Į DELFI redakciją kreipėsi Dalia (vardas ir pavardė redakcijai žinomi), kurios vyras jau ilgą laiką serga alkoholizmu. Moteris guodėsi, kad nutraukus itin kontroversiškai vertinamą (tačiau jos vyrui buvusį efektyvų) „kodavimą“, jos šeimos ateitis tapo miglota.

Domėsis paslaugomis užsienyje

„Šiandien perskaičiau Jūsų straipsnį dėl planuojamų kitų draudimų susijusių su alkoholio vartojimu, tai pat Vyriausybės eskaluojamu kompleksiniu požiūriu. Norėčiau pasidalinti kita Vyriausybės nutarimų puse, kuri, neaišku, ką remia ir ką skatina. Mūsų šeima yra toje barikadų pusėje, kuri turi, t.y. turėjo problemų su alkoholiu. Esame normali, dirbanti, mokesčius mokanti šeima. Tačiau nutiko taip, kad mano antra pusė tapo priklausoma nuo alkoholio. Kai vartojimas pradėjo trukdyti normaliam šeimos gyvenimui, buvo nuspręsta gydytis“, - pasakojimą pradeda moteris.

Dalia priminė, kad alkoholizmo gydymas yra nenutrūkstamas procesas visam gyvenimui.

„Praėjęs 2 savaičių gydymo kursą mano vyras buvo „užkoduotas“, t.y. jam buvo suleisti vaistai „Torpedo“. Po metų planavome pratęsti kursą jau 5 metams. Tačiau nuvykus į Priklausomybės ligų centrą paaiškėjo, kad šie vaistai Sveikatos ministro įsakymu yra uždrausti nuo 2017-05-30. Kaip alternatyva siūlomas 15 dienų vaistų kursas (patikėkite, labai sunku sukontroliuoti alkoholiką, kad tie vaistai būtų sugerti), kurį sugėrus žmogus galbūt nevartos alkoholio 6 mėnesius, po to vėl juos turės gerti“, - pasakojo ji.

Centre moteris sutiko ir kitą visiškai „normalią“ šeimą su ta pačia problema - žmona buvo be galo išsigandusi, nes jeigu jos vyras dabar atkris (kas yra 90 proc. tikėtina), šeimos gyvenimas vėl ims griūti.

„Kaip minėjo Priklausomybių ligų centro gydytojas ir patiems gydytojams buvo naujiena šis įsakymas, sandėliai pilni „Torpedo“ vaistų, bet jų naudoti negalima. Niekas apie tai nerašė spaudoje, žmonės nebuvo informuoti valdžios. Dabar situacija tokia, kad žmonės savanoriškai atvyksta pratęsti gydymo ir sužino, kad jokios pagalbos jiems nebėra“, - stebėjosi pašnekovė, kuriai gydytojas esą pasakęs: „ką čia prieštarausi, kai įsakymą išleidžia tas, kas apmoka tavo sąskaitas. Kita vertus, klientų turėsime daugiau, nes bus daug atkritusių.“

Dalia tęsė, jog naujieji vaistai vyrui sukelia nemalonių šalutinių poveikių.

„Dabar siūlomų vaistų poveikis yra baisus, todėl užbėgant įvykiams už akių, jeigu valdžia sakys, kad taip nuspręsta dėl žmonių sveikatos, tai yra netiesa. Dėl šalutinio poveikio - nemiga, nervingumas, galvos svaigimas, pykinimas. Nors kiek prisimenu, po „Torpedo“ procedūros vyras prasčiau jautėsi tik vieną dieną. Jeigu šitaip mūsų valdžia prisideda prie alkoholio problemų sprendimo, tai, manau, tai yra ne dėl pagalbos žmonėms. Juk logiška, kad taurė vyno lauko kavinėje ar sutrumpėjęs alkoholio pardavimo laikas nieko neišspręs. Patikėkite mano patirtimi, išgerti norintis žmogus alkoholį iškas iš po žemių viduryje nakties“, - atviravo Dalia.

Moteris tikina, kad tuos metus, kai vyras buvo „užkoduotas“, šeimoje buvo ramybė, o vėliau...

„Tuos metus mes vėl pagaliau gyvenome normalų, visavertį gyvenimą. Nebuvo jokių atkritimų, nors vyras ir vyksta į komandiruotes užsienyje, kur daugiau pagundų. Iš pradžių buvo truputį sunkiau, jis net sapnuodavo, kad vartoja alkoholį, bet laikui bėgant viskas praėjo ir jis laikėsi puikiai. Todėl ir buvome nusprendę, kad šį kartą pakartosime procedūrą ilgesniam, 3 arba 5 metų laikotarpiui. Be to, vyrui vaistų galiojimo laikotarpis baigėsi balandžio pabaigoje, jis labai neblogai jautėsi, džiaugėsi, kad visiškai nenori gerti, tačiau taip tęsėsi tik 1 mėn. ir jis tada atkrito. Gėrė 4 dienas be perstojo. Patikėkite, galbūt žmonėms gyvenantiems taip nuolat, tai nieko tokio, tačiau man tos 4 dienos buvo košmaras. Todėl greitai nusprendėme grįžti į Priklausomybių ligų centrą pratęsti procedūrą, kur ir sužinojome, kad ši paslauga nebeteikiama ir mums po psichologo konsultacijos buvo įduotos tabletės į rankas ir palinkėta sėkmės“, - piktinosi pašnekovė.

Dalia sako nemieganti jau penktą dieną, nes nežino, ar pavyks vyrui sėkmingai išgerti naujuosius vaistus, o jei ir pavyks, tai ar jie veiks. O ką reikės daryti po pusės metų?

„Ruošiamės pasidomėti kaimyninėse šalyse, gal dar teikiama ši paslauga. Nesuprantu, kaip vyriausybė įsivaizduoja tą kompleksinį gydymą. Juk šių problemų turi ir dirbantys, aukštas pareigas užimantys, didelius darbo krūvius turintys žmonės, kurie ne tik, kad nenori afišuoti savo problemų, bet ir neturi laiko ilgiems reabilitacijos procesams“, - pasvarstymus baigė moteris.

Nėra „kodavimo“ metodikos

Vilniaus priklausomybės ligų centre „kodavimo“ paslaugos teikiamos nebuvo. Šios įstaigos direktorius dr. Emilis Subata kiek anskčiau sakė, kad „kodavimo“ nuo alkoholio ir kitų psichoaktyvių medžiagų priklausomybės paslauga yra giliai įsišaknijusi viso posovietinio bloko šalyse, Lietuvoje šios paslaugos atmainų kaina gali siekti 200 ir daugiau eurų. Žinoma, kad „kodavimą“ atlieka ne tik kai kurios sveikatos priežiūros įstaigos, privačios klinikos, bet ir įvairūs pavieniai asmenys, atvykstantys į šalį iš kaimyninės Baltarusijos ir Rusijos.

Komentuodamas moters pasakojimą, E. Subata pabrėžė, kad tokių vaistų kaip „Torpedo“ nėra bei jie niekada nebuvo naudojami Vilniaus priklausomybės ligų centre. Jis sakė negalintis komentuoti ir pašnekovės nupasakotų šalutinių poveikių, kuris pasireiškia vartojant „alternatyvius“ vaistus.

„Pas mus atvykę alkoholizmo pacientai gauna konsultacijas. Yra galimybė 15 dienų stacionare gauti psichosocialinę reabilitaciją – tai yra naujų įgūdžių lavinimo, atkryčio prevencijos, mokymo, edukacinė, psichologinė-psichoterapinė programa. Kitas siūlymas – keturias savaites trunkanti Minesotos programa. Pas mus taikomos tik šios dvi psichosocialinio poveikio programos. Nei vienoje, nei kitoje vaistai nėra kažkoks svarbus komponentas“, - sakė Vilniaus priklausomybės ligų centro vadovas.

Garsusis „kodavimas“ atsirado sovietmečiu.

„Tuomet tai buvo tikro specifiškai veikiančio vaisto disulfiramo chirurginė implantacija į raumenis. Vaistas palaipsniui tirpdavo, apie 6 mėn. sukeldamas didesnį organizmo jautrumą alkoholiui. Taip atsirado legendos apie „kapsules“. Dabar šis vaistas yra tik tablečių pavidalo. Jas gydytojas gali skirti vartoti kaip pagalbinę priemonę siekiant susilaikyti nuo alkoholio. Į rytus nuo Lietuvos (Rusijoje, Baltarusijoje) taip pat JAV yra aprobuotas ilgo veikimo medikamentas naltreksonas. Tai – naujos rūšies vaistai, kurie veikia apie mėnesį. Priklausomybės jie neišgydo, tačiau padeda atsispirti potraukiui. Jų įšvirkštimą reikia kartoti kas mėnesį. Šie vaistai gana brangūs, o Europos Sąjungos šalyse kol kas nėra registruoti. Vaistus gydytojas gali paskirti kasdieniniam vartojimui tam, kad pacientui būtų lengviau atsispirti ligos atkryčiui“, – anksčiau DELFI siųstame tekste aiškino E. Subata.

Jis pabrėžė, kad šiandien Lietuvoje jokio „kodavimo“, kaip gydymo metodo, nėra Sveikatos apsaugos ministerijos tvirtinamame gydymo metodų sąraše, universitetuose tokio medicinos metodo gydytojai rezidentai ir, kiek žinoma, būsimieji psichologai, nemokomi, apie jį nekalbama vadovėliuose. Nėra ir Sveikatos apsaugos ministerijos, medicininių specialybių asociacijų (gydytojų psichiatrų, psichoterapeutų asociacijų) parengtų medikamentinio „kodavimo“ metodikų.

E. Subata priminė, kad dar 2015 m. gruodį SAM apibrėžė antrinio lygio priklausomybių gydymo paslaugas, ir „kodavimo“ jau tada ten nebuvo.

Nepaliks likimo valiai

Kauno apskrities priklausomybės ligų centro vedėjas, psichiatras Leonas Kačinskas DELFI sakė, kad kai kuriose įstaigose teikiamos panašios į „kodavimą“ paslaugos, didesnį dėmesį skiriant psichoterapinei pagalbai.

„Tai yra daroma, bet tai nėra tai, ką žmonės įsivaizduoja, tai ne grynas medikamentinis gydymas. Taip, yra tam tikros tabletės, kurios sukelia nemalonų poveikį, jei jų vartojimo metu yra geriamas alkoholis“, - paaiškino jis.

L. Kačinskas patvirtino, kad „kodavimo“ eliminavimas sukėlė šiek tiek chaoso – žmonės skambina, klausia, kaip dabar reikės gydytis.

„Su Kalvarijų, Alytaus savivaldybe kalbėjome, kokie buvo „kodavimo“ efektai ir jie tikrai nemaži – skaičiuojama, kad apie 50 proc. būdavo remisija. Tikimės, kad naujos priemonės – kiti vaistų deriniai su terapija – pasieks tokių pačių rezultatų. Jei žmogus turi problemų, jis turi kreiptis į savivaldybę, į specialistus ir jam tikrai kažkaip bus padėta“, - žadėjo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (737)