Įprasta operacija galėjo būti lemtinga

„Lygiai prieš metus, pabudus po narkozės, mane operavęs chirurgas tarė: „Žmonės tavo situacijoj tik kelias valandas išgyvena, o tu 10 dienų tempei. Esi laimės kūdikis!“ Tą akimirką iki galo nesupratau jo žodžių, bet kuo daugiau laiko praeina, tuo didesnis siaubas ima, kad trūko tiek nedaug ir būčiau šio pranešimo šiandien nerašiusi“, – savo istoriją socialiniame tinkle pradėjo pasakoti su gangrenuojančiu apendicitu susidūrusi Agnė. Daugelio paprastai išgyvenama ir nesudėtinga apendicito operacija merginai galėjo tapti lemtinga.

Ilgai nepabudo iš gilaus miego

Pajutusi keistą ir neįprastą jausmą pilve, Agnė kreipėsi į gydytojus, tačiau šie nieko negalėjo rasti ir merginai liepė laukti. Jai laukiant, skausmas stiprėjo, mergina negalėjo susilenkti dėl ištinusio pilvo, kol neištvėrusi išskubėjo į priimamąjį. Ten visą dieną teko vaikščioti iš vieno kabineto į kitą, buvo daromi įvairūs tyrimai, tačiau skausmo priežasties niekam nepavyko surasti.

Kai gydytojai pranešė, jog nieko nemato ir teks prapjauti pažiūrėti, Agnė išsigando ir ėmė spėlioti, kokia baisi liga jai gali būti. Netrukus merginai buvo suleista narkozė ir ji paniro į gilų miegą. „Po nežinia kiek valandų šiaip ne taip pabundu, mama jau čia, akmeniniu veidu kojūgaly. Ima už rankos, verkia.“ – prisimena Agnė. Iš mamos ji sužinojo, kas nutiko – trūko apendicitas ir pradėjo gangrenuoti.

Apendicito komplikacijos gali būti mirtinos

Apendicitas yra storosios žarnos dalies – kirmėlinės ataugos uždegimas. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Chirurgijos klinikos abdominalinės chirurgijos gydytojas, profesorius Mindaugas Kiudelis tvirtina, jog tai viena dažniausių ūminio pilvo skausmo priežasčių. Užsikimšus kirmėlinės ataugos spindžiui, pasikeičia terpė, prasideda žarnos sienelės uždegimas, o kai jis apima visus sluoksnius – žarna gali prakiurti.

„Kai kirmėlinė atauga prakiūra, joje esantis sekretas, susimaišęs su bakterijomis, pūliais, žarnų turiniu, išsilieja į pilvo ertmę. Jei organizmas stengiasi išsiliejusį turinį apriboti, susidaro pūlinys arba infiltratas. Jei apriboti proceso nepavyksta – vystosi pilvaplėvės uždegimas (peritonitas), kuris yra žymiai sunkesnė komplikacija, galinti pasibaigti mirtimi“, – merginos nelaimės priežastį komentuoja M. Kiudelis.

Komplikacijas patiria kas dešimtas

Gydytojas teigia, jog kirmėlinės ataugos prakiurimas (perforacija) išsivysto trečią – ketvirtą parą nuo simptomų atsiradimo. Komplikacijų pasitaiko maždaug kas dešimtam pacientui, susirgusiam apendicitu. Komplikuotos ligos atveju mirštamumas siekia iki 1 procento. Todėl, pajutus pirmuosius simptomus, labai svarbu kuo anksčiau kreiptis į medikus.

M. Kiudelis perspėja, kad pirmieji apendicito simptomai yra pykinimas, karščiavimas, skausmas dešinėje pilvo pusėje, gali būti vėmimas, viduriavimas, sumažėjęs apetitas. Jaučiami simptomai priklauso nuo kirmėlinės ataugos padėties pilve. Kirmėlinė atauga yra dešinio klubo srityje, dažniausiai tarp žarnų, tačiau kartais gali būti už aklosios žarnos, po kepenimis arba nusileidusi į dubenį. Jei kirmėlinės ataugos padėtis netipinė, tuomet ir ligos požymiai gali būti netipiniai.

Moterims kyla didesnis pavojus

Specialistas pastebi, kad moterys apendicitu serga beveik du kartus dažniau nei vyrai ir joms, ypač vaisingo amžiaus merginoms ir moterims, tikslią pilvo skausmo priežastį nustatyti būna sudėtingiau. Todėl gali prireikti daugiau tyrimų, ilgesnio stebėjimo. Diagnozė nustatoma apžiūrint pacientą, atliekami kraujo, šlapimo tyrimai, pilvo organų echoskopija. Tačiau kartais prireikia ir pilvo organų kompiuterinės tomografijos ar netgi diagnostinės laparoskopinės operacijos, kuri buvo daryta su šia problema susidūrusiai Agnei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)