Paskutiniai du mačai lietuviams nesusiklostė, o australai savo grupėje šlavė visus varžovus išskyrus JAV. Daugiausiai patirties Australijos rinktinėje sukaupęs, jau ketvirtose olimpinėse žaidynėse dalyvaujantis Davidas Andersenas perspėja savo komandos draugus nelaukti lengvos kovos, tačiau yra tikras sėkminga jos baigtimi.

„Bus sunkiau nei grupės rungtynėse. Sužaidėme gerų rungtynių, iškovojome grupėje keturias pergales, tačiau visa tai prarastų prasmę, jeigu pralaimėtume ketvirtfinalyje“, – olimpinių žaidynių svetainės australiškai versijai sakė 36 metų 211 cm ūgio puolėjas. Tačiau čia pat pridūrė, kad jo komanda toli gražu apie nesėkmę šiame etape negalvoja.

„Būsime pasirengę šioms rungtynėms. Mūsų tikslai – dideli: kovosime dėl medalių. Pasitikime savo jėgomis“, – užtikrintai kalbėjo 13 taškų (5/6 dvit.) rungtynėse su JAV rinktine pelnęs D. Andersenas.

Jeigu trečiadienį Australijos komandai pavyktų nugalėti mūsiškius, tai būtų ketvirtas kartas per visą šios šalies istoriją, kai jos nacionalinė ekipa varžytųsi žaidynių pusfinalyje.

A grupės turnyre Australijos rinktinė finišavo antra, nusileidusi tik amerikiečiams. Būtent JAV ir Australijos komandos yra rezultatyviausios ekipos žaidynėse, pastaroji per susitikimą vidutiniškai renka po 88,8 taško, vidutiniškai kas antras australų metimas būna tikslus (51,6 proc.).

Įdomu tai, kad prieš turnyrą australai labiausiai akcentavo kelią į sėkmę nusitiesti per gynybą.

„Prieš čempionatą kartojome vienas kitam, kad turime gintis ant pražangos ribos“, – australų vidurio puolėjo Andrew Boguto žodžius cituoja „The Wall Street Journal“.

„Tai reiškia, kad – jokių lengvų taškų iš po krepšio, – jį patikslina legendinės Michaelo Jordano eros „Chicago Bulls“ klubo vidurio puolėjas Lucas Longley, dabar užimantis Australijos rinktinės trenerio asistento pareigas. – Tai reiškia – zonų gynimas. Tai reiškia – išsivadavimas iš sienelių. Tai reiškia – nesustojimas, kai kažkas pataikė keletą metimų“.

Patys australai tokį krepšinį vadina... „australišku“. Krepšinį, kuriame svarbus nesavanaudiškumas puolime ir pasiaukojanti gynyba, kurios moto – nenuvilti komandos draugų bet kokia kaina.

Australijos rinktinės nariai ir neslepia, kad gynyboje dėl to žaidžia kietai, kartais nelabai švariai, tačiau tai leidžia siekti sėkmės, todėl epitetai „šiurkštus, kibus, nešvarus žaidėjas“ nė kiek nežeidžia krepšininkų.

„Jeigu visi taip galvoja, tai – puiku“, – sako Patty Millsas. Australų gynėjas yra komandos lyderis puolime ir antras pagal rezultatyvumą varžybų krepšininkas, renkantis po 20,5 taško per rungtynes. Duodamas interviu dar prieš čempionatą jis pirmasis garsiai pareiškė, kad australai važiuoja į Rio siekti medalių.

Patty Millsas veržiasi pro Rudy Gobertą

Dar po 13 taškų per rungtynes prideda A. Bogutas, kuris taip pat pasižymi geru komandos draugų matymu, atlikdamas ir po 4 rezultatyvius perdavimus. Jo daugiau nei įspūdingas 82,8 proc. pataikymas signalizuoja, kad taškus šis žaidėjas renka po kruopščiai suorganizuotų atakų, tad gynyba toli gražu nebėra pagrindinis australų sėkmės receptas.

Lietuvos komandoje išsiskiria Mantas Kalnietis, kuris ne tik pelno po 19,2 taško, krepšį atakuodamas puikiu 64,2 proc. taiklumu, bet ir sėkmingai padeda taškus rinkti komandos draugams (vid. 8 rez. perd. per susitikimą).

Tačiau Australijos komandoje yra žaidėjas, kuris lenkia kaunietį net ir pagal šį rodiklį – tai kibusis Matthew Dellavedova. Įžaidėjas pasižymi ne tik intensyvia gynyba, bet ir vidutiniškai per rungtynes komandos draugams asistuoja po 8,6 karto.

Jau vien ko vertas jo benefisas grupės mače su Serbija, kai australas pelnė 23 taškus ir atliko 13 rezultatyvių perdavimų, užgoždamas vienu geriausių Europos įžaidėjų vadinamą Milošą Teodosičių.

Gimtinėje australų lūkesčiai krepšinio rinktinei dar labiau išaugo po to, kai į pusfinalį nesugebėjo prasibrauti moterų krepšinio rinktinė.

Kanalo „Fox Sport“ australiškos versijos apžvalgininkas Olgunas Ulucas svarsto, jog vienu iš svarbiausiu rungtynių momentų Australijos rinktinei gali būti susitikimo pradžia.

„Ar pavyks australams greitai atitrūkti nuo veteranų iš Lietuvos komandos?“ - įdomiai klausia jis savo apžvalgoje. Anot O. Uluco, būtent sėkmingas puolimas nuo pat pirmų minučių padėjo australams iškovoti pergales mačuose su Prancūzijos ir Serbijos komandomis bei kautis lygiai su amerikiečiais. Vis dėlto, kodėl Lietuvos komanda lyginant su australais tapo veteranais, lieka mįslė.

Kita vertus, jis taip pat sudvejojo, ar australų lyderių poilsis susitikimuose su autsaiderėmis Venesuelos ir Kinijos rinktinėmis nepadarys meškos paslaugos ir ar jie nebus vangesni susitikimo pradžioje.

Australijos vyrų krepšinio olimpinių žaidynių pusfinalyje žaidė 1988, 1996 ir 2000 metais. Pastarasias dvejas žaidynes australai baigė būtent ketvirtfinalio etape, abukart nusileidę amerikiečiams.

Oficialiose tarpusavio rungtynėse lietuviai pirmauja santykiu 5:3, tačiau paskutinėse dviejose Lietuvos ir Australijos akistatose pajėgesni buvo varžovai. 2008 metais Pekine mūsiškiai australams pralaimėjo triuškinančiai 75:106, o planetos pirmenybėse prieš dvejus metus nusileido 75:82.

Nugalėjusi komanda pusfinalyje Rio de Žaneire penktadienį susitiks su Serbijos ar Kroatijos krepšininkais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (242)