Technologijos gali stebuklus

DELFI konferencijoje atsakydamas į skaitytojų klausimus apie šiuolaikinius dantų atstatymo būdus gydytojas teigė, kad šiuolaikinės technologijos gali padaryti stebuklus, kurie anksčiau žmonėms būdavo neįsivaizduojami.

Šiandien dantų protezai yra labai plati sąvoka. Pigūs protezai yra išimami, todėl nesuteikia normalaus komforto. Fiksuoti, neišimami protezai yra patogesni, todėl labiau mėgstami pacientų.

Išimamus protezus, anot mediko, būtina taisyti kas trejus metus. Tikslių duomenų, kiek tarnauja karūnėlė, niekas neturi, tačiau manoma, kad jos turėtų tarnauti 8-9 metus. Tačiau šaknis po karūnėle, ypač negyvo danties, turi didelę galimybę greitai sugesti. B. Sidaravičiaus manymu, tai per trumpas laiko tarpas, kad galima būtų aukoti dantį jį šlifuojant, pavyzdžiui, tiltui.

Pastaruoju metu naujausias mados klyksmas – dantų implantai, mažai kuo besiskiriantys nuo tikrų dantų. Mediciniškai tai dirbtinės dantų šaknys, skirtos protezų tvirtinimui. Paprastai tokie implantai žmogui tarnauja visą likusį gyvenimą.

Šiuo metu rinkoje yra brangesnių ir pigesnių implantų, todėl B. Sidaravičius pacientams patarė gerai išsiaiškinti, kokios jiems siūlomo implanto galimybės.

„Paprastai brangesni implantai leidžia gydymą atlikti daug paprasčiau ir gauti patikimesnį rezultatą, pasirinkti tobuliausius protezavimo būdus. Tiesa, medicinoje niekur nėra 100 proc. garantijų. Dantų implantai irgi turi teisę neprigyti arba tarnauti trumpiau nei mes tikėjomės. Tačiau geri implantai ir kvalifikuotas darbas nesėkmių riziką sumažina iki visiško minimumo. Garsūs implantologai skelbia 99 proc. sėkmę“, - tikino pašnekovas.

Anot B. Sidaravičiaus, kvalifikuotai atlikus darbą, nesėkmės nesukelia jokių rimtų pasekmių. Dažniausiai po to galima vėl implantuoti. Rimti implantų gamintojai savo produktams suteikia 10 metų garantiją, galiojančią visame pasaulyje. Gydytojai po nesėkmingo atvejo paprastai papildomas gydymo paslaugas suteikia nemokamai.

Implantas yra dirbtinis dalykas, bet organizmas, mediko teigimu, į jį nereaguoja kaip į svetimkūnį. Taip yra todėl, kad implantai gaminami iš titano, kuris žmogaus organizmui yra biologiškai absoliučiai priimtina medžiaga. Implanto neprigijimo atvejai nėra reakcija į svetimkūnį, o chirurginė nesėkmė.

Geriausia implantą dėti vietoj ką tik ištraukto danties, tačiau iš esmės implantacija galima, nepriklausomai nuo to, kada dantys yra ištraukti.

Įvairių protezų ilgaamžiškumas skirtingas

Tiesa, tai nepigus malonumas. Gydymas susideda iš dviejų dalių – implanto įsodinimo ir protezavimo ant implanto. Viso gydymo kainos svyruoja nuo 4 tūkst. iki 7 tūkst. litų.

„Tai priklauso nuo pačio implanto, nuo klinikos, nuo gydytojo kvalifikacijos, ir, žinoma, nuo pačios paciento dantų būklės. Tačiau tikrai nemanau, kad implantai kainuoja per daug. Mes pripratę, kad plombos, vainikėliai ar kiti dantų atstatymo būdai tarnauja pakankamai neilgai, todėl stengiamės juos kuo pigiau įsigyti. O dantų implantai vis dėlto yra labai ilgaamžis sprendimas – iš esmės sprendimas visam gyvenimui. Todėl kaina – labai santykinis dalykas“, - įsitikinęs B. Sidaravičius.

Pasak odontologo, pacientams, negalintiems už implantą susimokėti visos sumos iš karto, pastaruoju metu daugelis įstaigų leidžia apmokėjimą ištempti iki metų ar pusantrų.

Ligonių kasos implantų nekompensuoja. Jie kompensuojami tik labai turtingose valstybėse ir labai specifiniais atvejais. Tačiau dauguma privačių sveikatos draudimų leidžia naudoti pinigus dantų implantų įsidėjimui.

Pasak B. Sidaravičiaus, implantai ypač tinka senyvo amžiaus, daug dantų neturintiems žmonėms bei tiems, kurie turi prastus dantis.

Anot jo, mūsų kultūroje įprasta galvoti, jog pagyvenęs žmogus nenusipelnė komfortiško gyvenimo. „Tai labai neteisinga. Amžius nėra apribojimas, o mūsų tėvai ir seneliai tikrai nusipelnė komforto. Dantų implantai tam ir buvo sugalvoti, kad bedančiai vyresnio amžiaus žmonės galėtų džiaugtis pilnaverčiu gyvenimu. Neturėjimas dalies dantų nėra visiškai nekaltas dalykas. Tai veikia tiek žmogaus psichologiją, tiek viso organizmo sveikatą. Pirmiausiai, aišku, kenčia virškinimo sistema“, – sakė pašnekovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)