Kai bananai prinoksta, ant jų žievės atsiranda juodi, apvalūs taškai, kuriuos sukelia fermentas tirozinazė.

Tas pats fermentas aptinkamas ir žmogaus odoje. Didesni jo kiekiai būdingi žmonėms, sergantiems melanoma – potencialiai mirtina odos vėžio forma, rašo discovery.com.

Grupė mokslininkų, pasitelkę šį bendrą bruožą, sukūrė vėžio skenerį, kurį pirmiausia išbandė su banano žievėmis, o tuomet ir su žmogaus audiniais.

Visų pirma, mokslininkai iš Šveicarijos Fizinės ir analitinės elektrochemijos laboratorijos padarė išvadą, kad šis fermentas yra patikimas melanomos augimo žymuo.

Ankstyviausioje, pirmoje odos vėžio stadijoje, šis fermentas nėra labai ryškus. Jis išplinta ir vienodai pasiskirsto antroje stadijoje, o trečioje stadijoje, kai vėžys pradeda plisti į kitas kūno dalis, jo pasiskirstymas vėl tampa nevienodas.

Kuo anksčiau vėžys aptinkamas, tuo didesni šansai jį išgydyti.

Pasak Amerikos vėžio draugijos, aptikus pirmos stadijos melanomą, 95 proc. pacientų išgyvena 10 metų. Prie trečios stadijos šis rodiklis smunka iki 43 proc.

Mokslininkų komanda sukūrė skenerį ir išbandė jį su banano žievės dėmelėmis, kurios yra panašaus dydžio kaip ir melanomos dėmės ant žmogaus odos.

„Dirbdami su šiuo vaisiumi, mes galėjome sukurti ir išbandyti diagnostinį metodą, kurį vėliau išbandėme su žmogaus biopsijomis“, - pranešime spaudai teigė komandos vadovas Hubertas Girault.

Skeneris turi aštuonis lanksčius mikroelektrodus, išsidėsčiusius kaip šukų dantukai. Jie slysta oda ir matuoja joje tirozinazės kiekį bei pasiskirstymą.

„Ši sistema panaikina tokių invazinių tyrimų kaip biopsija poreikį“, - sakė komanda.

H. Girault mano, kad šis skeneris vieną dieną gali būti panaudotas ir tam, kad sunaikintų auglius.

„Mūsų pirminiai laboratoriniai tyrimai rodo, kad šis prietaisas taip pat gali naikinti vėžines ląsteles“, - sakė jis.

Šis tyrimas pasirodė Vokietijos moksliniame žurnale „Angewandte Chemie“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)