Juolab, kad klastinga liga – miokardo infarktas – šienauja vis jaunesnio amžiaus žmones. Garsus kardiologijos profesorius Pranas Šerpytis atkreipia dėmesį: infarktas pakerta net penkiasdešimties nesulaukusius, rašoma pranešime spaudai.

„Tai jauni, darbingi vyrai, o liko tik gražus užrašas kapinėse“, – jaunėjantį infarkto aukų amžių konstatavo medikas. Profesorius sako, kad dauguma vidutinio amžiaus žmonių, ypač vyrų įsitikinę, kad infarktui jie per jauni, todėl ir sveikata rūpintis neskuba. Nesveikai valgo, mažai juda, dažnas ir rūko. O tai – bomba, galinti išmušti bet kokius saugiklius.

Prieš kelis mėnesius šalį sukrėtė staigi vos 54-erių sulaukusio profesoriaus Leonido Donskio mirtis. Garsaus žmogaus baigtis Vilniaus oro uoste apnuogino opią problemą. Net devynias minutes iki atvykstant greitosos pagalbos medikams niekas iš aplinkinių net nebandė teikti pirmosios pagalbos.

Dar labiau glumina faktas, kad ekstremaliose situacijose dirbti apmokytas oro uosto personalas taip pat pasimetė. Iš trijų čia esančių širdies gaivinimo aparatų nebuvo panaudotas nei vienas. Nors laiko buvo sočiai. Bent pabandyti gelbėti mirštantį žmogų. „Specialaus tyrimo“ žurnalistai atliko eksperimentą: nuo tos vietos, kur susmuko profesorius, iki širdies gaivinimo aparato ir atgal jie subėgiojo vos per pusę minutės.

Kiek šansų, kad žmogus išgyvens, jei laiku pradėsime gaivinimą? Kokie artėjančio infarkto simptomai? Ir kaip išgyvenus po sunkaus infarkto galima pradėti bėgioti maratonus, pakeisti savo gyvenimą iš esmės? Visą tai – jau šį vakarą laidoje „Specialus tyrimas“ 19:30 val. per LRT TELEVIZIJĄ. Vedėjas Daumantas Butkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)