„Šis rezultatas gerokai praplečia prielaidas dėl ryšių tarp laimės ir sveikatos, mat atskleidžiama unikali socialinė sąsaja, – teigia tyrimui vadovavęs psichologijos docentas Williamas Chopikas iš Mišigano valstijos universiteto. – Vien laimingo partnerio turėjimas gali pagerinti sveikatą lygiai taip pat, kaip paties laimės siekis“.

Tyrimo, pristatyto internetiniame žurnale „Health Psychology“, metu buvo apklaustos poros nuo 50 iki 94 metų. Šešerių metų laikotarpyje buvo domimasi jų laimingumu, savarankišku sveikatos įvertinimu ir fiziniu aktyvumu.

Ankstesnis tyrimas atskleidė, kad laimingi žmonės apskritai yra sveiki žmonės, tačiau W. Chopikas norėjo žengti dar vieną žingsnį ir patyrinėti, kokią įtaką sveikatai turi tarpasmeniniai santykiai.

Egzistuoja mažiausiai trys galimos priežastys, kodėl laimingo partnerio turėjimas gali pagerinti žmogaus sveikatą, nepriklausomai nuo jo paties laimingumo:

Laimingi partneriai dažniau suteikia socialinę paramą, pavyzdžiui, globą, nei nelaimingos antrosios pusės, kurios labiau linkusios sutelkti dėmesį į savo pačių stresą sukeliančius faktorius.

Laimingi partneriai gali įtraukti nelaimingus žmones į veiklas ir aplinką, kuri skatina sveikatą, pavyzdžiui, reguliarus miegas, sveikas maistas ar mankšta.

Buvimas su laiminga antrąja puse palengvina žmogus gyvenimą, net jeigu jis pats nėra aiškiai laimingesnis. „Vien žinojimas, kad tavo antroji pusė yra patenkinta savo asmeninėmis aplinkybėmis, gali sušvelninti žmogaus poreikį ieškoti savidestrukcinių veiklų, tokių kaip alkoholis ar narkotikai, ir gali apskritai pasiūlyti pasitenkinimą, kuris ilgainiui suteikia naudą sveikatai“, – reziumavo V. Chopikas.

Dar vienas šiuo tyrimo bendraautoris yra biheviorizmo docentas Edas O’Brienas iš Čikagos universiteto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)