Veikiausiai daug kam atrodo, kad nuo kakavos galima priaugti antsvorio. Tačiau Pensilvanijos universiteto mokslininkai parodė, kad kakava nedaro įtakos svoriui. Mokslininkai kaip tik pataria kakavą gerti tiems žmonėms, kurie turi problemų dėl antsvorio.
Per mokslininkų atliktą eksperimentą nutukusios pelės dešimt savaičių buvo šeriamos kakavos milteliais (po valgomąjį šaukštą per savaitę). Šioms pelėms rečiau kildavo uždegiminiai procesai, sukeliantys antrojo tipo diabetą, negu kitiems graužikams, kurie buvo šeriami lygiai taip pat, tik negaudavo kakavos. Kakava šertų pelių organizmuose būdavo mažesni kiekiai insulino (jo būdavo 27 proc. mažiau). Būtent didelė insulino koncentracija skatina vystytis diabetą. Taip pat šiems graužikams buvo būdingas žemesnis trigliceridų kiekis, o tai yra svarbu kepenų sveikatai.
Kakavmedis kilęs iš tropinės Amerikos drėgnų miškų. Indėnai jo sėklas naudojo kaip smulkius pinigus, vartojo maistui. Iš pradžių į Europą buvo atvežamos ne tik kakavos sėklos, bet ir jau pagamintas šokoladas, kurį greitai visi pamėgo. Jis buvo labai vertinamas ir vadinamas „teobromu“ (graikiškai teos — dievas + broma — maistas).
Kakavmedžio sėklose yra iki 57% riebiojo aliejaus, kuris sustingsta kambario temperatūroje, krakmolo, baltymų, ląstelienos, rauginių medžiagų, organinių rūgščių, raudono pigmento ir kt. Be to, jose šiek tiek yra alkaloido teobrommo ir kofeino. Todėl kakava tonizuoja žmogų.