Kartais žmonės į specialistus kreipiasi gerokai per vėlai arba pirmiausia bando gydytis savarankiškai. Klinikos „Grožio pasaulis“ gydytoja dermatologė Birutė Adomavičienė pasakoja, į kokius odos darinių pakitimus būtina atkreipti dėmesį ir primena jų šalinimo būdus.

Kokius odos darinius būtina stebėti, o esant reikalui šalinti?

Visi turėtų periodiškai apžiūrėti kūno odą. Jei kyla bent menkiausias įtarimas dėl darinių, būtina gydytojo dermatologo konsultacija. Daugiau dėmesio reikėtų skirti savo ir šeimos narių apgamų apžiūrai, nes jie gali virsti piktybiniais. Rekomenduojama profilaktiškai apsilankyti pas dermatologą ir atlikti apgamų tyrimus (skaitmeninę dermatoskopiją, viso kūno apgamų žemėlapį ir kt.). Novatoriški tyrimai leidžia labai tiksliai stebėti esamų darinių pokyčius, užfiksuoti naujus, diagnozuoti piktybiškumo simptomų ankstyvąsias stadijas.

Jei ant odos atsirado lipomų, jas reikėtų stebėti. Lipomos panašios į minkštus ir paslankius poodinius guzelius, kurie gali būti nuo kelių milimetrų pločio iki 6 cm ar didesni. Manoma, kad lipomų piktybiškumo tikimybė labai maža (siekia apie 0,5 %), todėl, jei nėra nusiskundimų, gydymas netaikomas. Piktybinių auglių simptomai gali būti panašūs į lipomos. Liposarkoma – kietas, dažniausiai didesnis negu 5 cm darinys, įaugęs į raumenis. Šiuo atveju pasireiškia ir odos reakcija: ji parausta, paburksta arba labai įsitempia. Liposarkomą būtina nedelsiant šalinti ir ištirti laboratorijoje.

Dėl kokių veiksnių dažniausiai atsiranda apgamų?

Apgamų susiformavimą dažniausiai lemia genetika ir ultravioletiniai spinduliai. Manoma, kad apgamai yra įgimti, skiriasi tik jų atsiradimo laikas. Apgamų daugėja iki 30 metų, tačiau gali susiformuoti ir vyresniame amžiuje. Taip pat apgamams, kaip ir kitiems pigmentiniams dariniams, įtaką daro hormonų pokyčiai organizme. Todėl apgamų daugėja paauglystėje ir per nėštumą.

Kuo skiriasi gerybiniai ir piktybiniai apgamai?

Nepiktybinio apgamo požymiai:

Simetriškas
Lygiais kraštais
Vienspalvis (pigmentas pasiskirstęs tolygiai)
Dažniausiai mažesnis nei 6 mm (įgimti gali būti didesni)

Piktybinio apgamo požymiai:

Asimetriškas
Nelygūs, „išplaukę“ kraštai
Netolygi spalvų įvairovė (yra juodų, pilkų atspalvių)
Didesnis nei 6 mm

Reikėtų atsiminti ABCDE kriterijus, pagal kuriuos galima įtarti melanomą:

A – asimetriški apgamai,
B – netaisyklingų kontūrų apgamai,
C – įvairių spalvų apgamai,
D – apgamai, kurių skersmuo didesnis nei 6 mm.
E – paraudimas aplink apgamą.
Pastebėjus, kad keičiasi apgamo forma, dydis ar spalva, darinys kraujuoja, jį perši, yra šašelių, formuojasi naujas greitai didėjantis apgamas, oda aplink jį parausta, niežti, dilgčioja, reikia nedelsiant kreiptis į dermatologą.

Kokiais atvejais šalinami apgamai?

Ne visus pigmentinius apgamus reikia šalinti. Įprastai šalinami tie, kurie yra pakitę, gali sukelti odos vėžio riziką. Ar apgamas pakitęs, padeda įvertinti gydytojo patirtis ir skaitmeninė dermatoskopija, viso kūno apgamų žemėlapis bei kiti tyrimai. Nuomonė, kad apgamo geriau neliesti, seniai paneigta. Tyrimais nustatyta, kad įgimti apgamai turi didesnę riziką virsti piktybiniais, ypač esantys atvirose, saulės spindulių lengvai apšviečiamose kūno vietose. Tokius apgamus reikia stebėti arba prireikus šalinti. Jeigu apžiūrėtas ir ištirtas apgamas nepakitęs, tačiau pacientui kliūva, yra nuolat traumuojamas arba kelia estetinį diskomfortą, taip pat galima šalinti.

Kokiu odos darinius lemia papilomos virusas? Kaip jie gydomi?

Žmogaus papilomos virusas (ŽPV) gali sukelti įvairius odos, viršutinių kvėpavimo takų, lytinių organų sistemos gleivinių pažeidimus, taip pat galimi priešvėžiniai ar vėžiniai susirgimai. Dėl ŽPV ant odos gali atsirasti karpų, papilomų, kondilomų, kurios gydomos kompleksiškai. Konsultacijos metu gydytojas dermatologas įvertina paciento imuninės sistemos būklę ir parenka individualų gydymą. Jei tikslinga, minėti dariniai šalinami chirurginiu būdu.

Kaip kovoti su pigmentinėmis dėmėmis?

Norint gydyti pigmentines ir senatvines dėmes ar šlakus tikslinga kreiptis į gydytoją dermatologą, kuris atliks tyrimus, paskirs reikiamas procedūras. Sutrikus pigmentacijai reikia nuolat prižiūrėti odą, saugoti nuo ultravioletinių spindulių. Pigmentacija gali būti koreguojama lazeriu, kriochirurgija, cheminiais šveitikliais ir kitais metodais.

Koks metų laikas yra pats tinkamiausias odos dariniams šalinti? Ką reikia žinoti apie procedūras?

Darinius, esančius saulei atvirose veido ir kūno srityse, geriausia šalinti nesaulėtu metų laiku. Darinius, kuriuos pridengia rūbai, galima šalinti bet kada. Taikomi chirurginiai, lazeriniai, radiodažnuminiai ar elektrokoaguliaciniai metodai. Tai, koks šalinimo būdas tinkamiausias, sprendžia gydytojas, atsižvelgdamas į darinio tipą, lokalizaciją, paciento būklę ir kitus veiksnius.

Kokių klaidų dažniausiai daro žmonės, bandydami namie šalinti odos darinius?

Pasitaiko atvejų, kai žmonės užsiima savigyda namuose, naudojasi įvairias liaudies medicinos receptais. Toks gydymas gali būti pavojingas ir dažniausiai nerezultatyvus. Pažeidus darinio odą gali susidaryti randas, be to, neištirtas ir ilgai dirginamas odos darinys gali supiktybėti. Todėl norint ištirti ir šalinti odos darinius visais atvejais derėtų kreiptis į gydytoją dermatologą.

Įdomu

Kiekvienais metais Lietuvoje diagnozuojama 350–400 melanomos atvejų.

Melanoma dažniausiai serga vidutinio amžiaus vyrai ir moterys. Vaikai serga ypač retai.

Melanoma sudaro tik apie 5 % visų vėžinių odos susirgimų, tačiau mirštamumas siekia net 71 %.

Tyrimais nustatyta, kad ant suaugusio žmogaus kūno vidutiniškai būna 30–100 apgamų. Kai kurie tiriamieji turėjo net 400 apgamų.

Liaudyje kartais sakoma, kad karpų iškyla palietus rupūžę, tačiau grublėta pastarojo varliagyvio oda su jomis nieko bendro neturi.

Daugiausia pigmentinių dėmelių atsiranda ant veido.