Viena iš problemų ta, kad niekas negali tiksliai pasakyti, kokią šios narkotinės medžiagos sudėtis ir kokiais kanalais jo įsigyjama, rašo CNN.

Net nedidelės pastaruoju metu JAV teisėsaugos akiratin patenkančio cemento miltelius primenančio narkotinio mišinio dozės gali būti pražūtingos.

„Vos išgirstu apie kokį nors naują preparatą, kaip antai, „pilkoji mirtis“, iš karto kyla klausimas, ar gali būti, kad susidūrėme su kažkokiu dar neatrastu junginiu, – sako Donna Iula, dalyvaujanti atliekant teismo medicinos tyrimams būtiną cheminę analizę įmonėje „Cayman Chemical“. Ši biotechnologijų įmonė bendradarbiauja su federalinėmis ir valstybinėmis nusikaltimus tiriančiomis laboratorijomis, kurių tikslas – nustatyti nežinomų gatvėse platinamų narkotikų sudėtį.

Per keturis pastaruosius mėnesius Džordžijos valstijoje buvo konfiskuota maždaug 50 „pilkosios mirties“ pakuočių. Daugiausia jų sulaikyta Atlantos metropoliteno rajone. Kaip tikina vietiniai pareigūnai, narkotinis preparatas jau platinamas ir Alabamoje, Ohajuje bei Pensilvanijoje.

Kadangi skirtingose pakuotėse esančio preparato sudedamosios dalys skiriasi, „pilkosios mirties“ mįslę įminti gana sunku. Neaiški ir specifinės pilkos spalvos prigimtis.

„Kol kas visiškai neaišku, kodėl milteliai pilki, – sako Džordžijos tyrimų biuro teismo medicinos ekspertizei vadovaujanti chemikė Deneen Kilcrease. – Jokia sudedamoji mišinio dalis negali būti tokios spalvos.“

Vis dėlto „pilkosios mirties“ pavadinimą pražūtingas opijaus turintis preparatas gavo kaip tik dėl panašumo į pilkus cemento miltelius.

„Pilkosios mirties“ mėginiuose pavyko aptikti įvairiausių narkotinių medžiagų, įskaitant sintetinį narkotiką U-47700, heroiną, fentanilį ir fentanilio tipo priemaišas. Kadangi kiekvienos medžiagos koncentracija labai nedidelė, gali būti, kad atliekant testus pavyksta nustatyti ne visus ingredientus.

„Kiekvienos cheminės medžiagos poveikis yra labai stiprus – gali būti net mirtinas, taigi, netinkama preparato dozė gali nuvesti tiesiai į morgą“, – sako D. Iula.

„Džordžiojos ir Alabamos valstijose jau užfiksuota keletas „pilkosios mirtis“ perdozavimo ir su perdozavimu susijusių mirčių atvejų“, – konstatuojama „Gulf Coast HIDTA“ svetainėje. Kaip teigia D. Kilcrease, šiuo metu laukiama toksikologinių ir skrodimo tyrimų rezultatų.

Du „pilkosios mirties“ perdozavę vyrai buvo iš Oberno miesto Alabamos valstijoje. Vienas iš jų preparato susišvirkštė, o kitas – įkvėpė. Kai pirmasis vyras po injekcijos į veną mirė, antrasis, prieš pats pavartodamas mirtiną dozę, pamėgino mirusįjį atgaivinti.

Anot D. Kilcrease, laboratoriniais testais pavyksta išskirti tik vieną ingredientą, pavyzdžiui, heroiną arba fentanilį, todėl tikėtina, kad „pilkosios mirties“ sukeltų pražūtingų atvejų gali būti ir daugiau, tik jų neįmanoma išaiškinti.

Mokslininkė teigia, kad šiais metais Džordžijoje jau patvirtinti šeši mirties nuo U-47700 ir dvylika nuo furanilfentanilio atvejai.

„Apmaudžiausia, kad „pilkąja mirtimi“ galima pavadinti kone bet ką, mat jo sudėtis nuolat kis, todėl chemikai ir medicinos ekspertai negalės prarasti budrumo“, – sako D. Iula.

Kaip tvirtinama JAV su narkotinėmis medžiagomis susijusių įstatymų kontrolės administracijos (DEA) ataskaitoje, pilkšvo smėlio pavidalo heroino įvairiuose šalies regionuose konfiskuojama nuo 2010 metų, tačiau jo sudėtyje medžiagos U-47700, paprastai vadinamos „pink“, nėra.

Lapkričio mėnesį DEA sprendimu medžiaga U-47700 dėl galimybės perdozuoti buvo priskirta griežčiausiai ribojamų preparatų kategorijai. Griežtų priemonių agentūra ėmėsi po pranešimų apie dešimčių asmenų mirtis.

„Kadangi tokios medžiagos kaip U-47700 dažnai pagaminamos nelegaliose užsienio šalių laboratorijose, jokių duomenų, leidžiančių jas identifikuoti, taip pat apibrėžti jų grynumą ar į mišinį dedamą kiekį, nėra. Dėl šios priežasties bet kuris preparatą vartojantis asmuo tarsi žaidžia rusišką ruletę“, – nurodoma DEA pranešime.

Netrukus po DEA paskelbto draudimo, D. Kilcrease su kolegoms atkreipė dėmesį ir į kitus pastaruoju metu identifikuojamus fentanilio tipo preparatus. D. Kilcrease teigia, kad jei užsienio chemijos laboratorijose bus iš esmės pakeistos fentanilio molekulės, platintojams bus nesunku apeiti JAV įstatymus ir preparatas į šalį pateks greičiau nei DEA spės sureaguoti. Svarbu ir tai, kad kai kurios iš naujųjų medžiagų yra gerokai stipresnės už fentanilį.

Nedidelė karfentanilio dozė gali paveikti 900 kg sveriant dramblį. Šis preparatas yra bent 100 kartų stipresnis už fentanilį ir net 10 tūkst. kartų – už morfijų. Jis gali sklandyti ore ar absorbuotis per odą – tiesiog prisilietus. Deja, anot D. Kilcrease, kai kuriuose „pilkosios mirties“ mėginiuose pavyko aptikti ir šio pavojingo preparato priemaišų.

„Jei manote, kad nieko negali būti baisiau už karfentanilį, žinokite, kad mokslinėje literatūroje galima aptikti ir dar pavojingesnių junginių, – sako D. Iula ir priduria, kad mirtina dozė gali būti tokia nedidelė, jog jos nebūtų įmanoma pamatyti plika akimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)