Mokslininkai nustatė, kad vaisių – ypač uogų ir raudonųjų vynuogių – valgymas gali užkirsti kelią nemaloniems figūros pokyčiams sulaukus vidutinio amžiaus ar netgi atsikratyti kelių kilogramų. Tokį poveikį garantuoja vos viena porcija vynuogių per dieną (tai atitinka vieną stiklinę arba saują uogų). Atrodo, kad šią naudą užtikrina flavanoidai – natūralūs junginiai, kurie daugeliui vaisių ir daržovių suteikia ryškias spalvas ir malonų skonį.

„Mes jau seniai žinojome, kad daug vaisių ir daržovių turinti mityba sveikatai labai naudinga“, – sako Didžiosios Britanijos dietologų asociacijos atstovė spaudai Helen Bond.

Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos ir East Anglia universiteto mokslininkai 24 metus stebėjo 124 tūkstančius žmonių visoje Jungtinėje Karalystėje. Jie buvo atrinkti iš trijų grupių, kurių amžiaus vidurkiai buvo 36, 47 ir 48 metai. Šiose grupėse vyrai kas ketverius metus vidutiniškai priaugdavo po vieną kilogramą, moterys – vidutiniškai 2,2 kilogramo. Tačiau paaiškėjo, kad tie tyrimo dalyviai, kurie valgė daugiausiai flavanoidų turinčius produktus, dažniausiai išlaikė normalų kūno svorį ar jo netgi šiek tiek numetė.

Daugiausiai naudos turintys flavanoidai priklauso antocianinais vadinamai grupei. Antocianinų aptinkama vynuogėse, mėlynėse, braškėse, vyšniose, gervuogėse, juoduosiuose serbentuose ir ridikėliuose.

Kiti flavanoidai, kurie taip pat padeda išlaikyti kūno svorį ar jo numesti, vadinami polimerais. Tai didelės antioksidantų molekulės, kurių yra arbatoje, obuoliuose, slyvose ir kitose uogose. Taip pat reikia paminėti flavonolius – tai cheminės medžiagos, panašios į flavonoidus ir aptinkamos arbatose ir tokiuose maisto produktuose kaip svogūnai ir obuoliai.

Tyrimo rezultatai galiojo netgi ir tada, kai mokslininkai atsižvelgė į tokius veiksnius kaip tyrimo dalyvių fizinis aktyvumas bei kiti jų mitybos aspektai, tokie kaip suvartojamų riebalų ir ląstelienos kiekis.

Pasirodo, vynuogėse ir vyne esančių flavonoidų nauda tuo neapsiriboja – jie ne tik dailina jūsų kūno linijas, bet ir teigiamai veikia seksualinį gyvenimą. Kiek anksčiau atliktas Harvardo ir East Anglia universiteto mokslininkų tyrimas atskleidė, kad vidutinio amžiaus vyrai, kurie reguliariai valdo daug flavonoidų turinčius maisto produktus, rečiau susiduria su erekcijos disfunkcija.

Raudonos ir mėlynos spalvos vaisiuose, pavyzdžiui, uogose aptinkami antocianinai, taip pat citrusiniuose vaisiuose randami flavononai ir flavonai pasižymi, šia prasme, didžiausiu poveikiu.

Pasak mokslininkų, flavonoidų turtinga mityba nuo erekcijos disfunkcijos apsaugo taip pat sėkmingai kaip ir spartus ėjimas penkias valandas per savaitę. Dar geriau yra tai, kad per savaitę užtenka vos kelių porcijų flavonoidų, kad tai teigiamai atsilieptų svorio augimui. Menkiausias dienos normos padidėjimas – vos 10 miligramų antocianinų, arba dešimtadalis mėlynių porcijos – yra siejamas su 70-100 gramų mažiau priaugto svorio per ketverius metus.

Profesorė Aedin Cassidy, kuri per dieną suvalgo po dvi porcijas uogų, įsitikinusi: „Mes greičiausiai turėtume pamėginti įtraukti per savaitę kelias porcijas, idealiausia – vieną per dieną“.

Ji įsitikinusi, kad flavonoidų suvartojimo didinimas galėtų būti vertingiausias ir lengviausias nutukimo prevencijos būdas. „Mums visiems kartojama, kad per dieną reikia suvalgyti penkias porcijas, tačiau šie nauji įrodymai byloja, kad kai kurie vaisia ir daržovės gali būti geresni už kitus, ypač turint omenyje svorio išlaikymą“, – įsitikinusi A. Cassidy.

Tad kiek flavonoidų padėtų mums atsikratyti nereikalingų kilogramų? Ekspertai mano, kad jie sumažina organizmo iš maisto pasisavinamų riebalų kiekį, mažina apetitą bei skatina medžiagų apykaitą.

„Būta tyrimų, kai pelės buvo maitinamos riebiu maistu, o paskui gaudavo flavonoidų. Panašu, kad tai apsaugodavo nuo svorio augimo, kokio galima buvo tikėtis“, – aiškina A. Cassidy.

Kitas svarbus akcentas – flavonoidų poveikis gerosioms bakterijoms. Pasirodo, jie gali pakeisti mūsų žarnyne augančių mikrobų pobūdį, tai reiškia, kad mūsų maistas pasisavinamas skirtingai, dėl ko priaugama mažiau svorio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)