Jaunas vyras padeda po traumų ar ligų savarankiškumo problemų turintiems pacientams, stengiasi juos vėl kiek įmanoma „pastatyti ant kojų“.

Persikelti į Alytų kaunietį paskatino iš Merkinės kilusi žmona, kuri baigusi studijas įsidarbino Alytaus ligoninėje. Jos pavyzdžiu pasekė ir vyras. Toje pačioje ligoninėje dirbanti šeima džiaugiasi, kad kolektyvas juos maloniai priėmė.

„Dzūkijos sostinėje jaučiamės gerai. Lengvai įsiliejome į ligoninės kolektyvą. Dukra Alytuje lanko darželį. Ko daugiau žmogui reikia“, - kalbėjo T. Baltraitis.

Jis dirba Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriuje, padeda suaugusiems žmonėms, kurie čia patenka po insultų, klubo sąnario keitimo operacijų, stuburo lūžių ir dėl ligos ar traumos būna praradę dalį savo sugebėjimų.

„Mokome juos prisitaikyti prie pasikeitusių gyvenimo sąlygų ir galimybių, siekiame, kad jie galėtų būti kuo savarankiškesni ir labiau pasitikintys savimi“, - apie savo kasdienybę darbe pasakojo 31 metų vyras.

Jo pasirinkta ergoterapeuto specialybė Lietuvoje - dar pakankamai nauja ir jai, specialisto teigimu, lyginant su užsienio šalių praktika, čia skiriama per mažai dėmesio. Tačiau būtent naujovė labiausia ir sudomino T. Baltraitį, anksčiau neturėjusį ketinimų rinktis ergoterapeuto specialybę, o ją pasirinkus pripažįstantį, kad tai buvo pakankami rizikinga.

Ergoterapeutas vienas tų, kurie sudaro reabilitacijos specialistų komandą. Kiekvienu atveju darbe žiūrima, kokios pagrindinės problemos pacientą kamuoja, galbūt jis sunkiai valdo rankas, turi kalbos ar atminties sutrikimų. T. Baltraičio teigimu, kiekvienas atvejis individualus. Pacientams, atsižvelgiant į jų būklę, parenkamos skirtingos užduotys, fiziniai pratimai, su jais bendraujama, stengiamasi motyvuoti, kad žmogus nenuleistų rankų ir siektų rezultatų.

Didžioji dalis ergoterapeuto pacientų būna patyrę insultą. Tikėtis, kad medikas padarys stebuklus ir pacientas greitai jausis taip, kaip iki ligos, neverta, tačiau intensyviai dirbant, rezultatai tikrai būna teigiami ir džiuginantys pacientą.

„Rezultatai priklauso nuo labai daug dalykų: koks yra žmogaus amžius, lytis, patirto sužalojimo laipsnis. Kuo amžius jaunesnis, tuo didesnė tikimybė, kad rezultatas bus geresnis. Bet labai svarbu ir tikėjimas, motyvacija. Dauguma žmonių nori sau padėti ir tik vienetai neturi ryžto. Stengiamės pacientus paskatinti, išsiaiškinti, kas jiems trukdo susikaupti ir siekti progreso“, - pasakojo T. Baltraitis.

Ergoterapeutui sunkiausia matyti, kai žmogus numoja ranka ir neišnaudoja visų galimybių savo sveikatai sustiprinti, kai pasiduoda ligai.

Nors ergoterapeuto darbas reikalauja nemažai kantrybės, T. Baltraitį nenuilstamai stengtis dėl žmonių įkvepia patys pacientai.

„Jei matai, kad žmogus stengiasi, tai ir pats nori jam padėti ir padaryti viską, kad jis maksimaliai išnaudotų savo galimybes. Visada smagu matyti, kai pacientas pozityviai nusiteikęs, kad stengiasi dėl savo sveikatos“, - tikino nuo praėjusių metų liepos mėnesio Alytaus ligoninėje dirbantis ergoterapeutas, savo gyvenimą susiejęs su Alytumi.