„Pas mane atvažiavo gimdyvėms kursus vedusi Jurgita ir pasakė, kad mirė kūdikis, netrukus po to atvyko ir mergytės tėvas, mes apie tai kalbėjomės, tačiau jis man dėl to jokių pretenzijų neturėjo, čia prokuratūra iškėlė kaltinimus“, – sakė jau 20 metų privačia medicinine veikla užsiimanti gydytoja D. Jakaitė.

Trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme gydytoja prisipažino, kad praėjus maždaug dviem valandoms po mergytės gimimo buvo atvežta į jos tėvų namus, kur ją apžiūrėjo. Tačiau, pasak jos, kūdikis atrodė gimęs sveikas ir jokių ligos požymių nesimatė.

Praėjus daugiau kaip pusmečiui po mergytės, kurią tėvai pavadino Adele, mirties D. Jakaitės ir J. Švedienės namuose policijos pareigūnai atliko kratas ir išsivežę į komisariatą pareiškė įtarimus. Tiesa, ne dėl kūdikio mirties – iki šiol medikės tuo nėra kaltinamos.

Policijos komisariato koridoriuje D. Jakaitės apklausos pabaigos laukusi J. Švedienė paskambino savo draugei – Valstybinės teismo medicinos tarnybos Vilniaus skyriaus teismo medicinos gydytojai Rasai Gaidienei, kurios kolegos buvo atlikę mirusios mergaitės mirties ekspertizę. Tuo metu motinystės atostogose buvusi moteris netrukus metė visus reikalus ir atvykusi į darbą perskaitė ekspertizės išvadas, kurias telefonu perdavė J. Švedienei.

Tą patį R. Gaidienė po kelių dienų atkartojo ir jai paskambinusiai D. Jakaitei – telefoninius pokalbius užfiksavo policijos pareigūnai.

Prokurorai teigia, kad pateikdama slaptą informaciją R. Gaidienė medikėms padėjo pasiruošti apklausoms.

Su tuo nesutinka nei D. Jakaitė, nei J. Švedienė – teisme R. Gaidienės byloje apklaustos moterys pažymėjo, kad nėra sulaukusios įtarimų dėl mažosios Adelės mirties.

„Žinojau, kad R. Gaidienė dirba teismo ekspertizės centre, todėl norėjau sužinoti, kokia yra mergaitės mirties diagnozė, – sakė D. Jakaitė. – Norėjau sužinoti, ar nepadariau kokių nors klaidų apžiūrėjusi tą vaiką po gimdymo ir nieko nepamačiusi nieko. R. Gaidienė pasakė, kad vaikas mirė nuo abipusio pūlingo plaučių uždegimo. Vadinasi, tas vaikas uždegimą turėjo dar prieš gimimą“.

D. Jakaitė apgailestavo, kad R. Gaidienei pridarė didelių problemų. „Jeigu būčiau žinojusi, kad yra klausomasi pokalbių, būčiau neskambinusi, o nuvažiavusi pas ją į namus“, – teisme prisipažino moteris.

Tuo metu, įtariama, kūdikiui į pasaulį ateiti padėjusi J. Švedienė teisme tvirtino, jog jau nebegali prisiminti metų senumo įvykių, kai skambino R. Gaidienei.

„Tą dieną mano bute buvo krata, tvyrojo didelė įtampa, penkias valandas praleidau policijos komisariate, todėl šiandien negaliu prisiminti, ar kam skambinau, ar ne“, – moteris skundėsi, kad dėl pradėto baudžiamojo persekiojimo jai susilpnėjo sveikata.

J. Švedienė aiškino, kad sulaukusi įtarimų atsisakė atsakyti į policijos tyrėjų klausimus. „Ikiteisminiame tyrime nesu apklausta“, – teisme ji taip pat atsisakė kalbėti apie mažąją Adelę.

Tuo metu Generalinė prokuratūra jau nusprendė, kad ikiteisminis tyrimas dėl gimdymų namuose nuo šiol bus atliekamas Panevėžyje – jau visa medžiaga perimta iš Vilniaus prokurorų. Įtarimai sunkiu sveikatos sutrikdymu, dokumentų suklastojimu, antspaudo, spaudo ar blanko suklastojimu, neteisėtu vertimusi ūkine, komercine ar profesine veikla, piktnaudžiavimu, nesunkiu sveikatos sutrikdymu įteikti keturioms namuose gimdymus priėmusioms medikėms.

Prokurorai tiria daugiau kaip 400 atvejų, kai motinos gimdė ne gydymo įstaigose.

DELFI primena, kad R. Gaidienei pateikti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

„Savo kaltę neigia, pripažįstu tik tam tikrus savo veiksmus“, – teisme yra sakiusi R. Gaidienė.

Kaltinamoji pasakojo, kad daugiau nei prieš metus jai paskambino pažįstama J. Švedienė.

„Ji pasakė, kad turi rūpestį dėl vaikelio žūties, susigaudžiau, jog kalbama apie per Jonines gimusį naujagimį – apie tai buvau girdėjusi, nes motinystės atostogų metu atvažiuodavau į darbą ir ten apie tai kalbėjo, – sakė ji. – Šio pokalbio metu Jurgita pasakė, kad norėtų patikslinti diagnozę dėl vaiko žūties. Man iš žmogiškosios pusės atrodė, kad jeigu ji pažinojo kūdikio tėvus, kaip ir kiekvienas žmogus pergyveno dėl savo pažįstamų, todėl jai ir norėjosi sužinoti...“.

„Nuvykau į darbovietę, nuėjau į saugojimo patalpą, ten dirbusios darbuotojos paprašiau ir man padavė medžiagą, jos net nenusirašiau, tik peržvelgiau tyrimą ir išvadą, ją pasakiau telefonu“, – sakė R. Gaidienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (683)