Tai – tik dalis vietų, kurias DELFI kalbinti žmonės vadino virusų veisyklomis. Kaip pabrėžė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktijkos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė, aptarnavimo sferoje gali dirbti tik sveiki darbuotojai: „Geriau tuščia darbo vieta, nei užkrėsti klientai“.

Vilnietė Ugnė DELFI pasakojo buvusi pas kosmetologę pasikoreguoti antakių. „Darbe jau buvo sirguliuojančių žmonių, o aš džiaugiausi, kad manęs virusas nekabina. Tačiau kosmetologė pasilenkė prie mano veido ir pradėjau jausti, kaip ji į mane kvėpuoja, nors akivaizdžiai slogavo“, - pasakojo ji.

Moteris pagalvojo, kad viskas - jos laukia tas pats ir jau po poros valandų pradėjo jausti negerus simptomus. „Maniau, tikrai susirgsiu, bet iškart pradėjau gerti daug arbatų su medumi ir kažkaip pavyko atsilaikyti, nors šiokia tokia sloga yra“, - pasakojo Ugnė.

Vilnietei nesuvokiama, kaip sirguliuojantis žmogus gali dirbti be apsaugos ant veido: „Manau, tokiais atvejais darbuotojai turėtų būtinai užsidėti kaukę arba išvis nedirbti. Net gailiuosi, kad pačiai kosmetologei to nepasakiau, nes gal tiesiog nesupranta“.

Kaip DELFI patvirtino ULAC Imunoprofilaktijkos skyriaus vedėja, sergančiųjų gripu skaičius kasdien vis auga, tad medikai įspėja žmones neiti į tam tikras vietas, o dirbantiems aptarnavimo sferoje imtis ypatingų apsaugos priemonių.

Kokiu atstumu laikytis nuo žmonių

Gripo virusas plinta labai greitai ir atstumas nuo žmogaus iki žmogaus turėtų būti ne mažesnis, kaip metras, antraip gripo virusas gali infekuoti kitą žmogų. Visos žmonių susibūrimo vietos, pradedant viešuoju transportu, baigiant prekybos centrais, kino teatrais, vaikų žaidimo kambariais – pavojingos“, - pabrėžė D. Razmuvienė.

Žmogus gali nežinoti, jog yra užsikrėtęs gripu, nes dar nejaučia simptomų, tačiau, kaip akcentavo gydytoja, jau pora dienų prieš pasireiškiant negalavimams, jis platina gripą.

Vengti užsikrėtusiųjų gripu visų pirma patariama rizikos grupės žmonėms – nėščioms moterims, šeimoms su mažais vaikais, vyresnio amžiaus asmenims.

„Kartais prekybos centruose, kai po darbo prisirenka daug žmonių, tenka matyti ir vyresnio amžiaus žmonių, kurie ateina apsipirkti“, - pastebi ULAC atstovė, turintiems daugiau laisvesnio laiko patarianti išnaudoti ne piko metą, atsižvelgti į savo amžių, sveikatos būklę ir labai atsakingai pasverti ėjimo į viešumą naudą ir riziką.

Kiek laiko uždaroje erdvėje tvyro užkratas

Važiuodami viešuoju transportu pastebime, kaip greitai rasoja langai. Pasak daktarės D. Razmuvienės, tai ženklas, kad vidus nevėdinamas, šviežio oro į uždarą patalpą įleidžiama tik tuomet, kai troleibusas ar autobusas sustoja.

„Važiuodami žmonės čiaudi, kosi, kalba, ir virusas ar kitas ligos sukėlėjas lieka ore . Jeigu viešasis transportas dažnai nevalomas drėgnu būdu, kaip turi būti, nevėdinamas, užkratas ilgiau nei valandą išlieka aplinkoje“, – atkreipė dėmesį ULAC atstovė.

Pavasariškas oras taip pat ne į naudą, nes „tik minusinėje temperatūroje virusas izoliuojasi, o atšilus tampa dar gyvybingesnis“.

Šiltą, nevėdinamą, drėgnai nevalomą viešąjį transportą D. Razmuvienė drįstų vadinti virusų veisykla: „Negaliu pasakyti, kokių priemonių prieš gripą imasi viešojo transporto organizatoriai, tačiau tenka matyti, kiek daug žmonių važiuoja viešuoju transportu, langai aprasoję ir viduje temperatūra tikrai palanki ligų sukėlėjams“.

Jei žmogus be pirštinių palies infekuotą porankį ir paskui ta ranka perbrauks per nosį, pasitrins akis, palies burną, virusą patalpins į gleivinę. „Ant gleivinės patekęs virusas žinos, kaip tą žmogų susargdinti. Nuo užsikrėtimo iki ligos inkubacinis periodas trunka tris dienas ir tada žmogus suserga“, – aiškino D. Razmuvienė.

Vienas užkrečia keturis

Gripo pakilimo metu klientų aptarnavimo, prekybos sferoje būtina ypač paisyti higienos. Kaip pabrėžė ULAC gydytoja, svarbu, kad sirgdami nedirbtų ne tik kasose sėdintys žmonės, bet ir grožio salonų, kirpyklų darbuotojai, vairuotojai, kurie nėra izoliuoti nuo keleivių atitvaromis.

„Jei sunegalavo darbuotojas, aptarnavimo sektoriaus darbdaviai tikrai neturėtų jo priimti į darbą. Geriau bus tuščia vieta, nei keturi užkrėsti klientai. Paskaičiuota, jog vienas gripu užsikrėtęs ligonis gali apkrėsti keturis žmones. Taigi, jei darbe nebus vieno sergančio žmogaus, jis apsaugos keturis, bet jeigu dirbs du sergantys – užkrės aštuonis“, – pateikė pavyzdį DELFI pašnekovė.

Draudžia ne tik liesti maistą, bet ir įeiti į patalpas, kur jis ruošiamas

Visoje Europos Sąjungoje draudžiama maistą tvarkyti žmonėms, sergantiems ligomis, kurios gali būti perduodamos per maistą. Kaip DELFI sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė, infekcinėmis ligomis sergantiems darbuotojams, turintiems žaizdų, opų ar viduriuojantiems ne tik neleidžiama tvarkyti maisto, bet ir įeiti į patalpas, kur jis ruošiamas.

„Maisto įmonėje dirbantys asmenys apie savo ligą ir jos simptomus privalo pranešti savo vadovui. Jei verslas – sąžiningas, vadovas gali prašyti darbuotojų kasdien savo parašu patvirtinti, ar neserga gripu, peršalimo, kitomis užkrečiamomis ligomis, kuriomis gali užkrėsti kitus darbuotojus ar maistą“, – sakė A. Išarienė, pabrėždama, jog nuo įmonės vadovo supratimo, kultūros, priklauso, ar sergantis darbuotojas dirbs, ar ne.

VMVT atstovė pasidžiaugė, kad vis dažniau mato aptarnavimo sferos darbuotojų su respiracinėmis kaukėmis. „Nereikia to bijoti, nes nebūtinai jie patys serga, galbūt siekia apsaugoti save“, – pabrėžė A. Išarienė.

Papildoma apsauga, specialistės nuomone, praverstų ir dirbant kitose sferose, kur daug bendraujama su žmonėmis. „Į parduotuvę taip pat eina sloguojantys, čiaudantys žmonės, todėl saugotis – protinga. Lietuvoje gal dar nesame įpratę taip saugoti save ar kitus, tačiau pagarbą vienas kitam reikėtų vystyti“, – įsitikinusi VMVT atstovė.

Netipiški gripo požymiai. Kada nuslūgs sergamumo banga?

Šiųmetinį gripo sezoną D. Razmuvienė vadino aktyvesniu, nei praėjusiais metais. „Šiemet apie 70 proc. cirkuliuoja A(H1N1) tipo gripas, kuris 2009 metais atsirado kaip naujas ir sukėlė pandemiją. „Žmonės, kurie iki šių metų neturėjo kontakto su šio tipo gripu, ir serga“, – paaiškino gydytoja.

Šiųmetinis gripas – nebūtinai, kaip vadovėlyje. Nebūtinai su aukšta temperatūra, sloga ir kosulys atsiranda tik apie trečią parą, tačiau labai dažnam gripas baigiasi plaučių uždegimu.

„Gripu sergantys žmonės skundžiasi sausu kosuliu, kai kuriems net kaulų nelaužo, temperatūra – nebūtinai aukšta, bet kaip būdinga gripui – sunkiai numušama“, – vardijo gydytoja.

ULAC duomenimis, sergamumo gripu pakilimas šiemet stebėtas paskutinę sausio savaitę. Paprastai 2-3 savaites sergamumas gripu auga, paskui apie pora savaičių stabilizuojasi ir per pora savaičių sumažėja.

Kurioje stadijoje esame dabar? Pasak D. Razmuvienės, ši savaitė trečia, taigi sergamumas gripu dar bus didelis. Tikimasi, kad jis pradės trauktis vasario pabaigoje. „Tačiau, kaip paprastai būna, po sergamumo bangos prasideda mirtys nuo gripo komplikacijų. Kuo daugiau žmonių serga gripu, kuo daugiau komplikacijų, tuo daugiau pasitaiko mirčių“, – įspėjo ULAC Imunoprofilaktijkos skyriaus vedėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)