Federacijos atstovų tikslas – suformuoti strateginį planą, prieš tai aplankius ir įvertinus Lietuvos baseinų būklę.

LPF vadovai ketina aptarę plaukimo sporto programų ir vaikų mokymo programų visumą bei numatyti, kaip Lietuvos miestai tarpusavyje gali keistis patirtimi ir išnaudoti vienas kito galimybes.

Pavyzdžiui, kuo Šiauliai gali padėti Panevėžiui ir atvirkščiai.

Plaukimo federacija neišvydo tragiškos situacijos Šiauliuose, nes jau aplankė Vilnių, Kauną, Klaipėdą, Panevėžį ir, pasak federacijos prezidento T. Kučinsko, skurdžiausiai atrodo Vilnius.

Šiauliuose sutvarkyti abu baseinai – geros būklės. Čia puiki ventiliacija, baseino vonia, palaikoma šiluma ir sausas oras. Tad tai - vieni iš geresnių baseinų, kuriuos galima išvysti Lietuvoje. Didesnė problema yra ta, kad šalyje tėvai vaikų neišmoko plaukti.

Lietuva iki šiol pirmauja pasaulyje pagal nuskendusių per metus gyventojų skaičių. Mūsų šalyje kasmet nuskęsta 400 žmonių. Europos Sąjungoje sugebėjimas nuplaukti 200 metrų laikomas mokėjimu plaukti, tačiau tokių vaikų Lietuvoje – vienetai.

Plaukimo federacija žada siekti, kad baseinų užimtumas būtų maksimalus, nes, pavyzdžiui, Plimute, kur treniruojasi Rūta Meilutytė ir Šiaulių viltis Eva Gliožerytė, baseinai pilni žmonių nuo ryto iki vėlyvo vakaro.

Planuojama Lietuvoje rengti mokymus baseinų, plaukimo mokyklų vadovams, kur būtų mokoma perimant užsienio verslo praktiką reklamuoti baseinų galimybes.

Šiaulių plaukimo mokyklos vadovas Valerijus Belovas sako, kad Šiauliai šiemet iš programinių lėšų gavo ašaras, E. Gliožerytei pasiruošti tarptautinėms varžyboms skirta vos 4 tūkst. litų.

Plaukimo baseinas Dainų gatvėje remontuotas prieš 6-erius metus, langai ir durys nekeisti nuo baseino atidarymo – 1983 metų.

Ežero gatvėje esančio baseino renovacija iš ES lėšų skirtų energijos taupymo programoms – 1,76 mln. litų – turėtų prasidėti dar šią vasarą. Būtų apšiltintas stogas, sienos ir padaryta išorinė apdaila. Kol kas plaukimo mokykla išgyvena tik iš tėvelių už vaikų mokymą suneštų lėšų bei gyventojų, kurie ateina paplaukioti, mokesčio.

O ateinančių čia plaukioti, netrūksta, nors miesto taryba per praėjusius ir šiuos metus, jau dukart didino mokestį už plaukimą „Delfino“ baseinuose. Daugelis vaikų čia gauna profesionalių trenerių mokymus, dalis vaikų – maitinimą, o vykstant į varžybas apmokamos jų kelionės ir apgyvendinimo išlaidos.