Šeimos gydytojas suskubo mergaitę nusiųsti į ligoninę. Kraujo ir kiti tyrimai, atlikti prieš pat Kūčias, parodė, kad mažoji mergaitė serga retinoblastomatinklainės vėžiu. Po kelių savaičių jai buvo skirti šeši chemoterapijos kursai, ir gydymas buvo sėkmingas. Dabar jau dvejų metų sulaukusi Tyraah yra guvi ir sveika mergaitė.

„Medikai patikrino jos akį ir jie iš karto žinojo, kad tai rimta, tačiau negalėjo tiksliai pasakyti, kas tai buvo, – pasakojo 27 metų mergaitės mama Jade Bell. – Tos Kalėdos buvo keistos. Nuvykome į mano senelių namus, tačiau visi buvo sutrikę. Tiesiog nebuvo ko švęsti. Tuo metu nežinojome, kas bus.“

Moteris pasakojo, kad kai nuvyko į ligoninę Londone ir kai išgirdo diagnoze, ji tiesiog pratrūko raudoti, nes „to jau buvo per daug“.

Kita dieną buvo Kalėdos ir šeima šventė pirmas mergaitės Kalėdas. Dovanas išvyniojusiems giminaičiams J. Bell pranešė liūdną naujieną ir visi buvo šokiruoti. O jau po kelių savaičių teko pradėti chemoterapiją. Gydymas buvo sunkus ir ilgas, tačiau padėjo.

Dabar mergaitę reikia kas kelis mėnesius tikrinti, kad vėžys neatsinaujintų. Jos kairioji akis mato silpniau, tačiau medikai ją stiprina uždengdami dešinę akį, kad kairioji „dirbtų aktyviau“.

Kas yra retinoblastoma?

Retinoblastoma yra reta akies vėžio forma, kuri dažniausiai nustatoma jaunesniems nei penkerių metų vaikams. Kadangi liga yra diagnozuojama ankstyvoje stadijoje. 98 proc. vaikų yra išgydomi.

Dažniausias simptomas – akies vyzdys primena katės vyzdį. Be to, vaikas pažeista akimi žvairuoja.

Fondo „Childhood Eye Cancer Trust“ vykdomasis direktorius Patrickas Tonksas mano, jog labai svarbu, kad žmonės žinotų šios ligos simptomus.

„Kalėdos yra tas metas, kai daug fotografuojamasi, todėl labai svarbu, kad žmonės žinotų vaikų akių vėžio simptomus. Tačiau tėvai turi žinoti, kad retinoblastoma yra reta vėžio forma ir kad panašius simptomus gali sukelti ir kitos, ne tokios rimtos ligos, todėl nereikėtų panikuoti“, – sakė jis.

Ekspertas pataria pastebėjus ką nors neįprastos vaiko akyse nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)