Centro direktorė, Aldona Droseikienė, anksčiau dvidešimt metų dirbusi Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjungos generaline sekretore, pranešime žiniasklaidai teigė, kad sergant nepagydomomis ligomis svarbu ne tik gydymas, bet ir stipri bendruomenė, jungianti tiek pacientus, tiek jų artimuosius: „centro iškaba teigia, kad tai terapinis centras, tačiau drąsiai galiu sakyti, kad tai ir išsėtine skleroze sergančių žmonių socializacijos centras“.

Skirtingi ligos veidai reikalauja individualaus dėmesio

Išsėtinė sklerozė – liga, kuri pasireiškia smegenyse susidariusiais uždegiminiais židiniais, paveikiančiais žmogaus motoriką, regą, pusiausvyrą ir jutimus. Fizinius ligos simptomus neretai lydi depresija, atsiskyrimas nuo žmonių, baimė ir gėda pripažinti diagnozę net artimiausiems draugams ar kolegoms.

Naujojo terapijos centro vadovė dalinosi patirtimi, kad kartais sulaukia skambučių ir iš itin jaunų žmonių, kurie sulaukę vos 20–24 metų amžiaus: „ligos pradžioje pacientus gąsdina ne tik išsėtinės sklerozės pasekmės. Juos apima baimė garsiai įvardinti diagnozę darbdaviams ar net draugams“.

Siekiant padėti ir psichologinius ligos skeliamus barjerus, naujai Lietuvoje pastatytame „Išsėtinės sklerozės terapijos centre“ dirba reabilitacijos gydytojas, kineziterapeutų bei masažistų komanda ir psichologas.

Ewa ir Howardas Bellmai

Įvairios judesio technikos veiksmingos tik išlaikant balansą

Naujojo terapijos centro vadovė pastebi, kad pacientai, negaudami tinkamo finansavimo procedūroms, neretai patys investuoja į terapinius metodus: „deja, be nuolatinės reabilitacijos gydytojų priežiūros, jie dažnai neįvertina savo galimybių ir persitempia. Šiuo atveju daugiau ne visuomet yra sveikiau“, – teigė A. Droseikienė.

Terapija centre suteikiama 2–2,5 mėn., tačiau paciento tvarkaraštyje paprastai įrašoma ne daugiau, nei 3 procedūros per dieną. Taip pat čia dirbantys specialistai artimiesiems rekomenduoja filmuoti pagrindinius pratimus, kad pacientai galėtų taikyti mankštos bei kitus metodus namuose.

Moderni Vokietijoje pagaminta kineziterapijos HUR, naujame „Išsėtinės sklerozės terapijos centre“ pritaikyta įvairiems ligos simptomams malšinti ir skirtingoms raumenų grupėms atpalaiduoti. Lengvesnė ligos forma leidžia kineziterapeutams taikyti mankštose įprastus kamuolius ar jogos kilimėlius, o dalinę negalią turintiems pacientams judesio terapijoje pritaikoma speciali prilaikančių diržų sistema.

Centro lankytojai, jaučiantys tokius simptomus, kaip pusiausvyros sutrikimai, gali ją stiprinti specialiu koordinavimo įrenginiu. Visgi, labiausiai laukiama – unikali „Waatsu“ terapija šiltame vandenyje. Japonų kultūros įkvėpta technika, anot specialistų, taip atpalaiduoja, kad ligonis neretai užmiega padėję galvą ant specialisto alkūnės ar delno.

Centro atidarymas

Sieks bendradarbiauti su valstybinėmis gydymo įstaigomis

Naujas, sostinėje duris atvėręs terapinis centras, jau priima pacientus iš visos Lietuvos. Atidus pastato išplanavimas ir įrengimas (liftas, specialūs dušai, baseinas) leidžia specialistams dirbti net ir su sunkiausiais pacientais.

Visas terapijos centro veiklos, įskaitant ir lankytojams teikiamas procedūras, mecenuoja Ewos ir Howardo Bellmų labdaros fondas. Tikimasi ateityje bendradarbiauti su ligonių kasomis bei medicinos įstaigomis, kurios savo pacientus į naująjį „Išsėtinės sklerozės terapijos centrą“ nukreiptų, kaip į įprastą reabilitacijos įstaigą.

Simptomai kuriam laikui gali dingti

Apie išsėtinę sklerozę Santarų klinikos nuotolinėje konferencijoje kiek anksčiau pasakojo gydytoja neurologė doc. Rasa Kizlaitienė.

Rasa Kizlaitienė

Išsėtinė sklerozė gali prasidėti įvairiais simptomais, todėl neretai žmogus į juos neatkreipia dėmesio ir neina pasitikrinti. Liga klastinga ir tuo, jog ligos pradžioje simptomai gali praeiti patys – po kelių dienų ar kelių savaičių.

Gydytoja išvardijo, kokie simptomai gali pasireikšti.

„Vieni iš simptomų gali būti regos sutrikimai – rega pablogėja, akyse pradeda dvejintis. Gali prasidėti rankų, kojų tirpimas, galūnės vienoje pusėje tampa silpnesnės nei kitoje. Eisena tampa nestabili, ypač po didesnio fizinio, emocinio krūvio“, – sakė doc. R. Kizlaitienė.

Kaip rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos internetiniame puslapyje, sergant išsėtine skleroze gali pasireikšti galūnių raumenų silpnumas, skausmai įvairiose kūno vietose, raumenų tonuso padidėjimas ar sumažėjimas, nevalingi judesiai ir raumenų ar galūnių drebėjimas (virpėjimas), įvairūs jutimo sutrikimai, pusiausvyros sutrikimai, pablogėjęs regėjimas, neaiški kalba ir jos sulėtėjimas, rijimo sutrikimai, galvos svaigimas, greitas nuovargis, depresija, mąstymo sulėtėjimas, elgesio sutrikimai, kartais šlapinimosi ir tuštinimosi sutrikimai, virškinimo sistemos sutrikimai ir t. t.

Į tokius negalavimus, pasak doc. R. Kizlaitienės, nereikėtų numoti ranka, geriau kreiptis į šeimos gydytoją. Mat kuo anksčiau nustatoma diagnozė, tuo anksčiau paskiriamas ir gydymas, o jis padeda sustabdyti ligos paūmėjimą.

Visą interviu su gydytoja rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją