Kaip nesupainioti valgomų grybų su nuodingais ir kokius simptomus pajutus būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją?

Apsinuodija net persivalgę grybų

Paklaustas, kokių žingsnių imtis pajutus pirmuosius apsinuodijimo grybais simptomus, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras teigė pradėti reikėtų nuo to, kad nuodingi grybai neatsidurtų pintinėje. „Todėl grybaujant reikia daryti tai, ko žmonės labai nemėgsta, – galvoti. Ar tikrai reikia dėti į pintinę grybą, dėl kurio abejojate? Geriau tokį grybą palikti augti miške nei dėti į pintinę vien tam, kad ji būtų pilna. Niekada nereikia imti grybo, dėl kurio nesate tikri šimtu procentų“, - teigė toksikologas.

Kita bėda, pasak mediko, kad mūsų piliečiai dažnai pervertina savo jėgas ir būna šventai įsitikinę, kad gerai pažįsta grybus. „Tai ir yra mūsų pacientai. Tie, kurie mano niekada neklysta, turi daugiausiai problemų. Visi, kurie pakliūna pas mus į ligoninę, tikina, kad tikrai žino, ką rinko. Deja, drąsuoliai miršta pirmi“, - pasakojo jis.

RVUL medikai šiemet jau sulaukė keleto grybais apsinuodijusių žmonių. Tiesa, mirčių dar nebuvo, o ir visi apsinuodijimų atvejai – kol kas lengvi. Ligoninėje grybautojams teko praleisti vos keletą dienų.

„Jeigu žmogus valgė grybų ir skundžiasi pablogėjusia savijauta, ypač jei simptomai atsiranda ne iš karto, o po paros, būtinai reikia kreiptis į tarnybas, kurių Lietuvoje tikrai užtenka. Reikėtų klausti ne gretimos laiptinės patarimo, o pasitarti su medikais. Nebūtina iš karto važiuoti į ligoninę, galima paskambinti informacijos telefonu, kuris veikia jau daug metų“, - patarė pašnekovas.

Pasak RVUL Ūmių apsinuodijimų skyriaus vedėjos Sigitos Goštautaitės, šiemet kol kas žmonės apsinuodijo tik apsivalgę grybais, nuodingų grybų nebuvo.

„Grybai yra sunkus maistas, todėl nereikėtų jų persivalgyti, valgyti keletą kartų per dieną. Ypač prisižiūrėti turėtų sergantys virškinimo trakto ligomis ar turintys silpnesnę virškinimo sistemą. Toks apsinuodijimas dažniausiai pasireiškia viduriavimu ir vėmimu. Kita kategorija pacientų pavalgė grybų, kurie jau buvo surūgę, t. y. žmonės per ilgai pagamintus grybus laikė nesuvalgytus. Grybus reikia suvalgyti greitai, būtina juos laikyti šaldytuve. Tokie apsinuodijimo požymiai atsiranda labai greitai, o užvalgius nuodingos žaliosios musmirės besimptomis periodas ilgas – praeina daugiau nei 6 valandos. Žalioji musmirė – ne vienintelis Lietuvoje augantis nuodingas grybas, tačiau jis pavojingiausias, kadangi nuodingų medžiagų koncentracija jame didžiausia“, - pasakojo medikė.

Norintiems šimtu procentu išvengti mirtino apsinuodijimo, pašnekovė patarė rinkti baravykus bei kitus grybus, apačioje turinčius kempinėlę. Pasak pašnekovės, apsinuodijimas nuo persivalgymo turėtų praeiti maždaug per dieną. Jei simptomai užsitęsia, būtina kreiptis į gydytoją. Net ir tokie apsinuodijimai pavojingi vaikams bei pagyvenusiems žmonėms.

Kokius grybus dažniausiai painiojame su musmirėmis

Grybai būtų išsigelbėjimas tiems, kas nepažįsta augalų
Labai abstrakčiai grybai gali būti skirstomi į dvi grupes – tie, kurių apačioje yra kempinėlė, ir tie, kurių apačioje yra lakšteliai. Kempinėlę turintys grybai nėra nuodingi, jie nebent gali sukelti virškinimo sutrikimus, o grybai su lakšteliais kartais supainiojami su nuodingais grybais.

Bene dažniausiai žmonės apsinuodija rinkdami kalpokus, į kuriuos gali būti labai panašios musmirės. Šie grybai net panašų sijonėlį turi, todėl juos gali atskirti tik labai patyręs grybautojas. Tačiau vienais pavojingiausių valgomų grybų laikomi žalsvamėlės ūmėdės, kadangi jas galima supainioti su žalsvąja musmire. Tai pats pavojingiausias Lietuvoje augantis nuodingas grybas. Be to, apsinuodijimo simptomai dažnai būna apgaulingi. Iš pradžių pasireiškia ūmus apsinuodijimas, vėliau vienai ar pusantros dienos žmogui pagerėja ir jis nusiramina, tačiau per tą laiką kepenys gali būti pažeistos negrįžtamai.

Skėtinę stambiažvynę žvynabudę lengva supainioti su smailiažvyne žvynabude, kuri yra nuodinga. Šie grybai skiriasi tik dydžiu, tačiau kol jie būna jauni, abiejų dydis ir išvaizda gan vienoda. Lietuvoje yra pasitaikę mirčių nuo šių grybų.

Anot žinovų, sudėtingi grybai – ir kelmučiai. Apie šešios jų rūšys yra valgomos, tačiau dar daugiau rūšių – nuodingos. Apsigauti galime net rinkdami pievagrybius, kurie mums puikiai pažįstami iš parduotuvių lentynų, tačiau kai juos matome pievose ar pamiškėse, galime juos supainioti su smailiakepure musmire. Lietuvoje yra miręs vienas žmogus, kuris pievagrybius kaip tik supainiojo su musmirėmis.

Kokie simptomai pavojingiausi

Pirmieji simptomai, kurie paprastai atsiranda apsinuodijus grybais, yra pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai. Kaip jau minėta, pavojingiausia situacija, kai pirmieji simptomai pasireiškia ne iš karto, o po 6-24 val. Bet kuriuo atveju kalbinti medikai ragina pasitarti su specialistu bent jau telefonu.

Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biure toksikologas budi visą parą. Informacijos telefonas – +370 5 236 20 52 arba +370 687 53378. Daug informacijos apie grybus ir jų sukeliamus simptomus taip pat galima rasti biuro tinklalapyje www.apsinuodijau.lt.

Net jei apsinuodijimo simptomai pasireiškia greitai, jau po kelių valandų pavalgius grybų, taigi galima įtarti, kad jie nėra mirtinai pavojingi, specialistai įspėja: iš kur galime žinoti, kad puode nebuvo ir labiau nuodingo grybo, kuris suveiks vėliau? Taigi rizikuoti ir laukti „gal praeis“ net ir tokiu atveju pavojinga. Apsinuodijus musmirėmis gali būti vėlu kreiptis į medikus jau po paros, kai prasidėjo apsinuodijimo simptomai. Jei žmogus atvyksta į ligoninę, kai nuodai jau pažeidė kepenis, dažnai nepadeda jokie priešnuodžiai. Gydymas sudėtingas pradėjus jį net ir laiku: apie savaitę ligonis būna kritinės būklės, kai dar neaišku – išgyvens jis ar mirs, o vėliau ligoninėje jam tenka praleisti dar 1-4 savaites.

Paprastai apsinuodijimo grybais simptomai būna labai išreikšti ir stiprūs, tačiau gali pasitaikyti ir netipinių atvejų. Pavyzdžiui, raudonoji musmirė sukelia psichozes, haliucinacijas, tam tikrus somatinius kūno simptomus, bet žmonės išgyvena. Tiesa, po patirtų išgyvenimų jie tikina daugiau niekada nevalgysiantys šios musmirės. Bobausiai, kurie iš esmės yra valgomi grybai, tačiau jei paruošiami neteisingai, būna nuodingi, sukelia centrinės nervų sistemos sutrikimus su labai smarkiais traukuliais. Šių pacientų gydymui reikalingas specifinis priešnuodis. Vadinamieji mėšlagrybiai apsinuodijimo simptomus sukelia tik sumaišyti su alkoholiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)