tiek pat įtakos sveikatai, kaip ir fizinės veiklos, druskos, alkoholio vartojimo faktoriai“, – teigia Norvičo medicinos mokyklos daktarė Amy Jennings.

Pasak specialistės, aukštas kraujospūdis yra vienas didžiausių rizikos veiksnių susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Taigi, į kasdienę mitybą įtraukus daugiau mėsos, žuvies, pieno produktų ir ankštinių augalų galima užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms.