Kaip prižiūrėti tokią avalynę, kad ji atrodytų kaip nauja bei kokias priemones naudoti? Padės keletas gudrybių, kurias nesunkiai galėsite pritaikyti net ir neturėdami specialių priežiūros priemonių.

Svarbus sezonas

Kalbant apie lakuotus batus, yra svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad juos turėtume avėti tik šiltuoju metų laiku, t.y. toks modelis visai netiks atšalus orui, pavyzdžiui, darganotą rudenį. Kodėl taip yra?

Pasirodo, lakas yra pakankamai jautrus temperatūrai ir išoriniams veiksniams, o vienas svarbiausių – šaltis. Būtent jo veikiamas jis ima trūkinėti ir pūslėtis. Žinoma, tokių padarinių jau neištaisysime, tačiau tam užkirsti kelią tikrai galime, ją dėvint tinkamu metu ir oru.

Odinė avalynė yra žymiai patvaresnė ir ilgaamžiškesnė. Tuo tarpu laku padengtus batelius nepatartina avėti kasdien ir esant drėgnam orui.

Naminės priemonės

Turite pieno? Puiku. Lakinius batus galima plauti su skudurėliu, suvilgytu pienu, o batams išdžiuvus ištrinti juos perpjautu svogūnu bei nupoliruoti minkštu vilnoniu audiniu. Šis keistas būdas akimirksniu atnaujins jūsų avalynę. Jei nenorite tokiomis priemonėmis valyti batų, rinkitės langų ir veidrodžių valiklį. Apnašų neliks!

Tuo tarpu paprasta aksomo skiautė pagelbės nuo batų valant dulkes ir susikaupusius nešvarumus. Universalus valiklis, naudojimas buityje, atnaujins spalvą.

Patarimai:

* Lakuotų batų netepkite tepalu ir netrinkite šepečiu, jie praras blizgesį...

* Kad lakuota avalynė būtų elastingesnė, kartkarčiais įtrinkite tokią avalynę ricinos aliejumi arba glicerinu.
* Žemoje temperatūroje lakas sutrūkinėja. Jeigu jau taip nutiko, ištepkite avalynę glicerinu, o po to kiaušinio baltymu, galiausiai nupoliruokite.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)