Visiems kartais skauda galvą, tačiau yra vienas esminis veiksnys, kuris dramatiškai didina riziką – priklausymas silpnajai lyčiai. Statistiškai moterys dažniau nei vyrai kenčia nuo visų galvos skausmo formų. Pasak fondo „The Migraine Trust“, moterys tris kartus dažniau nei vyrai kenčia nuo migrenos, kuri be didelio skausmo pasižymi ir kitais simptomais, tokiais kaip regėjimo sutrikimas ar pykinimas.

Moterys taip pat dažniau jaučia galvos skausmą dėl įtampos – tai labiausiai paplitusi forma, kai skauda visą galvą ir jaučiamas spaudimas už akių. Taip pat moterys labiau linkusios į lėtinį galvos skausmą – tokį, kuris juntamas mažiausiai 15 dienų per mėnesį.

24 visame pasaulyje atliktų tyrimų apžvalga, 2011 metais išspausdinta žurnale „Headache“, atskleidė, kad tyrimo metu problemų su galvos skausmais turėjo daugiau nei pusė (apie 52 procentus) moterų ir tik 37 procentai stipriosios lyties atstovų.

Ir tai nėra vien tik galvoje juntamas skausmas, mat migrena gali būti susijusi su ilgalaikėmis sveikatos rizikomis.

Birželį „British Medical Journal“ publikuotas didelis tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 100 tūkstančių moterų, nustatė, kad migrenos kamuojamiems žmonėms rizika mirti nuo širdies smūgio, insulto ar širdies ligų yra 50 procentų didesnė.

Mokslininkai mano, kad reiktų atlikti daugiau tyrimų aiškinantis, ar migrenos gydymas galėtų sumažinti šią riziką. Ir nors tokie medikamentai kaip triptanai gali sumažinti migrenos stiprumą, jie vistiek nėra veiksmingi visiems, o ir „vaistų“ nuo migrenos vis dar nėra.

„Viena priežastis, kodėl trūksta šios srities tyrimų – tai, kad migreniniai galvos skausmai daugiausiai kankina moteris, – teigia profesorius Andrew Charlesas, Kalifornijos universitete Los Andžele vadovaujantis Goldbergo migrenos programai. – Tad iki pat dabar tai buvo atmetama kaip nerimta problema, nors iš tikrųjų tai gali turėti milžinišką įtaką žmonių gyvenimams ir yra rimta visuomenės sveikatos problema“.

Tad kodėl moterys susiduria su didesne galvos skausmo ir migrenos rizika? Tai tikrai nereiškia, kad moterys stipriau jaučia skausmą. Pasirodo, kad tai gali paaiškinti esminiai tarp lyčių egzistuojantys fiziniai skirtumai. Štai keletas priežasčių, kurias išskyrė mokslininkai.

Moterys turi daugiau „jaudrių“ smegenų

Viena priežasčių, kodėl moterys labiau linkusios į migreną – tai, kaip elgiasi jų smegenys.
Manoma, kad migrena prasideda užplūdus „jaudrumui“, kuris paskatina CSD (cortical spreading depression, angl. kortikalinę plintančią depresiją) – nenormalų ląstelių aktyvumą, kuris smegenis užlieja tarsi banga.

„Migrena prasideda šia susijaudinimo banga, kuri nusirita per smegenis keli milimetrai per minutę, ir būtent šiuo metu prasideda regėjimo sutrikimai“, – aiškina daktaras Andrew Dowsonas, vadovaujantis Rytų Kento galvos skausmo tarnybai.

CSD gali iššaukti daugybė dalykų: migrenos kankinami žmonės jautriai reaguoja į menkiausius pokyčius, ar tai būtų aplinka (pavyzdžiui, temperatūra), ar nusistovėjusi tvarka (kai kuriems migreną sukelia vėlesnis nei įprastai atsikėlimas iš lovos).

Regis, kad moterų smegenys yra ypač jautrios. Kai kurių tyrimų duomenimis, moterų CSD slenkstis yra žemesnis nei vyrų. Su pelėmis Kalifornijos universitete atliktas tyrimas parodė, kad vyrų smegenims reikia tris kartus didesnio stimulo CSD sukelti nei moterų.

„Tai nebuvo pakartota su žmonėmis, kadangi sudėtinga juos susekti tuo metu, kai netrukus prasidės migrena, – sakė tyrimą atlikęs profesorius A. Charlesas. – Mes galėjome fiziškai stimuliuoti pelių smegenis (darėme tai juos fiziškai paliesdami), kai jas veikė anestetikai“.

Galvos skausmas

Greičiau pavargsta žandikaulio raumenys

Dažnai pražiūrima galvos skausmo priežastis – polinkis naktimis griežti dantimis ar juos sukąsti. Akivaizdu, kad dantimis griežia ir vyrai, tačiau dėl to jų dantys labiau nusidėvi, o štai moterims dėl to greičiau pradeda skaudėti žandikaulio raumenis ir išsivysto galvos skausmas. Taip tvirtina dantistė Kate Stokes iš Vusteršyro, ypač besidominti žandikaulio problemomis.

Manoma, kad tai lemia vyrų ir moterų žandikaulių raumenų skirtumai. Moterys turi daugiau greitai susitraukiančių baltųjų raumenų skaidulų, kurios greičiau pavargsta ir skauda nei lėtai susitraukiančios raumenų skaidulos, kurias turi vyrai.

„Žandikaulio problemų sukeltas galvos skausmas gali būti juntamas smilkiniuose, už akių, aplink galvą ir sprande“, – teigia K. Stokes. Specialistė įspėja, kad vienas šios problemos požymių – nubudimas su galvos skausmu.

Vienas galimų šios problemos sprendimo būdų – plastikinis įtvaras, kuris nakčiai dedamas į burną griežimui sumažinti. Jį galima įsigyti vaistinėje ar internetu.

Tas mėnesio laikas

Pusė migrenos kamuojamų moterų susiduria su vadinamąja menstruacine migrena. Tai reiškia, kad simptomai susiję su menstruaciniu ciklu.

„Didžioji dalis vyrų ir moterų galvos skausmo rizikos skirtumų slypi tame, kad moteriški hormonai susiję su menstruacijų ciklu, – teigia profesorė Anne MacGregor iš Neurologijos ir traumų centro. – Migrena ir galvos skausmai dažniausiai moteris kankina trys dienos prieš ir dvi dienos po menstruacijų“.

Šis reiškinys nulemtas staigaus moteriško hormono estrogeno sumažėjimo paskutinėmis dienomis iki menstruacijų (tai paskatina gimdą atsikratyti gimdos gleivinės, dėl ko prasideda mėnesinės) ir prostaglandino padidėjimo (ši riebalų rūgštis skatina gimdos susitraukimus). Manoma, kad šie du veiksniai nulemia smegenyse išsiskiriančios cheminės medžiagos, vadinamos sarotoninu, sumažėjimą. Dėl mažo serotonino kiekio kraujagyslės smegenyse staiga susitraukia ir tada išsiplečia, sukeldamos galvos skausmą. Serotoninas taip pat turi įtakos skausmo mechanizmams, o žemas jo lygis reiškia, kad skausmas jaučiamas dar aštriau.

„Hormonų svyravimas prieš menopauzę ir po jos kai kurioms moterims taip pat gali paaštrinti migreną ir galvos skausmus. Ši hormonų svyravimo fazė gali trukti iki dviejų dešimtmečių ir tęstis net dingus mėnesinėms“, – teigia profesorė A. MacGregor.

Dėl stipriai kritusio estrogeno lygio ir dažnesnių nei įprastai menstruacijų perimenopauzės metu migrenos ir įtampos sukeltų galvos skausmų kamuojamos moterys su šiomis problemomis gali susidurti dažniau.

Kontraceptinė spiralė, į gimdos gleivinę išskirianti progesteroną ir taip sumažinanti prostaglandino lygį, gali sumažinti menstruacinius galvos skausmus. Kalbant apie su nemopauze susijusius galvos skausmus, profesorė A. MacGregor įsitikinusi, kad gali padėti pakaitinė hormonų terapija, nes ji stabilizuoja estrogeno lygį.

Kitas variantas – izoflavonai. Tai augalinės kilmės estrogenų forma. Profesorė A. MacGregor pataria kas dieną suvartoti nuo 40 iki 80 miligramų izoflavonų.

Moterims evoliucijos eigoje išsivystė polinkis į migreną

Polinkis į migreną gali būti paveldėtas, be to, migrenos genas labiau veikia moteris nei vyrus. „Migrenos genai labiau pasireiškia moterų organizmuose“, – sako neurologas Fayyazas Ahmedas iš Halo Karališkosios ligoninės. Kitaip tariant, su šiuo genu gimusios moterys dažniau susiduria su migrenos problema nei su juo gimę vyrai.

Visi, turintys šį geną, turi ir slenkstį, ties kuriuo sukeliama migrena. Moterų slenkstis yra žemesnis.

Kai kurie ekspertai mano, kad moterų polinkis į galvos skausmus evoliucijos prasme galėjo būti naudingas. Jeigu sergama migrena, smegenys linkę itin jautriai reaguoti į pokyčius, ar tai būtų kasdieninė rutina, ar aplinka.

„Migreną turintys žmonės jautriau reaguoja į tai, kas vyksta aplinkui ir esama nemažai spėlionių, kad migrena istoriškai privertė dailiąją lytį jautriau reaguoti į bet kokius aplinkos pasikeitimus, – teigia profesorius A. Charlesas – Tai galėjo joms duoti šiokį tokį evoliucinį pranašumą. Tai galėjo įspėti jas apie pokyčius, kas leido pasirūpinti savo ir savo atžalų saugumu“.

Dailioji lytis vartoja per daug tablečių

Moterys keturis kartus dažniau nei vyrai susiduria su galvos skausmais, kuriuos sukelia vaistų nuo skausmo perdozavimas. Nuolat vartojant receptinius ar be recepto parduodamus medikamentus nuo skausmo gali išsivystyti migrena.

Pasak vienos teorijos, reguliarus vaistų nuo skausmo vartojimas nuslopina skausmo jutiklius smegenyse ir nervų jautrumą, tad organizmui negavus medikamentų išsivysto galvos skausmas. Tai gali baigtis lėtiniu kasdieniu galvos skausmu – tokiu jis vadinamas tada, kad trunka daugiau nei keturias valandas per dieną ir penkiolika ar daugiau dienų per mėnesį.

Nors medikamentų perdozavimo sukelto galvos skausmo priežastimi gali tapti bet kokie vaistai nuo skausmo, galvos skausmo klinikai Karališkojoje Stouko universitetinėje ligoninėje vadovaujančio neurologo Brendano Davieso teigimu, didžiausią pavojų kelia kombinuoti analgetikai, kuriuose yra įvairių skausmą malšinančių medžiagų.

„Jeigu geriate vaistus nuo skausmo daugiau nei dešimt ar penkiolika dienų per mėnesį, o galvos skausmo dažnis tik didėja, tuomet problema gali slypėti medikamentuose“, – aiškina neurologas.
Vis dar neaišku, kodėl iš šiuo atveju dailiajai lyčiai tenka didesnė rizika, tačiau vienas iš galimų variantų – moterys lengvai atpažįsta galvos skausmą ir pirmiausia vartoja vaistus nuo skausmo.

„Iš pacientų, su kuriais susitinku, sužinojau, kad moterys vartoja daugiau vaistų nuo skausmo nei vyrai“, – pridūrė B. Daviesas. Specialistas rekomenduoja nuo šešių iki aštuonių savaičių nutraukti visų vaistų nuo skausmo vartojimą ir stebėti, ar galvos skausmas sumažės.

Tiems, kurie ilgesnį laiką vartoja stipresnius vaistus nuo skausmo, tokius kaip tramadolis ar kodeinas, nutraukus jų vartojimą gali tekti vykti į ligoninę, kur jiems bus padėta susidoroti su abstinencijos simptomais.

Jų smegenys atrodo kitaip

Kalbant apie galvos skausmus, net moterų smegenų forma gali veikti prieš jas.

Mokslininkai iš Bostono vaikų ligoninės ir Harvardo medicinos mokyklos atliko 44 žmonių smegenų skenogramas. Pusė jų kentėjo nuo migrenos, kita pusė šios problemos neturėjo. Paaiškėjo, kad tyrime dalyvavusios migrenos kankinamos moterys turi tankesnę pilkąją medžiagą ir užpakalinėje salos dalyje (ji atsakinga už skausmo apdorojimą), ir priešpleištyje (zonoje, kuri susijusi su migrena).

Tuo tarpu tyrime dalyvavę vyrai – ir turintys migreną, ir be jos – tankesnės pilkosios masės neturėjo. „Tai vienas iš kelių tyrimų, kurie nustatė migreną turinčių žmonių smegenų struktūrinius skirtumus“, – aiškina profesorius A. Charlesas.

Kita nauja teorija, kuri šiuo metu taip pat tiriama – ar galvos skausmų kamuojamos moterys (taip pat ir į tokius skausmus linkę vyrai) turi kitokius kaklo nervus. Pasak profesoriaus A. Charleso, „kaklo skausmas yra dažnas migrenos veiksnys“.

„Pasak venos hipotezės, nervų rezginys kakle pas žmones gali skirtis, ir dėl to jie gali turėti didesnį polinkį į galvos skausmus. Gali būti, kad moterų nervinis rezginys kažkiek skiriasi, todėl jas dažniau kamuoja galvos skausmai“, – samprotauja profesorius.

Moteris labiau veikia stresas

Moterys beveik 70 procentų dažniau patiria su darbu susijusį stresą nei jų kolegos vyrai. Tokius duomenis pateikė Jungtinės Karalystės Sveikatos ir saugos tarnyba.

Naujausias amerikiečių mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad paprasčiausias streso hormonas vyrų ir moterų smegenyse iššaukia skirtingas reakcijas, dėl ko dailioji lytis sunkiau susidoroja su stresu.

Dėl streso žmonės turi didesnį polinkį į galvos skausmą, ypač migreną ir įtampos galvos skausmą, teigia dr. A. Dowsonas iš Rytų Kento galvos skausmo tarnybos. Pasak jo, jeigu žmogus patiria stresą, skausmas tik dar labiau paaštrėja.

Iš dalies tai gali būti susiję su tuo faktu, kad stresas gali sutrikdyti miegą ir mitybos režimą, o kai kuriems tai gali iššaukti migreną. Patiriant stresą įtempiami kaklo raumenys, dėl to gali pasireikšti galvos skausmas.

Pasak vienos teorijos, kaklo nervai ir smegenys turi keletą bendrų jungčių, tad iš įtemptų raumenų nervais keliaujanti informacija gali būti perduota nervams, kurie keliauja į smegenis, dėl to iššaukiamas galvos skausmas.

Pasak A. Dowsono, reguliarus miego ir mitybos režimas, taip pat mankšta, gali sumažinti streso ir galvos skausmo riziką.

Viršsvoris didina riziką

Papildomi kilogramai didina galvos skausmo riziką nepriklausomai nuo lyties, tačiau toji rizika didesnė antsvorio turinčioms moterims.

Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 3700 moterų (jis buvo publikuotas 2011 metais žurnale „Headache“), nustatė, kad kuo didesnis moters svoris, tuo didesnė migrenos rizika. Itin nutukusioms moterims (toms, kurių kūno masės indeksas siekia 40 ar daugiau) migrenos rizika beveik tris kartus didesnė nei normalaus svorio moterims.

Vis dėlto, tyrimais iki šiol nenustatyta, kad ši priklausomybė galiotų vyrams. 2015 metais leidinyje „ The Journal of Headache and Pain“ pristatytoje tyrimų apžvalgoje buvo palyginta nutukusių ir normalaus svorio žmonių migrenos rizika ir nustatyta, kad nutukusioms moterims ši rizika siekia 44 procentus, o nutukusių vyrų atveju reikšmingo padidėjimo nenustatyta.

Egzistuoja įvairios teorijos, kaip nutukimas gali paskatinti migreną. „Taip gali būti dėl to, kad nutukę žmonės mažiau sportuoja, o fizinis krūvis gali sumažinti migrenos ir galvos skausmų dažnumą, – teigia profesorė A. MacGregor. – Taip pat gali būti, kad ta smegenų dalis, kuri susijusi su migrena, taip pat yra atsakinga ir už alkį“.

Taip pat žinoma, kad riebalinis audinys gamina uždegimines chemines medžiagas, kurios gali paveikti kraujagysles smegenyse, ir tokiu būdu sukelti galvos skausmą.

Nors nėra aišku, kodėl nutukimas labiau veikia moterų galvos skausmą nei vyrų, tačiau kaip rodo tyrimai, šis ryšys akivaizdžiausiai pasireiškia iki 55 metų. Po šio amžiaus nutukimas galvos skausmo rizikai tokios didelės įtakos neturi.

Kontraceptinių tablečių vartojimas

Hormoninė kontracepcija, įskaitant tabletes ir kai kurias spirales, sukelia ir įtampos galvos skausmus ir migreną iki 10 procentų moterų. Kai kurios šias tabletes vartojančios moterys pastebi, kad tą savaitę, kai jų gerti nereikia, galvą skauda greičiausiai dėl to, kad krenta estrogeno lygis.

Profesorė A. MacGregor sako, kad tokiu atveju gali padėti kontraceptinių tablečių vartojimas tris ciklus iš eilės, jei tai nedaroma ištisai. Tai galima daryti nuolat, tačiau kai kurios moterys to nenori, nes tokiu atveju neturi mėnesinių. Vario spiralės kai kuriais atvejais padidina prostaglandino lygį, kas irgi gali sukelti migreną.

Seksualinės ir reprodukcinės sveikatos specialistė Sarah Hardman iš Chalmers seksualinės sveikatos centro Edinburge rekomenduoja moterims pasitarti dėl konraceptinių priemonių pasirinkimo su savo gydytoju.

Moterys, kurias kankina migrena su aura – tai gali sukelti galvos svaigimą, skambesį ausyse ir regos sutrikimus – kontraceptinių tablečių vartoti neturėtų, įspėja S. Hardman.

Tyrimais įrodyta, kad tokią migreną turinčios moterys susiduria su didesne (nors vis dar maža) insulto rizika, jeigu renkasi minėtą kontracepcijos formą.

Manoma, kad migrena su aura gali didinti kraujo krešulių riziką. Būtent kraujo krešuliai, užblokuojantys smegenų arterijas, ir sukelia insultą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)