Rusų žiniasklaida J. Jefimova vadina auka ir prašo atlaidumo, nors jai ir gresia diskvalifikacija iki gyvos galvos. 2013 metais plaukikės organizme buvo aptikta anabolinių steroidų.

Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) pranešė, kad dėl dopingo meldonium vartojimo jau įkliuvo 100 sportininkų. WADA nuo 2016 metų sausio 1 dienos meldonium įtraukė į draudžiamų preparatų sąrašą.

Rusai mano, kad meldonium draudžiamu vaistu tapo nepagrįstai.

„Pasaulinio lygio sportininkai, kaip J. Jefimova ar Marija Šarapova negalėjo masiškai susirgti skleroze ir toliau vartoti meldonium, suprasdami, kad juos pagaus. Tai primena kolektyvinį sprendimą baigti sportines karjeras. Bet juk rusų sportininkai į savižudžius nepanašūs“, - teigia valstybės kontroliuojama rusų žiniasklaida.

„Yra dvi versijos. Pirma - sąmokslo teorija. Kažkas sugalvojo masinę ataką prieš Rusijos sportą. Antra - meldonium preparatas turi savybę ilgai išlikti organizme ir tai nebuvo ištirta. Meldonium galimai organizme gali išlikti pusę metų. Jei ši vaisto savybė bus patvirtinta moksliniais tyrimais, preparatą vartoję sportininkai gali būti išteisinti.

Juk WADA negalės tvirtinti, kad nuo pirmo pranešimo apie būsimą meldonium įtraukimą į draudžiamų preparatų sąrašą (2015 metų rugsėjis) iki naujų taisyklių įsigaliojimo (2016 metų sausio 1 d.) praėjo pakankamai laiko tam, kad dopingas išnyktų iš organizmo. Todėl WADA turėtų atšaukti draudimus dalyvauti varžybose ir netaikyti diskvalifikacijos sankcijų Rusijos sportininkams. Sankcijas gali būti taikomos tik nuo 2016 metų liepos ar rugpjūčio, kai praeis pusė metų“, - svarsto rusų sporto žurnalistai.

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko pareiškė, kad WADA netyrė, kiek laiko meldonium lieka organizme.

„Jie, kaip ir mes, pasikliovė tik vaistų anotacijomis, kur parašyta, kad preparato pėdsakų organizme nelieka per 6-8 valandas“, - sakė V. Mutko.

Meldonium „aukomis“ pastaruoju metu tapo šie Rusijos sportininkai: tenisininkė M. Šarapova, greitojo čiuožimo atstovas Pavelas Kuližnikovas, biatlonininkas Eduardas Latypovas, dailiojo čiuožimo meistrė Jekaterina Bobrova, greitojo čiuožimo trumpuoju taku atstovai Semionas Jelistratovas ir Jekaterina Kosntantinova, tinklininkas Aleksandras Markinas, regbininkai Aleksejus ir Aliona Michalcovai bei plaukikė J. Jefimova.

Tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siūlė neieškoti sąmokslo teorijų prieš rusų sportininkus, o reaguoti į WADA rekomendacijas.

Rusijos plaukikų, gyvenančių JAV, kuratorius Sergejus Iljinas teigia, kad sportininkai neva nežinojo apie WADA draudimą vartoti meldonium.

„Dabar jaunimas ieško informacijos apie tai. Jiems WADA tokios informacijos nepateikė. Kalba dabar eina apie tai, kad tokios informacijos jie neturėjo“, - sakė S. Iljinas.

Buvęs J. Jefimovos treneris Andrejus Voroncovas auklėtinės dopingo skandalą pavadino gėda.

„Tai diskvalifikacija iki gyvos galvos. Graži pasaka baigėsi ir ne olimpiada. Tai - katastrofa. Aš esu šoke nuo visko, kas atsitiko. Tai Julijos, funkcionierių ir viso Rusijos plaukimo gėda. Gėda ir negarbė. Kaip galima kalbėti, kad kažkas negavo pranešimo? Aš pats atsimenu, nors jau nesu Rusijos plaukimo rinktinės treneris, kai dar spalį Rusijos plaukimo federacijos tinklapyje buvo patalpintas pranešimas apie naują meldonium statusą“, - agentūrai „R-Sport“ teigė A. Voroncovas.

Dabartinis J. Jefimovos treneris amerikietis Davidas Salo sakė esąs nusivylęs.

„Jei tai teisybė, aš esu nusivylęs ir susikrimtęs. Nuo pat atvykimo į JAV, visi puikiai suvokia, kad bus reguliariai tikrinami dėl dopingo vartojimo. Kitur pasaulyje taip nėra. Julija, kaip ir kiti „Trojan Swim Club“ klubo plaukikai, atliko tyrimus USADA/WADA beveik kas savaitę“, - D. Salo cituoja leidinys „Swimming World“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)