XVII-XVIII a. įtariamieji vampyrai buvo laidojami taikant keistus ritualus – taip bandyta pažaboti blogį ir pasirūpinti, kad jie neprisikels, skelbia „The Daily Mail“.

Tyrimai atskleidė, kad tie žmonės buvo ne kraugeriai pabaisos, o pirmosios choleros aukos. Tais laikais jų mirtis įtarimų sukėlė dėl staigumo.

Archeologai vienose Lenkijos kapinėse aptiko skeletų, kuriems prie kaklų buvo palikta akmenų ir pjautuvų. Iš pradžių manyta, kad šiuos žmones, atvykusius į šalį ir neilgai trukus paslaptingai mirusius, vietiniai kadaise manė esant vampyrais.

Mokslininkai, atlikę išsamius šešių tariamų vampyrų dantų emalio tyrimus, tvirtina išsiaiškinę tiesą.

Paaiškėjo, kad šie žmonės – ne paslaptingi imigrantai, o vietos gyventojai. Jų mirtys aplinkiniams pasirodė įtartinos ir paslaptingos visai be reikalo.

Mokslininkai tvirtina, kad minėtieji asmenys, jų skaičiavimais, mirė kaip tik tuo metu, kai Rytų Europoje prasidėjo choleros epidemija. Visai gali būti, kad tai buvo pirmosios šios ligos protrūkio aukos.

Pietų Alabamos universiteto mokslų daktarė Lesley Gregoricka, vadovavusi tyrimui, teigia: „Žmonės, gyvenę po viduramžių, nesuprato, kaip plinta ši liga. Jie pasirinko lengviausią kelią – ėmė manyti, kad tokios mirtys antgamtinės. Padarė išvadą, kad tie žmonės vampyrai“.

Legendoje apie vampyrus teigiama, kad savo galią jie gali perduoti ir savo aukoms – įkasdami. Kitaip tariant, užkrėsti. Yra teorijų, pavyzdžiui, juostoje „Ašmenys“, kad vampyrizmą perduoda virusas.

Naujausias tyrimas, kurio išvados skelbiamos leidinyje „PLOS One“, leidžia daryti išvadą, kad dėl visko greičiausiai kalta konkreti liga.

Mokslininkai ištyrė skeletus, kurie į žemės paviršių buvo iškelti atliekant kasinėjimo darbus kapinėse, esančiose Lenkijos Pamario Dravsko mieste.

Iš viso kasinėjimų vietoje nuo 2008 iki 2012 metų rasti 285 žmonių skeletai. Šeši iš jų, tarp kurių vienas vyro, trys moterų, paauglės ir vaiko, buvo palaidoti gana neįprastai.

Penki iš jų palaidoti su pjautuvu prie kaklo ar pilvo srityje. Esą, bandydami keltis iš kapo, jie būtų persipjovę gerklę ar žarnas.

Dviem po smakru padėti dideli akmenys – taip bandyta užtikrinti, kad jie daugiau niekam neįkas. Prie palaikų taip pat rasta ir monetų, ant kurių pavaizduoti kryžiai. Keista tai, kad, nepaisant įtarimų vampyrizmu, šie žmonės buvo palaidoti kartu su kitais. Dažniausiai tariami vampyrai būdavo laidojami miestų pakraščiuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)