Dantys yra mūsų grožio dalis, ne tik padeda sukramtyti maistą. Tačiau tam, kad jie būtų gražūs ir sveiki, reikia ne tik pastangų, bet ir investicijų. Apie tai, kaip prižiūrėti burną ir kada būtina apsilankyti pas dantų gydytoją, kalbamės su gydytoju odontologu-periodontologu Petru Belecku.


Kas kiek laiko reikėtų profilaktiškai tikrintis dantis?


Paprastai tikrintis reikėtų kartą per metus, tačiau kai kuriems pacientams – dažniau. Tai priklauso nuo kiekvieno dantų būklės, ėduonies intensyvumo, numatomos jo (ėduonies) išsivystymo rizikos. Paprastai toks komplikuotas danties pažeidimas, kai ėduonis pažeidžia tiek danties audinio, kad net šaknų kanalus tenka gydyti, per metus nespėja išsivystyti.


Kiek laiko ir pinigų reikia tam, kad išsigydytume nedidelį ėduonį?


Užtenka vieno vizito. Jei dėl ėduonies būna pažeistas tarpdantis, gydymas tampa šiek tiek sudėtingesnis, jei pažeidimas tik kramtomajame paviršiuje – gydyti paprasčiau. Tačiau abiem atvejais užtenka vieno vizito. Tokių pažeidimų gydymo kaina gali siekti 100–150 Lt.

O tokio danties, kurį jau ima gelti naktimis, gydymui?


Jei naktį atsiranda spontaniniai, be priežasties, skausmai, dažniausiai tai reiškia, kad yra prasidėjęs danties nervo (pulpos) uždegimas. Tokiu atveju pažeistas nervas pašalinamas ir gydomas šaknies kanalas – valomas, dezinfekuojamas, plombuojamas. Paprastai, jei danties nervas šalinamas dėl ėduonies, tokio danties vainikas jau būna netekęs daug audinių, tad jo atkūrimas paprastu užpildu (plomba) būna ne visada saugus ir pakankamas. Tokiu atveju dantį gali tekti protezuoti vainikėliu.


Dantų kanalų gydymas dažniausiai reikalauja dviejų vizitų, atkūrimas plomba – dar vieno vizito. Vieno kanalo gydymas gali kainuoti 120–200 Lt.


Krūminiame dantyje tokių kanalų gali būti trys ar keturi. Užpildai tokiems dantims būna kur kas didesni, jų kaina gali siekti 150–200 Lt.

Ką reiškia „burnos higiena“ ir kas kiek laiko reikėtų ją atlikti odontologo kabinete?


Burnos higiena – visuma procedūrų, susijusių su burnos ligų profilaktika. Burnos higiena būna individuali ir profesionali. Individuali – tai procedūros, kurias žmogus atlieka namie, panaudodamas dantų šepetėlį, pastą, tarpdančių valymo priemones, antiseptinius skalavimo skysčius.
Ši higiena turėtų būti atliekama du kartus per dieną.


Profesionali burnos higiena – tai profilaktinės procedūros. Jos atliekamos odontologo ar burnos higienisto kabinete. Šios higienos tikslas – supažindinti pacientą su jo burnos higienos būkle, ją kontroliuoti, rekomenduoti, kaip šią būklę palaikyti kuo geresnę, nuvalyti nuo dantų kietas, minkštas ar pigmentines apnašas, kurių nebeįmanoma pašalinti individualios burnos higienos priemonėmis. Profesionali burnos higiena atliekama nuo vieno iki keturių, labai retai – iki šešių kartų per metus. Tai labiausiai priklauso nuo individualios burnos higienos įgūdžių – kuo jie geresni, tuo rečiau tenka įsikišti odontologui. Yra ir kitų faktorių, kurie daro įtaką profesionalios profilaktikos dažnumui – sąkandžio anomalijos (dantų susigrūdimas), įpročiai (rūkymas, pernelyg gausus arbatos ir kavos gėrimas).

Ar tikrai reikalinga profesionali burnos higiena? Daugelis žmonių apie tai net negirdėjo, o kiti sako, kad tai – pinigų švaistymas.


Burnos higiena yra pagrindinė profilaktikos priemonė nuo dantų ir dantenų ligų. Tie, kurie neteisingai ar nekokybiškai valosi dantis, dažniau turi problemų dėl ėduonies pažeidimų, dantenų uždegimo, blogo kvapo iš burnos. Todėl būtina, kad burna būtų švari. Minkštos apnašos sudaro idealias sąlygas mikroorganizmams daugintis. Jei blogai valomės dantis, apnašų susidaro pernelyg daug, o tada jų jau tampa neįmanoma patiems nusivalyti. Vėliau jos virsta dantų akmenimis, o tada – be profesionalo pagalbos neišsiversi. Tačiau jei ir toliau netaikomas gydymas (šiuo atveju – profesionali burnos higiena), apnašos kartu su akmenimis danties šaknies paviršiumi migruoja po dantenomis ir ten sukelia uždegimus. Vystosi dantenų paburkimas, paraudimas, jos tinsta ir sukelia dantį palaikančio kaulo praradimą – taip prasideda liga, kuri vadinasi periodontitas (paradontozė).


Norėčiau akcentuoti, kad jei jau įvyksta kaulo praradimas, jo atkūrimo galimybės yra labai ribotos. Visos tolesnės gydymo procedūros leidžia tik sustabdyti kaulo tirpimą. Tad burnos higiena – tiek paciento asmeninė, tiek atliekama gydytojo – yra pagrindinė priemonė, užkertanti kelią dantenų ligų, periodontito progresavimui.


Profesionalios higienos reikšmė dantų sveikatai taip pat didelė – atliekant burnos higieną, nuosekliai apžiūrimas kiekvienas dantis, įvertinamas ėduonies buvimas, dantų užpildų (plombų) kokybė, tarpdančių išsivalymo kokybė – nauji ėduonies pažeidimai suaugusiems pacientams paprastai prasideda būtent tarpdančiuose.

Kaip suprasti, kada prasideda periodontitas?


Ši burnos liga klastinga tuo, kad jos pradžios daugelis pacientų nepastebi, o kai atsiranda akivaizdūs simptomai (dantų paslankumas, pūliavimas iš dantenų, skausmingumas), liga jau būna stipriai pažengusi. Pacientai individualios burnos higienos metu turi atkreipti dėmesį, ar yra kraujavimas iš dantenų – tai pirmas požymis, kad jos nesveikos. Ši būklė dar nėra periodontitas, bet signalas, kad atėjo laikas susirūpinti. Kaulo netekimas dar nėra prasidėjęs, tad gydymas dažniausiai būna paprastas ir greitas. Dažniausiai užtenka profesionalios burnos higienos, antiseptinių skalavimo priemonių, kruopštesnės individualios burnos higienos.


Ar periodontitas yra prasidėjęs, atsakyti gali tik gydytojas odontologas-periodontologas. Yra tam tikri kriterijai, pagal kuriuos vertinama, ar jau prarastas dantis palaikantis kaulas, kiek jo prarasta, įvertinamas periodontito laipsnis. Pagal diagnozę rekomenduojamas ir atitinkamas gydymas.

Kaip prižiūrėti dantis tiems žmonėms, kurie jau turi pilną burną protezuotų dantų?


Tenka iš pacientų išgirsti klausimų, ar reikia valyti protezuotus dantis. Taip, tokius dantis valyti būtina dar kruopščiau nei nuosavus, nes riba tarp danties ir protezo krašto yra didesnės rizikos zona, kurioje gali susikaupti apnašos. Tokios zonos neprotezuoti dantys neturi. Jei nenuvalote minėtos ribos tarp protezo ir danties audinių, rizikuojate, kad šioje zonoje išsivystys ėduonis ir greičiau ateis laikas protezuoti iš naujo.


Be to, riba tarp danties ir protezo paprastai formuojama prie dantenų krašto, kartais šiek tiek po dantenomis, tad jei nepakankamai prisižiūrima, prasideda dantenų uždegimas.

Jei žmogus jau nebeturi dantų, nešioja plokštelę?


Plokštelėms taip pat reikalinga priežiūra. Po kiekvieno valgio būtų gerai išsiskalauti burną ir praplauti plokšteles vandeniu, kad būtų pašalinti maisto likučiai, kurie pakliūva tarp plokštelės ir burnos gleivinės. Kas vakarą plokšteles rekomenduojama išvalyti dantų šepetėliu ir pasta. Plokštelės reguliariai turėtų būti dezinfekuojamos specialiomis, vaistinėse parduodamomis priemonėmis. Reikėtų nepamiršti dažniau nuvykti pas odontologą, kuris įvertins, ar plokštelės gerai atitinka burnos gleivinę, ar jau reikalinga korekcija.

Ką daryti, jeigu burnoje trūksta dviejų ar trijų dantų? Ar tuojau pat reikia atkurti prarastą dantį, ar galima taip ir gyventi?


Praradus dantis, rekomenduojama juos atkurti kiek įmanoma greičiau, nes nukeliant šią procedūrą vėlesniam laikui, į pašalinto danties sritį pavirsta kaimyniniai dantys, atsiranda tarpai tarp greta esančių dantų, o tai trukdo kokybiškai atkurti prarastąjį. Tada atsiranda jau ne vieno danties, o dantų eilės sutrikimas.
Jei yra prarasta daugiau dantų, likusieji dėl sumažėjusio kramtymo paviršiaus ploto dyla greičiau.

Kokie dantų protezai šiuo metu yra siūlomi pacientams?


Šiuo metu protezavimui vainikėliais siūlomi lietos arba frezuotos konstrukcijos protezai.
Liejimui naudojami netauraus metalo arba aukso ir platinos lydiniai. Frezavimo metodikai naudojami titano arba cirkonio oksido blokai. Išlieti ruošiniai yra dengiami porceliano (keramikos) apdaila. Jeigu protezuojama ten, kur nesimato, kartais pacientai renkasi lietus vainikėlius be keramikos apdailos.


Kiek kainuoja implantai ir kokiu atveju jie naudojami?


Implantacijos kaina gali labai skirtis. Tai gali priklausyti nuo naudojamos implanto sistemos, nuo implantuojančio gydytojo kvalifikacijos, nuo implantacijos apimties ir kaulo būklės, į kurį yra implantuojama. Nesudėtingos implantacijos kaina – nuo 1 800 Lt.
Implantacija yra optimaliausias netektų dantų atkūrimo būdas, ypač jei greta prarasto danties yra gana sveiki dantys, kuriems nereikia protezavimo. Taip pat implantavimas yra vienintelis prarastų galinių dantų atkūrimo būdas tada, kai nėra galimybės pagaminti tiltinį protezą, o išimamasis protezas yra nepriimtinas.