Ką rekomenduoja gydytojas?

Priežastys, dėl ko kyla pykinimo jausmas nėštumo metu nėra visiškai aiškios, tačiau žinoma, kad šią būseną patiria nuo 50 iki 90 procentų moterų. „Pykinimas ir vėmimas dažniausiai prasideda 5-6 nėštumo savaitę, sustiprėja apie 9-tą ir susilpnėja sulaukus 16-18 nėštumo savaitės. Nors vis dėlto, vienokį ar kitokį šleikštulį iki pat nėštumo pabaigos patiria net iki 5% visų nėščiųjų”,- pasakojo gydytoja akušerė ginekologė Ingrida Labanauskaitė.

Specialistė atkreipė dėmesį, kad tai natūralus procesas, kuris daugeliu atveju praeina savaime, be jokių komplikacijų, tačiau būtina kreiptis į gydytoją, jeigu:

1. Jaučiate dehidratacijos požymius: mažiau šlapinatės, šlapimas patamsėja, svaigsta galva, darosi silpna ar sumažėja odos elastingumas;
2. Itin dažnai vemiate, ypač, jei atsiranda kraujo užuomazgų;
3. Jaučiate pilvo ar dubens spazminius skausmus;
4. Netekote daugiau kaip 2-3 kg savo svorio;

Gydytoja pabrėžė, kad siekiant palengvinti pykinimo jausmą svarbiausia yra pakeisti dienos ir mitybos rėžimą: „Rekomenduočiau rinktis neaštrų, neriebų, geriau šaltą arba drugną maistą bei vengti labai rūgščių ir labai saldžių gėrimų. Taip pat reikėtų vengti atsigulti iškart po valgio ir staigiai nekeisti kūno padėties.”

Mažiau žinomas būdas, kurį siekiant išvengti pykinimo rekomenduoja išbandyti medikė yra akupunktūros P6 taško spaudimas. Jį rasite vidinio dilbio paviršiuje per tris pirštus nuo riešo sąnario. „Taip pat, kai kurioms moterims pykinimą ir vėmimą slopiną imbieras – jį galite vartoti kapsulių pavidalų po 250mg 4 kartus per parą arba žalią. Pasirūpinkite, kad jūsų organizmui netrūktų ir vitamino B6 (paros dozė 75mg), nes pastebėta, jog tai gali būti viena iš priemonių nestipriam pykinimui sumažinti”,- patarimais dalinosi medikė. Na, o jeigu nei vienas iš minėtų metodų negelbėja, pykinimo kamuojama nėščioji turėtų kreiptis į prižiūrintį specialistą, kuris paskirs medikamentinį gydymą.

Kokį maistą rinktis?

Moterims, kurios nėštumo metu išgyvena pykinimo jausmą gydytoja dietologė Žana Antonova pataria: „Valgyti reikia dažnai, kas dvi valandas ir mažomis porcijomis. Nėščioji turėtų atsirinkti, kokį maistą ji labiau toleruoja ir vengti vartoti dirginančius produktus.” Dietologė siūlo rinktis daug angliavandenių ir mažai riebalų turinčius produktus. Tai galėtų būti duona, džiuvėsėliai ar įvairūs sausi pusryčiai. Specialistė taip pat pabrėžia, kad nereikia savęs kankinti ir valgyti per prievartą sveikais laikomus produktus, jei jie kelia šleikštulį, nes taip gali išsivystyti produkto apatija visam gyvenimui.

Jei itin erzina kvapai, geriau vengti šildyti maistą, o kai kuriuos gėrimus gerti iš puodelio su dangteliu pro šiaudelį. Taip pat siekiant išvengti dehidratacijos ypač svarbu gerti daug vandens, tačiau geriau tai daryti ne valgio metu.

Esant ypač aktyviam rytiniam pykinimui prieš išlipant iš lovos gydytoja dietologė siūlo išeitį: „Reikėtų lengvai užkąsti ir pagulėti dar penkiolika minučių lovoje. Užkandžiui galima rinktis vaisius, džiūvėsėlius, lengvą jogurtą ar kažką priimtino. Pasirūpinti tuo reikėtų iš vakaro arba jei yra galimybė, antroji pusė galėtų palepinti ir atnešti pusryčius į lovą.“

Pakankamas miego kiekis, poilsis, grynas oras – visa tai labai svarbu nėščiųjų šleikštulio prevencijai. Gydytoja dietologė pastebėjo, kad dažniau vadinamųjų nėštumo atostogų reikėtų pirmoje nėštumo pusėje, kai kamuoja nemaloni pykinimo būsena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)