Trijų prostatos vėžiu susirgusių vyrų istorijos

71-erių p. Arvydas prostatos vėžiu susirgo prieš 7 metus. Vilniečiui buvo diagnozuotas lokalus vėžys, be metastazių. Vyras prieš kurį laiką jau buvo gydytas nuo šios ligos, tačiau neseniai sužinojo, kad vėžys atsinaujino. P. Arvydui taikyta krioterapija – tai yra minimaliai invazinis abliacinis gydymo metodas, kuris sunaikina navikinį audinį jį šaldant suslėgtomis argono dujomis.

„Kad sergu, sužinojau prieš 7 metus – pradėjo didėti PSA. Vieną kartą rodiklis buvo didesnis, nei 6, po pusmečio – jau 7. Tada vykau pas gydytoją. Man siūlė šalinti prostatą, tada kažkodėl labai bijojau, matyt, nepasitikėjau gydytoju. Taip pat buvo galimybė gydytis spinduline terapija, kurią ir pasirinkau. Tai buvo lygiai prieš 6 metus. O dabar PSA vėl pradėjo didėti. Apie krioterapiją žinojau jau seniai, domėjausi šiuo gydymu. Pasidomėjau, ar mano atveju būtų galima taikyti tokį gydymą, pasirodo, kad taip. Nedvejojau, labai pasitikėjau Nacionalinio vėžio instituto gydytoju Alvydu Vėželiu, kuris man ir atliko krioterapiją,“ – pasakoja p. Arvydas.

Šiandien vyras sako, kad jaučiasi gerai. Tiesa, pas gydytoją kas kelis mėnesius apsilankyti reikės – bus stebimas PSA kiekis kraujyje.

Krioterapija

Gerai sako besijaučiantis ir iš Merkinės apylinkių kilęs 68 m. p. Vytautas. Vyro istorija panaši – krioterapija jam taikyta atsinaujinusiam prostatos vėžiui gydyti.

„Prostatos vėžiu susirgau prieš maždaug 15 metų. Turėdavau įvairių uždegimų, todėl dažnai lankydavausi pas gydytojus, ilgą laiką vartojau vaistus. Tuomet pradėjo kilti PSA rodiklis. Iš Varėnos gydytojų gavau siuntimą į Nacionalinį vėžio institutą, kur man diagnozavo prostatos vėžį. Tai buvo ligos pradžia. Man buvo pritaikytas spindulinis gydymas – 37 seansai. Kadangi buvo praėję vos 3 mėnesiai nuo inksto operacijos, operuoti prostatos vėžį atsisakiau, pasirinkau spindulinį gydymą. Tuo metu gyvenau pas brolį Vilniuje. Tąkart PSA rodikliai sumažėjo, tikrinausi kasmet. Tačiau po kurio laiko PSA vėl ėmė kilti.

Daktaras Alvydas Vėželis pasakė, kad yra metodas prostatos vėžiui gydyti – krioterapija. Klausė, ar sutikčiau. Pasakiau, kad sutinku su bet kuo, kad tik būtų geriau ir lengviau. Rugsėjį man atliko šią procedūrą, dabar kas tris mėnesius tikrinuosi PSA – viskas gerai. Labai smagu, ir nuotaika kita. Labai ačiū Nacionalinio vėžio instituto daktarams. Nieko nereikia bijot. Gal trečią dieną po krioterapijos mane išrašė namo. Davė kateterį. Mano žmona seselė, tai viską sutvarkė,“ – optimistiškai savo ligos istoriją pasakoja p. Vytautas.

Panaši istorija nutiko ir panevėžiečiui 63 m. p. Rimantui. Jam prostatos vėžys diagnozuotas prieš 12 metų, kai sulaukęs 50 m. vyras nuėjo pasitikrinti prevenciškai pagal jam priklausančią programą. Vėliau liga atsinaujino. Kaip ir kitiems pašnekovams, p. Rimantui atsinaujinęs prostatos vėžys taip pat gydytas krioterapija.

„Kai man sukako 50 metų, mano šeimos gydytoja pasakė, kad man priklauso pasitikrinti pagal prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą. Paaiškėjo, kad PSA rodikliai negeri. Nebūčiau pasitikrinęs, tai ir nežinočiau, kad sergu. Labai gerai gavosi viskas. Prieš 12 metų dėl prostatos vėžio buvau gydytas brachiterapija. Po 12 metų pasidariau kraujo tyrimą, paaiškėjo, kad pakilo PSA. Kreipiausi į gydytoją Alvydą Vėželį, jis man pasiūlė gydymą krioterapija, viskas buvo atlikta gruodį. Dabar mano PSA rodikliai geri, vėl tikrinsiuosi po 3 mėnesių. Dabar ir nuotaika gera, medikai labai mandagūs ir malonūs,“ – sako p. Rimantas.

Kaip gydomas atsinaujinęs prostatos vėžys ir kokia yra minėtiems pacientams pritaikytos krioterapijos nauda, kalbamės su Nacionalinio vėžio instituto gydytoju urologu, medicinos mokslų daktaru Alvydu Vėželiu.

Krioterapija

– Gydytojau, kokie yra pagrindiniai ankstyvojo prostatos vėžio gydymo būdai?

– Išsivysčiusiose šalyse prostatos (priešinės liaukos) vėžys yra viena dažniausių piktybinių vyrų ligų. Ne išimtis ir Lietuva – joje prostatos vėžys yra dažniausia onkologinė vyrų liga. Parenkant prostatos vėžio gydymą atsižvelgiama į ligos išplitimą, t.y. stadiją, morfologinę verifikaciją, radiologinio ištyrimo rezultatus, paciento amžių, PSA lygį ir kt. Gydytojų išvados dėl gydymo metodų apsvarstomos ir suderinamos su pacientu.

Kai prostatos vėžys yra ankstyvųjų stadijų ir yra be metastazių, siekiama visiškai pašalinti ar sunaikinti vėžį, t.y. pacientą išgydyti. Pagrindiniai ankstyvojo prostatos vėžio gydymo būdai yra radikalioji prostatektomija, kurios metu visiškai (radikaliai) chirurginiu būdu pašalinama prostata, arba prostatos radioterapija, t.y. vėžys sunaikinamas panaudojant jonizuojančiąją spinduliuotę. Spindulinis gydymas gali būti: išorinė spindulinė terapija, stereotaksinė spindulinė terapija arba brachiterapija (skiriant monoterapiją arba derinant su išorine spinduline terapija). Tam tikrais ankstyvojo prostatos vėžio atvejais, kai yra nedidelė jo eigos suaktyvėjimo tikimybė, galima kita taktika – aktyvus ligos stebėjimas, kai gydymas taikomas tik nustačius jos suaktyvėjimą. Vis plačiau taikomi mažai invaziniai gydymo metodai, kaip krioterapijos, fokusuoto ultragarso, termoabliacijos ir kt.

– Daliai pacientų liga gali atsinaujinti po ankščiau taikyto spindulinio gydymo. Koks gydymas taikomas atsinaujinusiam prostatos vėžiui?

– Pacientams, kuriems buvo taikyta išorinė spindulinė terapija dėl prostatos vėžio, net iki 50 proc. atvejų po radikaliojo gydymo diagnozuojamas ligos atkrytis per 10 metų. Dažniausiai tai būna lokalus ligos recidyvas. Šiems pacientams yra kelios gydymo galimybės – gelbstinčioji prostatektomija, gelbstinčioji brachiterapija ir krioterapija. Visi šie metodai pasižymi dideliu komplikacijų dažniu. Gelbstinčioji brachiterapija ir krioterapija yra patrauklūs metodai, ypač pacientams, kuriems dėl medicininių kontraindikacijų negalima atlikti gelbstinčiosios prostatektomijos, arba kai patys pacientai nepageidauja šio gydymo metodo. Tiek didelės dozės galios brachiterapija, tiek mažos dozės galios brachiterapija gali būti naudojama kaip gelbstinčioji brachiterapija lokaliam prostatos vėžio ligos atkryčiui gydyti.

Krioterapija

– Kas yra krioterapija? Kaip atliekamas šis gydymo metodas?

– Krioterapija – tai minimaliai invazinis abliacinis gydymo metodas, kuris sunaikina navikinį audinį jį šaldant suslėgtomis argono dujomis. Procedūros metu atliekami 2 šildymo ir šaldymo ciklai. Efektyvus audinių ląstelių suardymas panaudojant šaltį priklauso nuo greito jų sušaldymo iki labai žemos temperatūros ir laipsniško atšildymo. Šis metodas rekomenduojamas urologijos, onkologijos, neurologijos, dermatologijos, ginekologijos, bendrosios ar krūtinės chirurgijos bei proktologijos sritims. Krioterapijos procedūra gali būti atliekama pakartotinai, kaip antrinio pasirinkimo gydymas.

– Gydytojau, kokiais atvejais prostatos vėžiui gydyti gali būti taikoma krioterapija?

– Greta pagrindinių gydymo būdų sėkmingai pradėtas taikyti prostatos vėžio gydymas krioterapijos metodu. Šis metodas, kaip paprastai ir kiti gydymo būdai, taikomas tik tam tikromis sąlygomis, t.y. turi savo indikacijas. Pirminio prostatos vėžio (kai nustatoma pradinė ligos diagnozė) krioterapija rekomenduojama mažos ir vidutinės prostatos vėžio rizikos grupės pacientams. Daliai pacientų po atlikto spindulinio (išorinio arba brachiterapijos) gydymo liga ankščiau ar vėliau gali pasikartoti, t.y. prostatoje vėl atsinaujina (recidyvuoja) navikas. Kai vėžio recidyvas prostatoje yra lokalus, t.y. neperžengia jos ribų, prostatos krioterapija tampa pirmojo pasirinkimo gydymo metodu. Taigi prostatos krioterapija galima esant ankstyvosios stadijos pirminiam prostatos vėžiui (diagnozės nustatymo pirmą kartą metu) arba lokaliam naviko recidyvui po spindulinio gydymo.

– Kuo fokalinė krioterapija skiriasi nuo visos prostatos krioterapijos? Kokiems pacientams taikomas vienas ir kitas būdas?

– Prostatos krioterapija skirstoma į fokalinę (taškinę), dalinę ir visos prostatos krioabliaciją. Esant nedideliam vėžiniam židiniui, vienoje skiltyje rekomenduojama atlikti fokalinę (taškinę) krioabliaciją. Prieš atliekant krioterapijos procedūrą, pacientui atliekama magnetinio rezonanso tomografija ir pritaikomoji prostatos biopsija. Esant daugiau nei vienam vėžiniam židiniui vienoje skiltyje, atliekama dalinė (vienos skilties) prostatos krioablicija. Dėl didelės rizikos komplikacijų rekomenduojama atlikti dalinės krioterapijos procedūras tam pačiam pacientui 4–6 mėn. laiko intervalu.

Krioabliacijos procedūros atliekamos bendrinės nejautros sąlygomis.

Krioterapija

– Kokie yra krioterapijos privalumai ir trūkumai?

– Privalumai:

  • tinka gydyti lokalų vėžio recidyvą, išsivysčiusį po spindulinio gydymo; jei prostatos vėžio recidyvas prostatoje yra lokalus, t.y. neperžengia jos ribų, prostatos krioterapija yra pirmojo pasirinkimo gydymo metodas;

  • kaip savarankiškas alternatyvus gydymo būdas tinka gydyti ankstyvųjų stadijų pirminį prostatos vėžį, todėl tokiu atveju nereikia taikyti spindulinės terapijos ar chirurginės operacijos;

  • tai minimaliai invazinis ir saugus gydymo metodas;

  • gali būti taikoma vyresnio amžiaus pacientams ir pacientams, turintiems gretutinių ligų;

  • stebėjimo duomenys rodo, kad tai efektyvus gydymo būdas;

  • pacientas greitai sugrįžta į įprastinį gyvenimo ritmą;

  • mažesnė šlapimo nelaikymo rizika nei po kitų gelbstinčių gydymo būdų;

  • po procedūros skausmas minimalus arba visai neskauda;

  • mažiau pažeidžiama tiesioji žarna nei taikant spindulinį gydymą.

Trūkumai:

  • po krioterapijos, siekiant išvengti šlapimo susilaikymo, šlaplėje reikia 7 dienas išlaikyti kateterį, o tai susiję su infekcijos rizika;

  • pašalinus kateterį galimas šlapimo susilaikymas;

  • pašalinus kateterį galimi dizurijos reiškiniai, reikia vartoti alfaadrenoblokatorius;

  • po krioterapijos lytinio pajėgumo sutrikimai dažnesni nei po išorinio spindulinio gydymo ar brachiterapijos.

– Per kiek laiko po procedūros pacientas išleidžiamas namo?

– Procedūra atliekama stacionaro sąlygomis. Pirmą parą po procedūros pacientas stebimas dėl kraujavimo rizikos. Antrą parą pacientas išleidžiamas su šlapimo pūslės kateteriu ambulatoriniam stebėjimui, skiriant antibiotikų terapiją 5–7 dienoms. Folley kateteris pašalinamas po 5–7 dienų ambulatoriškai.

Kaip vyksta paciento stebėsena po krioterapijos procedūros?

Po procedūros pacientas stebimas ambulatoriškai gydytojo urologo. PSA lygis kraujyje pirmuosius metus stebimas kas 3 mėnesius. Magnetinio rezonanso tomografijos kontrolė atliekama ne ankščiau kaip po 6 mėn. po procedūros. Esant PSA didėjimui, atliekami papildomi radiologiniai tyrimai įvertinti proceso išplitimą ir esant indikacijoms – pakartoti prostatos biopsija.

– Ačiū už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją