Varžybų mišrios estafetės pasaulio čempionais tapo Aleksandras Lesunas ir Lietuvą į Rusiją iškeitusi Donata Rimšaitė. Įdomu tai, kad telegramos tekste Rusijos vadovas į D. Rimšaitę kreipiasi ne vardu ir tėvavardžiu, kaip yra įprasta toje šalyje, bet tik vardu.

Tiesa, telegramoje dėkojama D. Rimšaitei už indėlį į „tėvynės-Rusijos“ šiuolaikinės penkiakovės pergalių metraštį.

28-erių metų D. Rimšaitė Lietuvai atstovavo 2008 metų Pekino olimpinėse žaidynėse, o nuo 2011-ų gina Rusijos rinktinės spalvas.

„Gerbiamieji, Aleksandrai Leonidovičiau ir Donata!

Sveikinu Jus su triumfu. Jūs iškovojote Rusijai pirmą istorijoje aukso medalį pasaulio čempionato mišrios estafetės (rungtyje). Ir nors ši disciplina kol kas nėra olimpinė, Jūsų sėkmė, be abejonių, pateks į tėvynės šiuolaikinės penkiakovės mokyklos (šlovės) metraštį, populiarins penkiakovę ir bus pavyzdžiu ir stimulu tobulintis tiems, kurie tik pradeda savo kelią į sportinio meistriškumo viršūnes.

Linkiu Jums naujų pergalių, sveikatos ir sėkmės.

V. Putinas.“

Vladimiro Putino sveikinimo telegrama

Pekino olimpiadoje Lietuvos delegacijoje buvusi ir 13-ą vietą užėmusi D. Rimšaitė 2010 metų pabaigoje išvyko į Maskvą, o 2011-ų vasarį ištekėjo už buvusio rusų penkiakovininko, neteko Lietuvos pilietybės, bet specialiu tuomečio Prezidento Dmitrijaus Medvedevo įsaku gavo Rusijos pilietybę ir apsivilko šios šalies aprangą.

D. Rimšaitė siekė išbandyti savo jėgas ir 2012 metų Londono olimpinėse žaidynėse, bet nesulaukė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) Generalinės asamblėjos narių malonės ir pagal Olimpinę chartiją turėjo iškentėti trejų metų izoliacijos terminą. Penkiakovininkei į Londono olimpiadą nepavyko prasliūkinti ir pro užpakalines duris – Lozanoje posėdžiavęs Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) Vykdomasis komitetas jai taip pat nesuteikė išimtinės teisės.

LTOK Generalinės asamblėja ryžtingai ir beveik vienbalsiai (49-iems nariams balsavus už, vienam – prieš ir septyniems susilaikius) priėmė sprendimą D. Rimšaitei nedaryti išimties ir neleisti jai Londono olimpinėse žaidynėse atstovauti Rusijai.

Olimpinės čempionės titulą 2016 metais Rio de Žaneire gins mūsiškė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė. Olimpiadoje Rio dalyvaus ir D. Rimšaitė.

Olimpinės žaidynės Rio de Žaneire vyks rugpjūčio 5-21 dienomis, jose varžysis apie 10,5 tūkst. atletų iš 206 šalių. Pirmą kartą žaidynių istorijoje bus suformuota ir olimpinė pabėgėlių komanda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (337)